Pasca și cozonacul, maximum o felie pe zi
– Care sunt alimentele sănătoase, dar și cele nesănătoase din masa tradițională de Paște?
– Alimentele tradiționale de Paște nu sunt cele mai sănătoase, însă preparate sub diferite forme și consumate în cantități moderate pot fi alimente tolerate și fără consecințe nocive. Există câteva ponturi pe care trebuie să le știm.
Carnea de miel, preparată la cuptor, fără sosuri sau în alte asocieri, poate fi o sursă de proteine și vitamine. Ouăle vopsite, preparatul specific Paștelui, putem spune că reprezintă o sursă de energie și un complex proteino-lipidic important, dar limita recomandată este de două ouă, în 24 de ore.
Pasca și cozonacul, alimente bogate în carbohidrați, în cantități de maximum o felie, pe zi. E recomandată hidratarea cu apă, între mese. Consumul acestor alimente este recomandat în asociere cu legume și fructe.
Problema o reprezintă nu numai cantitatea și calitatea alimentelor consumate, ci și modul de preparare al acestora, știind că cele prăjite, condimentate sunt mai nocive decât cele preparate la aburi și cuptor.
– Cum ne putem bucura de masa de Paște fără să suferim după zilele de sărbătoare?
– Sfaturile pentru marii gurmanzi sunt de a gusta din preparatele specifice Paștelui, nu de a mânca în exces. Ideal este să folosească metoda meselor fracționate cu cantități mici de alimente. La sfârșitul mesei este recomandat să consume preparate pe bază de anghinare: ceai, comprimate, picături sau chiar o cană de cafea, pentru a putea evacua rapid conținutul stomacului și pentru a avea o digestie eficientă.
Problema stă în cantitate
– Care este cea mai mare greșeală pe care o fac românii la masa de Paște?
– Românii sunt fani ai alimentelor tradiționale și acest lucru este vizibil mai ales în perioada Sărbătorilor. Cele mai mari greșeli sunt reprezentate de consumul în cantități importante al alimentelor cu conținut crescut de grăsimi saturate, care stimulează excesiv secreția biliară, având efect coleretic și colecistokinetic, urmată de asocierea unor alimente nepermise – preparate din miel sub toate formele: ciorbă, drob, friptură în asociere cu dulciuri tradiționale (pască, cozonac) și băuturi carbogazoase sau pe bază de alcool.
– Masa de Paște este una mai ușor digerabilă decât cea de Crăciun?
– Mesele de Paște și de Crăciun ale românilor sunt relativ similare. Mici diferențe sunt reprezentate de prezența predominantă a sarmalelor pe mesele de Crăciun, respectiv a cărnii de miel și a preparatelor cu ouă pe mesele de Paște. Din păcate, la ambele sărbători, trebuie să luăm măsuri, pentru a nu deveni un potențial pacient.
„Țineți cont de recomandările medicilor”
– Cum arată masa de Paște pentru dumneavoastră?
– Pentru mine masa de Paște arată relativ specific. Din păcate, și eu am o gastro-duodenită și o formă de dischinezie biliară, așa că încerc doar să gust din toate preparatele. Nu lipsesc sarmalele, salată boeuf, ouăle vopsite, drobul, friptura de miel, pasca și cozonacii. Sunt o fană a meselor mici, fracționate și a consumului de ceai sau preparate cu anghinare la sfârșitul meselor principale.
– Care este cel mai sănătos sfat pe care îl dați românilor de Paște?
– De Paște știu că românii sunt foarte spirituali, îndreptați către divinitate. Pentru cei care au ținut post sau au istoric de afecțiuni digestive preexistente sau chiar litiază veziculara, le recomand să țină cont de recomandările medicilor în legătură cu principiile alimentare, pentru a avea sărbători în liniște și o sănătate la înălțime!
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!