- Gabriel Martinescu, managerul Spitalului Clinic de Obstetrică și Ginecologie „Elena Doamna” din Iași, nu cunoaște legislația care reglementează activitatea pe care o gestionează.
- Surse din spitalul moldovenesc au reclamat Libertății lipsa totală a meniului medicilor de gardă, după ce ziarul publicase caserola cu hrană primită de doctorii de la “Marius Nasta” din București care conținea doar un crenvurst și un pachețel de unt.
- Prevederea ca medicii să primească hrană în timpul gărzii este reglementată de Hotărârea 524 din 26 iulie 1991, aflată în vigoare.
- În alte 4 spitale din oraşe mari ale țării, medicii de gardă primesc masă gratuită.
Imediat după ce Libertatea a prezentat meniul frugal primit de medicii de gardă de la Spitalul de Pneumoftiziologie Marius Nasta din Capitală, adică un crenvurst și un pătrățel de unt ascunse într-o casoletă albă, doctori din toată țara au reacționat.
Deși la alte spitale din oraș se primește mâncare la fiecare gardă, la spitalul nostru nu primim nimic.
cadru medical de la Maternitatea „Elena Doamna” din Iași:
O altă sursă din aceeași unitate medicală a punctat că
doctorii de aici nu au primit niciodată mâncare, deși rația de hrană pentru
medicii de gardă este reglementată încă din 1991.
Legea e în vigoare de
29 de ani!
“Unitățile sanitare cu paturi sunt obligate să servească masa în mod gratuit personalului sanitar cu pregătire superioară, inclusiv medicilor secundari și interni, pe timpul efectuării gărzilor, la nivelul costului alocației de hrană stabilite pentru unitatea sau secția unde se desfășoară garda”, scrie în articolului 3 din HG nr. 524/26 iulie 1991.
Libertatea a consultat și o sursă juridică, specialistul confirmând că HG-ul este în vigoare din 1991 încoace, “doar Articolul 5 a fost abrogat în 1992, dar acesta nu are de-a face cu problema hranei medicilor de gardă”.
Manager: “Nu avem
reglementare pentru a le da mâncare medicilor”
Ziarul a luat legătura cu managerul Maternității Elena
Doamna din Iași. De negăsit miercuri și joi dimineață, Gabriel Martinescu a
răspuns doar joi, spre finalul programului său.
– Bună ziua, domnule manager. Le asigurați mâncare medicilor de gardă?
– Avem un serviciu de catering din afară, nu avem bucătărie proprie. Pacienții primesc trei mese pe zi. Am organizat două licitații deja anul acesta pentru firmele de catering.
– Domnule manager, eu vă întreb de medici și dumneavoastră îmi spuneți de pacienți. Medicii de gardă ne-au spus că nu primesc mâncare.
– Eu nu pot să confirm ce spune altcineva.
– Legea prevede acest lucru, să le asigurați hrana.
– Nu avem nici o reglementare pentru a le da mâncare medicilor, dacă dumneavoastră aveți, când ne întâlnim mi-o dați și vedem împreună.
La 31 de ani, medicul oftalmolog Gabriel Martinescu este unul dintre cei mai tineri manageri din țară. Acesta a ajuns la conducerea spitalului ieșean după ce, până în 2018, fusese manager la spitalul din Comănești, județul Bacău.
La Craiova s-a cerut și pentru rezidenți
În afară de cazul semnalat de Libertatea, hrana medicilor de gardă a fost subiect și la începutul anului. Potrivit ziare.com, medicul Liviu Vasile (Spitalul Județean Craiova) a punctat, pe Facebook, că refuză să mănânce la cantina spitalului până nu vor primi o masă gratuită și medicii rezidenți. Protestul a avut loc pe 10 ianuarie 2019.
Cum au răspuns
managerii altor spitale din țară
“Medicii noștri primesc indemnizație de hrană în cadrul salariului, 346 lei/lună, adică aproximativ 16 lei pe zi. Atunci când fac gardă, li se scade indemnizația din salariu și primesc mâncare adusă de aceeași firmă de catering care livrează trei mese pe zi pentru pacienții spitalului”, a spus Marius Craina, managerul Spitalului Județean Dr. Pius Brînzeu din Timișoara.
Toți medicii de gardă primesc hrană, inclusiv rezidenții, atunci când au gardă. Este adusă de aceeași firmă de catering care le aduce mâncare și pacienților.
Crina Kibedi, purtătorul de cuvânt al Spitalului Județean de Urgență din Constanța:
Medicii de gardă primesc meniul pe care-l au pacienții la masa de prânz.
Dr. Liviu Muntean, director medical al Spitalului de Pediatrie din Brașov:
Medicii din gardă primesc supă, felul doi și un desert
Ec. Petru Șușcă, manager al Spitalului Clinic de Urgență din Cluj-Napoca:
Conform spitalului din Cluj, liniile de gardă bugetate beneficiază de servicii de masă de la cantina spitalului. În valoare de 15 lei / zi, la fel cum este pentru diabetici sau lăuze.
Pentru medicii din rețea, medici care nu sunt angajați ai
Universității de Medicină şi Farmacie, norma lunară de hrană este în cuantum de
347 de lei.