În emisiunea Adriana Nedelea LA FIX, Francisc Doboș, purtător de cuvânt Arhiepiscopia Romano-Catolică, a făcut un apel la credincioși: „să folosească apa și săpunul”.
„Le transmit credincioșilor să folosească credința și rațiunea. Și să folosească apa și săpunul, adică să avem o igienă corespunzătoare, pentru că credința nu înlocuiește apa și săpunul”, a declarat acesta.
Spălarea riguroasă a mâinilor şi a feţei cu apă şi săpun, acoperirea gurii şi a nasului în caz de tuse şi strănut, dezinfectarea obiectelor şi suprafeţelor frecvent utilizate sunt doar câteva dintre măsurile ce trebuie luate, se arată într-un comunicat de presă al Patriarhiei Române.
Din punct de vedere liturgic şi duhovnicesc, Patriarhia recomandă ca persoanele care manifestă simptomele de gripă de orice fel şi simptomele de coronavirus, descrise de autorităţile medicale, să evite în acele zile locurile aglomerate, inclusiv spaţiul bisericii, pentru a nu-i expune şi pe alţii la o posibilă îmbolnăvire. În acest timp, persoanele respective pot asculta Sfânta Liturghie difuzată de Radio Trinitas şi Trinitas TV.
Nu sărutăm icoanele în biserică
„Persoanele care au teama de îmbolnăvire prin împărtăşirea din Sfântul Potir cu linguriţa comună pot cere preotului, în mod excepţional, împărtăşirea, în orice moment al zilei, din Sfânta Euharistie pentru bolnavi, care le poate fi oferită într-o linguriţă adusă de acasă şi folosită exclusiv în acest scop, de o singură persoană (o firimitură din Sfânta Euharistie este pusă într-o linguriţă cu vin). Menţionăm că în Biserică Sfânta Împărtăşanie se pregăteşte şi se administrează totdeauna în condiţii de igienă totală, iar icoanele sunt frecvent igienizate. Cei care se tem în această perioadă de îmbolnăvire pot evita temporar sărutarea icoanelor din biserică, însă pot săruta icoanele din propria casă”, precizează Patriarhia.
Totodată, persoanelor care nu se pot împărtăşi pentru că sunt deja bolnave li se recomandă să guste acasă din Agheasma Mare, primită de la biserică în ziua de Bobotează.
Potrivit sursei citate, „toate cele precizate mai sus constituie măsuri excepţionale temporare, fiind îngăduite de Biserica Ortodoxă Română, ca adaptare în situaţia de epidemie”.
„Biserica Ortodoxă Română îi îndeamnă pe toţi credincioşii săi la rugăciune, calm şi speranţă, solidaritate şi responsabilitate, cerându-I Milostivului Dumnezeu ocrotirea şi binecuvântarea Sa, deoarece, în primă şi ultimă instanţă, El este Doctorul sufletelor şi al trupurilor noastre, iar sănătatea, viaţa şi mântuirea sunt darurile Sale, pe care noi însă trebuie să le cultivăm cu credinţă, speranţă şi iubire”, se mai arată în comunicatul Patriarhiei Române.
Și Arhiepiscopia Romano-Catolică de București adoptă măsuri de
prevenție sanitară împotriva noului Coronavirus (Covid-19), potrivit unei postări
publicate pe pagina de Facebook a purtătorului de cuvânt al Arhidiecezei
Romano-Catolice București, Francisc Doboș.
ÎPS
Aurel Percă, Arhiepiscop Mitropolit de București, a trimis o scrisoare cu măsuri
de prevenție, după consultarea cu specialişti în domeniul medical,
în urma confirmării în țara noastră, în particular pe teritoriul Arhidiecezei
Romano-Catolice de București, a unei persoane infectate cu noul coronavirus
(Covid-19) și a existenței altor persoane considerate suspecte medical ori
izolate la domiciliu.
Astfel, în perioada următoare, credincioșilor li se recomandă să renunţe la gestul însemnării cu apă binecuvântată, pentru a evita atingerea aghiazmatarelor, şi să nu mai dea mâna cu ceilalţi participanţi la Sf. Liturghie, în momentul dăruirii semnului păcii.
Cei bolnavi se pot ruga acasă
De asemenea, se va evita contactul direct al credincioșilor cu relicvarele, iar ministranții şi sacristanii vor avea și ei obligația de a se spăla pe mâini înaintea fiecărei celebrări liturgice.
Totodată, Arhiepiscopul le recomandă persoanelor cu vârsta peste 70 de ani, celor vulnerabili din punct de vedere medical (cu diabet, boli cardiovasculare, respiratorii, hepatice etc.) şi celor care prezintă simptone de răceală „să evite prezența în biserici și capele la momentele de rugăciune comunitară” și să se unească în rugăciune „prin participarea la devoţiunile (Rozariu, Calea Crucii) şi la Sfintele Liturghii care sunt transmise în direct pe internet din Catedrala Sf. Iosif, pe site-ul www.catedralaonline.ro ”.
„Aceste recomandări comunitar-liturgice – arată ÎPS
Aurel Percă – se adaugă măsurilor de prevenție indicate deja de autorități:
spălarea des pe mâini, cu săpun, sau folosirea de dezinfectat; evitarea
atingerii feței cu mâinile nedezinfectate; autoizolarea și avizarea
autorităților sanitare în cazul prezenței simptomelor de răceală sau a intrării
în contact cu persoane bolnave. Respectarea recomandărilor autorităților
statului privind Covid-19 nu este doar o obligație civilă, dar și una morală și
creștinească, dictată de binele comun, grija față de aproapele și prețuirea
vieții”.
În încheierea mesajului, Arhiepiscopul Mitropolit de
București îndeamnă la rugăciune „pentru toți cei bolnavi și pentru familiile
lor, pentru personalul medical implicat, pentru toți cei care oferă asistență
și se dedică stopării răspândirii acestui virus” și invocă „asupra tuturor
binecuvântarea lui Dumnezeu”, „încrezător în ocrotirea Sfintei Fecioare Maria,
Tămăduitoarea bolnavilor și Maica milostivirii”.