Reprezentanții Inspectoratului de Poliție al Județului (IPJ) Vaslui au anunțat că a fost deschis dosar penal pentru distrugere din culpă, însă încadrarea juridică exactă va fi stabilită în funcție de rezultatul cercetărilor la fața locului.
Pompierii au anunțat luni primele concluzii. „După analiza probelor găsite la fața locului, pompierii militari au stabilit drept cauză probabilă de izbucnire a incendiului un scurtcircuit electric produs la un conductor electric lăsat sub tensiune”, a precizat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Vaslui, Marius Stanciu.
Potrivit reprezentanților ISU, în podul blocului era amenajată o magazie de depozitare. Instalația electrică folosită în pod era improvizată.
Scurgerile pluviale – înfundate, iar ușile de urgență – blocate de locatari
Singura persoană care a avut nevoie de îngrijiri medicale a fost chiar proprietarul apartamentului de la ultimul etaj, de unde a izbucnit incendiul. Când și-a dat seama că podul a luat foc, acesta ar fi urcat pentru a smulge cablurile. Bărbatul în vârstă de 44 de ani a fost transportat în stare stabilă la spital.
Flăcările s-au extins cu repeziciune și la podul scării vecine. Acolo, un locatar de la ultimul etaj avea amenajată în pod o cameră de locuit. Pompierii au descoperit că accesul din apartament în pod era făcut printr-o trapă în tavan. Canapeaua și celelalte materiale combustibile din locuința amenajată în pod au favorizat extinderea incendiului.
Oficialii ISU au anunțat că au fost mistuite de flăcări acoperișurile a șase scări de bloc, în total 1.000 de metri pătrați.
Apartamentele, inundate în urma intervenției
Mai multe apartamente au fost distruse în urma incendiului, în special cele de la ultimul etaj. Din primele evaluări, 20 de apartamente au fost afectate în urma incendiului. Situația exacta urmează a fi stabilită în perioada imediat următoare.
Reprezentanții Primăriei Bârlad au anunțat că o echipă din cadrul instituției se va deplasa la fața locului pentru evaluarea pagubelor.
„Acum sunt acolo și fac cercetării pompierii și poliția. După ce își vor termina ei treaba, primăria va face o evaluare a pagubelor”, a declarat, pentru Libertatea, Adrian Arnăutu, purtătorul de cuvânt al Primăriei Bârlad.
Acoperișul și mansardele ridicate pe blocul afectat de incendiu nu aveau autorizație de construcție și nici avize privind securitatea la incendiu, au anunțat oficialii locali.
Pompierii s-au plâns, de altfel, că intervenția a fost îngreunată de modul în care a fost construit podul. O altă problemă cu care s-au confruntat la fața locului a fost accesul pe ușile de urgență. Toate cele șase scări de bloc aveau blocate ușile secundare, destinate situațiilor de urgență.
Pagubele la apartamentele situate la etajele superioare au fost cauzate de volumului mare de apă folosit de pompieri. Toată apa s-a scurs în apartamente. Pompierii au constatat că odată cu amenajările la acoperiș toate scurgerile pluviale au fost înfundate.
85 de pompieri, cu 21 de autospeciale au intervenit duminică noaptea pentru stingerea incendiului izbucnit la Bârlad. Pe lângă mobilizarea pompierilor de la toate secțiile din județ, conducerea ISU a apelat și la sprijinul pompierilor aflați în rezervă pentru a stinge focul uriaș.