Ce spune legislația în vigoare

Responsabilitatea fiecărui rezident contribuie la bunul mers al comunității și la evitarea conflictelor sau a pericolelor. Însă, adesea, unii locatari ignoră regulile de bază ale bunei conviețuiri și abandonează ori depozitează tot felul de obiecte în aceste locuri. În 2024, legislația din România stabilește cu claritate lista obiectelor care nu pot fi depozitate oricum și oriunde într-un bloc și îi sancționează drastic pe cei care încalcă legea.

Gestionarea proprietăților din blocurile de locuințe din România este reglementată prin mai multe acte normative, cel mai important dintre acestea fiind Legea nr. 230/2007 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari. Această lege stabilește cadrul legal pentru organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari, precum și regulile privind administrarea și utilizarea spațiilor comune dintr-un bloc de locuințe. Spre exemplu, acest act normativ definește proprietățile comune și cele individuale dintr-un bloc.

Proprietatea comună include spații precum scările, holurile, acoperișul, subsolurile, instalațiile comune (conductele de apă, gaze, electricitate) și alte elemente destinate uzului colectiv, iar proprietatea individuală este reprezentată de apartamentele sau de spațiile care sunt deținute de fiecare locatar. Conform art. 14 din legea amintită, „proprietarul este obligat să mențină proprietatea sa individuală, apartament sau spațiu cu altă destinație decât aceea de locuință, în stare bună, pe propria cheltuială. Nici un proprietar nu poate încălca, afecta sau prejudicia dreptul de proprietate comună sau individuală a celorlalți proprietari din condominiu”.

Potrivit Legii nr. 196/2018, fiecare bloc de locuințe trebuie să aibă un regulament de ordine interioară, adoptat de asociația de proprietari, care stabilește modul de utilizare a proprietății comune și comportamentul locatarilor. Asociația de proprietari are obligația să gestioneze și să întrețină spațiile comune, să monitorizeze respectarea regulilor și să reprezinte interesele locatarilor în fața autorităților. Nu în ultimul rând, părțile comune trebuie utilizate exclusiv pentru scopurile pentru care au fost concepute. Conform dispozițiilor prevăzute în art. 35 al Legii nr. 114/1996 privind locuințele, republicată, „în clădirile de locuit cu mai multe locuințe, proprietarul răspunde de asigurarea condițiilor de funcționare normală a locuinței aflate în proprietate exclusivă și a spațiilor aflate în proprietate indiviză”.

Ce nu ai voie să depozitezi pe holurile blocului

Românii care locuiesc la bloc trebuie să conștientizeze că holurile, scările, boxele și alte zone comune din clădire sunt spații comune, însă asta nu înseamnă că le folosi după bunul lor plac. Abandonarea sau depozitarea obiectelor de care nu mai au nevoie nu doar că provoacă un disconfort evident pentru ceilalți locatari, însă constituie și un real pericol pentru sănătatea și pentru siguranța întregii comunități. Legislația în vigoare interzice depozitarea obiectelor pe holurile blocului din motive de siguranță și de funcționalitate.

De asemenea, în conformitate cu prevederile art. 110, alin. (1) din Normele generale de apărare împotriva incendiilor (Ordinul MAI nr. 163/2007), este interzisă amplasarea de obiecte care pot obstrucționa căile de acces, de evacuare şi pe cele de intervenţie cu materiale care reduc lăţimea şi înălţimea liberă de circulaţie stabilită. Cu alte cuvinte, este interzisă depozitarea de mobilier vechi, biciclete, cărucioare, cutii sau bagaje voluminoase, ghivece mari cu flori sau alte decorațiuni, electrocasnice, obiecte de uz personal, materiale inflamabile (vopseluri, lichide combustibile și alte substanțe periculoase) și multe altele.

Obiecte interzise în subsolul blocului

Proprietarii de apartamente care nu dispun de suficient spațiu în locuințe pot depozita diverse obiecte în boxa imobilului, dar numai cu respectarea legislației în vigoare. Subsolurile blocurilor sunt de cele mai multe ori spații destinate instalațiilor tehnice sau depozitării limitate, dar cu respectarea normelor de siguranță. Potrivit prevederilor art. 4.2.3, paragraful 2 din Normativul de siguranţă la foc a construcţiilor P118-99, „în subsolul sau demisolul clădirilor de locuit se pot realiza boxe gospodăreşti, cu condiţia utilizării acestora numai pentru materialele şi substanţele admise (fără risc mare de incendiu) şi asigurării măsurilor de protecţie corespunzătoare”, se arată pe site-ul oficial al ISUBIF (Inspectoratul pentru Situații de Urgență Dealul Spirii București-Ilfov).

Mai exact, în boxele blocurilor este interzisă depozitarea materialelor toxice sau a celor inflamabile, anvelopelor vechi, mobilierului sau altor obiecte voluminoase și nici a resturilor menajere care pot produce mirosuri neplăcute sau pot atrage dăunători. Depozitarea incorectă în subsol a obiectelor de care nu mai ai nevoie poate duce la acumularea de umezeală, mucegai și chiar pericole de incendiu.

