Patru firme au fost declarate câștigătoare, la începutul lunii ianuarie, la licitația organizată de Oficiul Național pentru Achiziții Centralizate (ONAC) pentru primul lot din cea de-a doua serie de teste de salivă destinate elevilor. 

Statul urma să primească, în total, 18.540.000 de teste, conform edupedu.ro.

Iată cum au fost distribuite contractele:

  1. RCV Medical Health SRL – 540.000 de teste
  2. Sinofarm România SRL – 4.000.000 de teste
  3. Best Achiziții SRL – 10.000.000 de teste
  4. SC NMD Zet Zone SRL și Sinofarm DOO Beograd – 4.000.000 de teste.

Trei contestații

După anunțarea câștigătorilor, licitația a fost atacată la Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor (CNSC) de trei firme: S&S Groupe Prodimpex SRL, Doctor Swiss SRL și Iossocialmedia SRL. 

Situația, care a dus la blocarea procedurii de achiziție, a fost criticată de șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, care acuză „un joc al contestațiilor”.

„Eu pot să vă spun că astăzi (luni – n.r.) au mai depus două firme și uitați-vă cum au lucrat, cel puțin încă o firmă a depus contestații pe același lucru, au așteptat până în ultima zi și au depus astăzi, adică ne blochează mai departe. Firma care a depus prima contestație n-a depus cauțiunea pe prima contestație, dar a depus din nou o contestație pe alt subiect, zicând că o să depună cauțiunea pentru ea ca să prelungească perioada, deci suntem într-un joc al contestațiilor pentru primul lot”, a declarat Raed Arafat, luni, la B1 TV, citat de edupedu.ro.

Conform surselor Libertatea, una dintre firme, Iossocialmedia SRL, și-a retras între timp contestația. Informația nu a fost confirmată de reprezentanții firmei, care au refuzat să facă orice comentariu.

Argumentele reclamanților

Ziarul a intrat în posesia contestației depuse de firma SC Doctor Swiss SRL și a discutat cu reprezentanții firmei S&S Groupe Prodimpex SRL, cei care au depus prima contestație. 

Sorinel Ionel Stoian, unul dintre asociații S&S Groupe Prodimpex SRL, spune că principala acuzație este legată de faptul că la licitație au participat „două firme înglobate într-una singură”.

El face referire la denumirea identică a două dintre firmele câștigătoare: Sinofarm România SRL, respectiv Sinofarm DOO Beograd. 

Se acuză încălcarea practicilor concurențiale, pe motiv că aceste două firme ar avea legătură între ele.

Acuzația este reluată pe larg și în contestația depusă de SC Doctor Swiss SRL. 

Ofertele depuse de către Asocierea NMD Zet Zone SRL + Sinofarm DOO Belgrad și de către Sinofarm România SRL trebuiau excluse din procedură, având în vedere denaturarea concurenței și furnizarea de informații false. (…) Așa cum lesne se poate observa, două societăți participante în procedură poartă același nume, una fiind din România și una din Serbia.

Contestație SC Doctor Swiss SRL:

Autorii contestației semnalează că printre asociații Sinofarm România SRL se numără și un cetățean de origine sârbă și insistă asupra legăturii dintre firma din România și cea din Serbia, despre care spun că au avut oferte identice: „Cei doi operatori economici au avut între ei un acord care vizează denaturarea concurenței în cadrul acestei proceduri”.

Pe de altă parte, în cadrul aceluiași document se arată că în urma verificării acționarilor la Oficiul Național Registrul Comerțului (ONRC) reiese că societățile au acționari diferiți.

Conform portalului termene.ro, Sinofarm România SRL a fost înființată anul trecut, în martie. Are patru asociați: Bona Irina, Grigoraș Ion, Munteanu Tinca și Klasovic Predrag, cetățean sârb.

Partenerul român cu zero angajați

Printre reproșurile enumerate în contestația depusă de Doctor Swiss SRL apare și activitatea firmei care s-a asociat cu societatea sârbă Sinofarm DOO – SC NMD Zet Zone SRL, cu sediul în Timișoara. 

„Faptul că NMD Zet Zone SRL nu are nicio activitate în ultimii 3 ani și niciun angajat reiese din verificarea certificatului ONRC”, se arată în contestație.

NMD Zet Zone SRL a câștigat, în 2020 și 2021, mai multe contracte de achiziții publice pentru produse medicale, potrivit datelor prezentate pe termene.ro.

Raed Arafat: „Noi semnăm”

Șeful DSU, Raed Arafat, a anunțat deja că nu va aștepta decizia instanței, în cazul în care se va ajunge la proces, pentru punerea în practică a licitației.

„Dacă CNSC se pronunță într-un anumit fel și nu forțează la reevaluare, și spune că putem merge mai departe, nu așteptăm rezultatul de la următoarea instanță. Chiar dacă vor merge la Curtea de Apel, noi semnăm, pentru că legea ne permite”, a declarat Raed Arafat, luni, la B1 TV.

Foto: Profimedia

 
 

Urmărește-ne pe Google News