Caldura mare si zapuseala ne molesesc si ne fac sa ne pierdem cheful de viata si pofta de mancare. Alimentele nu mai au gust din cauza caniculei, iar organismul nostru refuza unele bucate ‘grele. Totusi trebuie sa ne hranim pentru a avea energie, iar specialistii spun ca cele mai indicate sunt legumele, fructele si supele reci. Pentru a afla ce putem gati pe o asemenea vreme am stat de vorba cu celebrul bucatar Gheorg, care ne-a dat cateva retete racoritoare, de vara.
Supa rece de tomate si busuioc
– O ceapa mica taiata in patru
-Doi catei de usturoi
-4 rosii mari
-O cana si jumatate de suc de rosii
-O cana de apa
-O lingura otet (aromat)
-1/2 ceasca busuioc proaspat, maruntit
-Sare si piper dupa gust
-Doua linguri de busuioc proaspat, tocat
Se pun intr-un vas ceapa, usturoiul, rosiile si sucul de rosii si se amesteca cu mixerul pana cand devin ca un piure. Se adauga restul de ingrediente in afara celor doua linguri de busuioc si se amesteca in continuare. Se pune compozitia intr-un vas si se da la rece. Se toarna supa in boluri si se presara peste portii cate o jumatate de lingura de busuioc.
Salata de fructe
-400 g fructe asortate
-Frisca 50 g
-Inghetata
-Orice fel de topping
-Lichior de portocale
Fructele se amesteca cu lichiorul de portocale, se pun intr-un pahar de cocktail, se adauga inghetata, frisca si toppingul.
Veselie din gradina (4 portii)
-1/2 kg de rosii de gradina
-Usturoi dupa gust
-Ardei iute dupa gust
-Sare si piper dupa gust
-100 ml ulei si 100 ml apa
-O legatura de patrunjel
-200 g vinete
Vinetele si rosiile se curata de coaja, se taie cubulete si se inabusa in ulei si apa. Se adauga celelalte ingrediente si se mai fierb circa doua minute, se adauga patrunjelul si se serveste cald sau rece, cu un sprit de vara rece, de vin alb demisec.
Salata in ton… de ton (2 portii)
-O bucata salata verde
-O cutie de ton in ulei
-100 g cascaval
-100 g masline negre
-Patrunjel verde dupa gust
-Zeama de lamaie dupa gust
-100 g rosii
Legumele se spala, salata se rupe in bucati mici, rosiile se taie cubulete, la fel si cascavalul. Se amesteca toate ingredientele, stabilind gustul dupa placerea fiecaruia. Se serveste ca fel de baza, inlocuind supa sau chiar felul doi.
Cocktail Campari Orange
-Campari 70 ml
-Suc natural de portocale 200 ml
-Intr-o sonda se adauga Campari, se pune sucul de portocale, o felie de portocala si multa gheata.