Totul în condițiile în care nu există niciun semn că se va rezolva în curând criza energetică, iar Europa se pregătește pentru posibilitatea ca Rusia să-și întrerupă complet aprovizionarea cu gaze, ca răzbunare pentru sancțiunile occidentale din cauza invaziei Ucrainei.
Într-unul dintre cele mai sumbre avertismente de până acum, premierul belgian Alexander De Croo a spus că Europa s-ar putea confrunta cu până la 10 ierni grele ca urmare a impasului.
Statele membre ale Uniunii Europene sunt în mare parte responsabile pentru politicile lor energetice naționale, iar normele UE le permit să ia măsuri de urgență pentru a proteja consumatorii de creșterea costurilor, astfel că măsurile variază de la stat la stat.
Italia
Italia a aprobat la începutul lunii august un nou pachet de sprijin în valoare de aproximativ 17 miliarde de euro pentru a proteja firmele și familiile de creșterea costurilor energiei și de creșterea prețurilor de consum. Acest pachet se adaugă altor 35 de miliarde de euro asigurate în buget încă din ianuarie pentru măsuri de combatere a crizei costului de viață.
Un proiect văzut de Reuters a arătat că guvernul va extinde un program prin care oferă un bonus de 200 de euro italienilor cu venituri mici și medii.
Italia și-a anunțat, de asemenea, intenția de a impozita companiile care profită de pe urma prețurilor mai mari la energie și promovează o limitare a prețurilor la gaze la nivel european pentru a ajuta la limitarea creșterii prețurilor.
Spania
La fel ca Italia, Spania a decis să taxeze acele companii energetice care profită de creșterea prețurilor la energie și să folosească banii strânși pentru a-și ajuta cetățenii să plătească facturile.
Madridul a redus deja taxa pe valoarea adăugată (TVA) la facturile la energie de la 21% la 10%, reducând în același timp o taxă existentă pe electricitate de la 7% la 0,5%.
Spania aplică în prezent un plafon de un an pentru prețurile gazelor, convenit de Comisia Europeană, care asigură că acestea rămân mai mici decât media de 50 de euro pe megawat/oră. Măsură este aplicată și în Portugalia.
Franța
Franța oferă, de asemenea, cetățenilor săi o plată unică pentru a-i ajuta să facă față vremurilor grele, deși la doar 100 de euro, considerabil mai mică decât în Marea Britanie și Italia.
Dar Franța a forțat furnizorul de stat de energie EDF să limiteze creșterea prețului la electricitate la 4% pentru un an. Se preconizează că plafonul va avea un cost de 8,4 miliarde de euro.
Taxa internă a țării pe consumul final de energie electrică a fost, de asemenea, redusă de la 22,5 euro pe megawat/oră la doar 1 euro pe megawat/oră pentru gospodării și 0,5 euro pentru întreprinderi.
Danemarca
În iunie, Parlamentul danez a votat o lege prin care se acordă măsuri de sprijin al populației de 3,1 miliarde de coroane daneze (417 milioane de euro), inclusiv o reducere a taxei la prețul energiei electrice.
Parlamentul a aprobat, de asemenea, un așa-numit „cec de căldură” în valoare de două miliarde de coroane daneze (269 de milioane de euro), care va fi plătit celor peste 400.000 de gospodării afectate grav de creșterea facturilor la energie.
Germania
Germania, care s-a străduit să-și reducă dependența puternică de gazul rusesc, s-a angajat să reducă TVA-ul gazelor naturale de la 19% la 7% până la sfârșitul lunii martie 2024.
Germania a aprobat, de asemenea, două pachete de ajutor pentru un total de 30 de miliarde de euro pentru a-și ajuta cetățenii cu creșterea prețurilor la energie în acest an.
Guvernul german va oferi tuturor contribuabililor o rată forfetară unică a prețului energiei de 300 de euro. Familiile care primesc alocație pentru copii vor primi o sumă suplimentară de 100 de euro per copil, în timp ce persoanele care beneficiază de ajutor social vor primi o plată unică de 200 de euro. Cei care beneficiază de ajutor pentru locuință vor primi o sumă suplimentară în valoare de 270 de euro.
Cu toate acestea, gospodăriile germane vor trebui să plătească cu aproape 500 de euro în plus pe an pentru gaz din cauza unei noi taxe – care va fi impusă din octombrie – care ajută să acopere costul înlocuirii livrărilor rusești.
Olanda
Guvernul olandez, care se așteaptă ca inflația să atingă 5,2% în acest an, oferă gospodăriilor eligibile o alocație unică pentru energie de 800 de euro. De asemenea, reduce TVA-ul la energie de la 21% la 9% și reduce taxele la benzină și motorină cu 21%, plafon care va rămâne în vigoare până la sfârșitul anului.
Grecia
Grecia a cheltuit aproximativ 7 miliarde de euro pe subvenții pentru energie electrică și alte măsuri, începând cu septembrie anul trecut, pentru a ajuta gospodăriile, întreprinderile și fermierii să-și plătească facturile de electricitate și gaz. Subvențiile absorb până la 90% din creșterea facturilor lunare de energie pentru gospodării și 80% din creștere pentru firmele mici și mijlocii.
Bulgaria
Bulgaria a aprobat în mai un pachet de două miliarde de leva (un miliard de euro) menit să protejeze companiile și consumatorii cu venituri mici de creșterea prețurilor la energie și alimente. Din iulie, guvernul oferă și o reducere de 0,25 de leva (0,13 euro) pe litru de benzină, motorină și gaz petrolier lichefiat și metan până la sfârșitul anului și renunță la accizele la gazele naturale și electricitate.
Norvegia
Guvernul norvegian a stabilit ca populația să plătească o sumă stabilă, decisă de guvern anul trecut. Conform schemei, norvegienii plătesc facturile în totalitate doar atunci când prețurile sunt sub 70 de coroane (7 euro) per kWh. Când facturile la energie trec de acest prag, guvernul acoperă 80% din total.
Marea Britanie
Marea Britanie a introdus un plafon pentru cele mai utilizate contracte de energie casnică, dar facturile au crescut totuși. Pentru majoritatea gospodăriilor britanice, analiștii estimează că facturile de energie electrică vor crește la aproximativ 3.500 de lire sterline (4.139 de euro) pe an. Cele mai pesimiste proiecții se ridică la 6.000 de lire sterline (7.098 de euro) pe an.
Guvernul a promis la începutul acestui an o reducere de 400 de lire sterline (475,6 euro) la factura de energie pentru fiecare gospodărie, care va fi fie plătită direct în conturi, ca o plată automată configurată către furnizorul lor de energie, fie ar putea fi solicitată separat de familii.
Gospodăriile în dificultate care au primit deja beneficii guvernamentale vor primi, de asemenea, o plată unică pentru „costul vieții” de 650 de lire (773 de euro) pe lângă reducerea de 400 de lire, iar pensionarii vor primi o plată suplimentară de 300 de lire (357 de euro) în această iarnă.
Persoanele cu dizabilități vor primi, de asemenea, o plată de 150 de lire sterline (178 de euro) pentru a acoperi costul crescut al vieții.