Locul ceremoniei, Ateneul, un simbol cultural al României, a adunat, pe parcursul a aproape trei ore, invitați de cel mai înalt rang, principalii lideri ai instituţiilor europene, primii doi oameni din statul român, membri ai Guvernului care în următoarele șase luni vor da direcția agendei Consiliului Uniunii Europene și politicieni autohtoni.
La un asemenea nivel, și organizarea trebuie să fie pe măsură. Faptul că oaspeţii străini au fost impresionaţi de Ateneul Român a fost încă o dovadă că locul pentru ceremonie a fost bine ales pentru a marca și oficial preluarea pentru șase luni a Președinției.
Ateneul, emblemă a Bucureștiului, neîncăpător pentru marea zi a României europene
Tot scenariul de la Ateneu a presupus, neîndoielnic, un mare efort. Realitatea de joi seară a lăsat însă să se vadă unele probleme în organizare, cele mai vizibile fiind cele legate de numărul mare de invitaţi, comparativ cu capacitatea sălii Ateneului Român, de aproape 800 de locuri, dar şi deficienţe la primirea invitaţilor străini.
Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele Parlamentului European, Antonio Tajani, președintele Consiliului European, Donald Tusk, și comisarii europeni au fost întâmpinați la intrarea în Ateneu de premierul Viorica Dăncilă și de membrii Cabinetului. Modul în care au decis să îi aştepte, chiar la ușă, a dus la formarea unei ”bariere” și a dat senzaţia de lipsă de organizare.
Brambureala de la intrare ar fi putut fi evitată dacă întâmpinarea oaspeților ar fi avut loc în foaier, nu la ușă.
Delegațiile oficiale au fost primite în holul Ateneului de secretarul de stat Mădălin Voicu şi de ministrul Culturii, Daniel Breaz. Pe lângă ei, mai mulţi angajaţi ai structurilor guvernamentale.
Unii dintre comisarii europeni au intrat fără a fi întâmpinaţi.
Membrii delegațiilor străine, neobişnuiţi cu Ateneul Român, au rămas în hol minute în şir cu paltoanele pe ei sau ținîndu-le pe mână, pentru că nimeni nu le-a spus unde este garderoba.
Numărul invitaților a depășit capacitatea sălii Ateneului, care are 600 de locuri la parter și 52 de loji, în total aproape 800 de locuri. În momentul în care a început ceremonia, mai mulţi oficiali, în special din delegaţiile străine şi membri ai corpului diplomatic, au făcut eforturi pentru a găsi un loc liber. Invitații au ocupat inclusiv locurile rezervate pentru reprezentanţii presei.
Și în transmiterea ceremoniei au fost sincope. La discursurile oficialilor europeni, care au vorbit în limba franceză sau engleză, nu a existat niciun fel de traducere.
De menționat ar fi și că marea majoritate a invitaţilor a fost formată din parlamentari, europarlamentari, primari și alți reprezentanţi din instituţii ale statului din partea partidelor aflate la putere, mai puţin din formațiunile politice aflate în opoziţie.
Politicienii români, adversari în viaţa de zi cu zi, umăr la umăr în lojele Ateneului
Un alt aspect care a atras atenția a fost atât așezarea în loje a oficialilor, cât și discuțiile joviale și atitudinile cordiale dintre politicienii care sunt adversari în viaţa politică.
Preşedintele Klaus Iohannis, aflat în relații tensionate cu Guvernul, a stat alături de premierul Viorica Dăncilă, iar fostul premier Dacian Cioloş a salutat-o pe şefa Executivului şi i-a sărutat mâna.
Fostul premier Adrian Năstase, care de când a fost condamnat nu mai are funcții în PSD, s-a aflat şi el alături de oficialii români şi europeni în loja principală a Ateneului. Premierul Viorica Dăncilă chiar s-a ridicat de la locul ei pentru a veni să îl salute pe Năstase, înainte de începutul ceremoniei. Adrian Năstase s-a salutat cu Jean-Claude Juncker şi Donald Tusk şi a stat alături de fostul premier Sorin Grindeanu.
Marii absenţi ai serii au fost ex-preşedinţii Traian Băsescu şi Ion Iliescu, dar şi guvernatorul BNR Mugur Isărescu.
Ceremonia preluării Președinției Consiliului UE, accesibilă pentru rude și cunoscuți ai politicienilor
Au fost și invitați care au discutat, mai degrabă pe la colțuri, că membrii Guvernului au umplut Ateneul cu oamenii lor, cu soți sau soții, cu copii sau cunoscuți.
Fiul premierului, Victor Dăncilă, şi soţia acestuia au stat chiar în loja centrală, pe acelaşi rând cu Emil Constantinescu, Valer Dorneanu şi Mihai Busuioc, şeful său de la Curtea de Conturi. În fața lor au stat Viorica Dăncilă, Klaus Iohannis, Jean-Claude Juncker, Donald Tusk și Călin Popescu Tăriceanu.
Niculae Bădălău, ministru al Economiei, a venit la eveniment cu soția și fiica.
Evenimentul a impus și un dress code – ținută de seară -, pe care însă fiul premierului nu a respectat-o, el fiind îmbrăcat cu o cămaşă albastră şi fără cravată sau papion.
În loja din spatele liderilor UE a stat fostul europarlamentar Adrian Severin, condamnat la patru ani de închisoare pentru luare de mită şi trafic de influenţă, respectiv pentru că acceptat, când era în Parlamentul European, promisiunea a doi jurnalişti de la „Sunday Times” de a-i plăti 100.000 euro anual, în schimbul depunerii de amendamente în comisiile de specialitate.
Severin a fost eliberat condiționat în februarie 2018, după ce a executat un an și trei luni de închisoare.