Riscuri ale depozitării de obiecte în spațiile comune

Obiecte precum saltele vechi, îmbrăcăminte, încălțămine, precum și gunoaie, care sunt lăsate la voia întâmplării în spațiile comune dintr-un bloc, pot atrage praf, insecte și rozătoare, transformându-se chiar în focare de bacterii în unele situații. Mai mult decât atât, așa cum spuneam, acestea pot să obstrucționeze sau chiar să blocheze accesul în caz de urgență sau de intervenții rapide, punând astfel în pericol viața locatarilor în situații de urgență, cum ar fi incendii sau cutremure.

Materialele inflamabile depozitate în condiții improprii pot spori riscul de incendiu, iar prezența obiectelor pe holuri, mai ales a celor voluminoase, poate împiedica intervenția promptă și eficientă a pompierilor. De asemenea, depozitarea obiectelor în spații comune poate crea tensiuni între locatari.

Alte reguli de conviețuire la bloc. Amenzi aplicabile

Potrivit reglementărilor legale în vigoare, fumatul pe holurile blocului, în lifturi ori în alte spații comune este strict interzis, iar persoanele care încalcă aceste prevederi riscă o amendă de 500 de lei. Pentru aceeași încălcare, companiile cu sediul în astfel de clădiri rezidențiale pot fi sancționate cu amenzi ce pot ajunge până la 15.000 de lei la prima abatere. Locatarii au voie să fumeze doar în spațiile special amenajate în exteriorul blocului.

Cu toate că actele normative în vigoare prevăd ca fiecare bloc să dispună de zone speciale pentru fumat, care să fie concepute și delimitate astfel încât fumul și mirosul neplăcut să nu afecteze confortul celorlalți vecini, multe asociații de proprietari nu au pus încă în aplicare această măsură, potrivit Adevărul.ro. Mergând mai departe, este important de știut că persoanele care vor găti ținând ușa de la apartament deschisă, generând un puternic disconfort olfactiv, riscă amenzi usturătoare. Sancțiunile sunt valabile nu doar pentru persoanele fizice, ci și pentru companiile care au sediul în blocuri.

Concret, persoanele fizice riscă amenzi de până la 30.000 de lei, în timp ce firmele pot fi penalizate cu sume ce pot să atingă pragul de 80.000 de lei. O altă regulă de conviețuire în blocuri o reprezintă programul de liniște. Orice încălcare a orelor de liniște într-un bloc poate să atragă sancțiuni care pot ajunge la 1.500 de lei.

Conform Legii nr. 61/1991 pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de conviețuire socială, a ordinii și liniștii publice, intervalele de liniște obligatorii sunt stabilite între orele 22:00-08:00 și 13:00-14:00. Totuși, asociațiile de proprietari au dreptul să ajusteze aceste intervale orare, cu condiția ca noile reguli să fie afișate la vedere pentru toți locatarii.

Totodată, sunt prevăzute o serie de sancțiuni pecuniare și pentru poluarea mediului. Astfel, firmele care administrează rampe de gunoi, incineratoare sau crescătorii de animale pot fi amendate în cazul în care activitățile pe care le desfășoară generează mirosuri neplăcute ce afectează comunitatea locală din zonă.

Cum procedezi dacă un vecin depozitează obiecte în bloc

Restricții despre care am relatat anterior au rolul de a preveni accidentele, de a asigura acces liber pentru evacuare în caz de urgență, precum și de a menține un nivel de confort pentru toți locatarii unui bloc.

În cazul în care un locatar încalcă aceste norme, în primă instanță poți să porți un dialog civilizat cu acestia și să-i soliciți să nu depoziteze obiectele pe holurile blocului ori în alte spații comune, explicându-i care sunt legile pe care le încalcă, precum și riscurile ce decurg din gestul său. Dacă nu ajungeți la nici un consens și situația persistă, atunci poți face o reclamație la Asociația de proprietari. Aceasta are obligația să ia măsuri pentru respectarea regulamentului de ordine interioară a blocului, însă trebuie să știi că nu va putea să ia nici un fel de sancțiune pecuniară împotriva respectivului locatar.

De aceea, cea mai bună soluție este să faci o sesizare la DSP (Direcția de Sănătate Publică), la IGSU (Inspectoratul General pentru Situații de Urgență) și/sau la compartimentul de relații cu asociațiile de proprietari din cadrul primăriei pe raza căreia domiciliezi. Dacă nici unul dintre demersurile tale nu va avea rezultatul scontat, iar persoana în cauză continuă să facă acest lucru în mod repetat, deși a fost avertizat, nu îți mai rămâne altceva de făcut decât să apelezi Poliția Locală.

Foto: Shutterstock.com

Citește și: Reguli de comportament în bloc

 
 

Urmărește-ne pe Google News