Oltenii sunt recunoscuți pentru ospitalitatea lor atunci când pragul casei le este călcat de oaspeți, ei fiind întâmpinați cu pâine și sare și apoi invitați să se așeze la masă. Conform tradiției oltenești, capul familiei este cel care dă startul ospățului sau nașul mare, lăudând bucatele pregătite cu suflet de femeile din casă. În Oltenia, de pe masă nu lipsesc pâinea făcută în țăst, slana, ceapa și jumara, cât să îl facă pe mesean să dea peste cap țoiul de țuică din comină, pentru că grăsimea taie din tăria alcoolului și îi permite petrecărețului să bea și un pahar sau două de zaibăr după porția de sarmale fierte în dovleac.

IMG_4770Icon photoVEZI GALERIA  FOTOPOZA 1 / 6

::placeholdeR–>

Prazul, delicatesa oltenilor

Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu
Recomandări
Calmul dinaintea furtunii prezidențiale. Nimeni de la PSD nu a prevăzut înfrângerea lui Marcel Ciolacu


Emblema oltenilor este, încă de pe vremea lui Nea Mărin Miliardar, prazul, una dintre legumele cu puteri curative, puțin mai dulce decât ceapa, și cultivat în cantități importante în zona Olteniei. Pe Valea Dunării, în toate casele, gospodinele știu să pregăteasca mâncarea de praz, o delicatesă în perioada posturilor. Însă, de cele mai multe ori, prazul este gătit în combinație cu carnea de porc.