Ministerul Apărării de la Moscova a anunțat că un avion Suhoi 24 al armatei ruse a tras focuri de avertisment împotriva unui distrugător al Marinei Regale Britanice aflat în prezent în Marea Neagră, pretinzând că nava a intrat în apele sale teritoriale. Incidentul a avut loc în largul peninsulei Crimeea, anexată ilegal de Rusia în 2014.
De la Londra, ministerul britanic al Apărării a negat incidentul, spunând că nava „executa o trecere nevinovată prin apele teritoriale ale Ucrainei, conform legislației internaționale”, iar rușii probabil „desfășurau un exercițiu cu trageri de artilerie în Marea Neagră”.
Iulian Fota, expert în relații internaționale și probleme de securitate, a explicat pentru ziarul Libertatea că acordul semnat între Marea Britanie și Ucraina privind consolidarea flotei marine ucrainene a stârnit nemulțumirea Rusiei.
Acordul dintre Marea Britanie și Ucraina a stârnit nemulțumirea Moscovei
„Pe nava asta, acum vreo două-trei zile, s-a semnat un acord britanico-ucrainean pentru consolidarea flotei marinei militare ucrainene. Este un mesaj direct către Marea Britanie, de nemulțumire față de gestul în sine de a ajuta marina britanică pentru a se întări. Militarii din Ucraina au două priorități în momentul de față: să-și întărească marina militară și apărarea antiaeriană. Ei au cerut și americanilor echipamente în sensul acesta”, a explicat expertul în relații internaționale.
În octombrie 2020, Marea Britanie a semnat un acord cu Ucraina potrivit căruia îi vor ajuta pe ucrainieni să își modernizeze forțele navale. În acest sens, pe 21 iunie, la Odesa, s-a semnat un document care implementează acest acord.
Incidentul s-ar fi petrecut în apropierea Capului Fiolent, situat în partea de sud a peninsulei Crimeea, anexată de Rusia în 2014, iar Moscova acuză nava britanică de faptul că a pătruns trei kilometri în apele ruseşti.
„Distrugătorul a fost avertizat în avans că se va trage cu armele în cazul unei încălcări a graniței de stat a Rusiei. A ignorat acel avertisment”, a transmis într-un comunicat ministerul rus al apărării. Incidentul a fost negat de Marea Britanie.
Expertul în relații internaționale a explicat și motivul pentru care cele două state au dat declarații contradictorii.
„Britanicii au negat și focurile de avertisment și bombele, e clar că rușii au inventat știrea, dar au inventat știrea într-o situație de felul acesta: nu ne place sprijinul dat Ucrainei și uite ce s-ar putea întâmpla în viitor dacă continuați așa. Rușii au vrut să creeze o situație virtuală prin știrea aceasta au realizat o situație virtuală de navă britanică în mare pericol fără ca el să se fi materializat pentru a intimida sau pentru a transmite un semnal de nemulțumirea față de guvernul britanic. Este mesaj clar față de Londra și față de implicarea Marii Britanie și a industriei britanice în consolidarea și dezvoltarea marinei militare ucrainene”, a precizat Iulian Fota.
Fota: „Rușii au dat o știre falsă”
Specialistul în relații internaționale susține că în acest caz Rusia a exagerat situația pentru a da un mesaj clar Londrei, iar tactica folosită de Moscova este una nouă.
„Eu sunt convins că situația este așa cum au descris-o britanicii, nu am dubii. Rușii au dat o știre falsă, special falsificată cu un scop de a crea un val de atenție. Au venit cu ceva nou aici, au exagerat intenționat o potențială situație periculoasă pentru a da un mesaj politic. Este o nouă tactică din partea rușilor”, a mai explicat Iulian Fota.
Mesajul rușilor vizează și NATO
„Tot ce au făcut rușii în ultimii ani sunt mesaje pentru NATO, aici lucrurile sunt clare. Rușii vor continua să hărțuiască într-un fel sau altul orice navă NATO care intră în Marea Neagră. Asta ne arată că este cale lungă până departe, chiar dacă au început discuțiile între Biden și Putin nu e suficient să avem o relaxare a situației nici în Marea Neagră, nici în alte părți. Mai ales că la întâlnirea Biden- Putin, liderul rus a zis că nu mai vrea nave în Marea Neagră și că nu mai vrea exerciții NATO, deci rușii nu fac decât să continue ce au făcut și până acum”, a mai punctat specialistul.
Războiul informațional pe care îl duce Rusia în regiune
Iulian Chifu, analist de politică externă și fost consilier prezidențial, a comentat și el pentru Libertatea incidentul de la Marea Neagră și spune că modul în care a reacționat Rusia este operațiune clasică de război informațional .
„Un vas care pleca din Odesa către Georgia Batumi a fost interceptat în apele ucrainene. Nici măcar nu a fost interceptat, Rusia susține că ar fi fost interceptată o asemenea navă care ar fi intrat trei mile marine pe teritoriul său, nici nu a intrat, nici nu a trecut, știa și pe unde trece, avea și autorizație a trecut și pe unde trebuie. Pur și simplu rușii își bat joc de lume. Poate să fi fost un test de război informațional, hai să dăm o gulgută să vedem cine o ia pe nemestecată fără să verifice”, a declarat Chifu pentru ziarul Libertatea.
Ministerul rus al Apărării a mai transmis, miercuri că acțiunile distrugătorului britanic HMS Defender sunt o încălcare a Convenției ONU privind dreptul maritim și a solicitat autoriăților britanice să facă o investigație în acest caz pentru a preveni apariția unor incidente similare în viitor
Rusia consideră că acțiunile distrugătorului britanic HMS Defender sunt o încălcare a Convenției ONU privind dreptul maritim.
„Ministerul rus al apărării consideră acțiunile periculoase ale distrugătorului navei regale drept o încălcare flagrantă a Convenției ONU din 1982 privind dreptul mării. Ministerul militar rus a solicitat părții britanice să efectueze o investigație aprofundată a echipajului HMS Defender pentru a preveni apariția unor incidente similare în viitor”, potrivit Ministerului rus al Apărării, citat de agenția Tass.