Pe data de 8 octombrie, în calendar ortodox 2024, creștinii îi sărbătoresc pe Sfinții Mihail și Gavril. Descoperă ce nume se sărbătoresc de Mihail și Gavril, dar și care sunt cele mai frumoase mesaje de Sfinții Mihail și Gavril pe care să le trimiți sărbătoriților.
Ce nume se sărbătoresc de Sf Mihail și Gavril
În limba ebraică, Mihail se traduce prin “Cine-i ca Dumnezeu”, iar Gavril se traduce prin “Dumnezeu este puterea mea”.
Cele mai întâlnite nume sunt Mihai, Mihaela, Gabriel și Gabriela, însă sunt sărbătoriți și persoanele cu nume derivate și anume:
- Mihaiela;
- Mihăiță;
- Mișu;
- Mișa;
- Mihuț;
- Mihalache;
- Mihăilă;
- Mihnea;
- Mihu;
- Mihalcea;
- Michi;
- Gavrilă;
- Gabi;
- Găbiță;
- Găbița.
Seminificația numelor sfinților Mihail și Gavril
Numele Gavril provine din ebraică și se traducere ca „Dumnezeu este puterea mea”. Originea numelui este GabriEl trăgându-se din rădăcina verbala „gabar”, care se traduce drept „a fi puternic”, și „El”, prescurtarea de la Elohim, numele lui Dumnezeu.
Mihail se traduce din ebraică prin „Cine-i ca Dumnezeu”. Originea numelui vine de la MihaEl o combinație între cuvintele ebraice „mi” („cine”), „ke” („ca”)și „El” (prescurtare de la Elohim).
Cine au fost arhanghelii Mihail şi Gavril
Mihail este cel dintâi dintre îngerii păzitori care s-a luptat cu îngerii răzvrătiţi împotriva lui Dumnezeu, este reprezentat în iconografia ortodoxă în costum de soldat, purtând în mână o suliţă cu vârful îndreptat spre pământ.
Pe seama sa se pune și călăuzirea lui Lot și a familiei acestuia la ieșirea din Sodoma, precum și protecția specială a poporului lui Israel. Îi scoate din cuptor pe cei trei tineri din Babilon, îl sprijină în luptă pe Ghedeon, îl mustră pe vrăjitorul Valaam și îl eliberează din închisoare pe Sfântul Apostol Petru. Conform Scripturii, toți morții vor ieși din morminte la glasul trâmbiței Sfântului Arhanghel Mihail.
Gavril este unanim considerat a fi mesagerul veştilor bune. Potrivit Noului Testament, el le-a vestit sfinţilor părinţi Ioachim şi Ana naşterea Fecioarei Maria. De asemenea, vestea cea bună, naşterea Mântuitorului, a fost adusă Maicii Domnului tot de Arhanghelul Gavril. Este înfăţişat în icoane ca purtător al unui semn divin, un crin sau o trompetă (în care va suna pentru a anunţa cea de-a doua venire a lui Iisus pe Pământ).
Rugăciune către Sfinții Mihail și Gavril
„Dumnezeule Atotputernic, trimite-Ți Arhanghelul Tău, Mihail, spre ajutorul robului Tău (se rostește numele), să-l scoată din mâna vrăjmaşilor văzuţi şi nevăzuţi! O, mare Arhanghel Mihail revarsă mir bun asupra robului lui Dumnezeu, (se rostește numele celui care se roagă).
Arhanghele Mihail, căpetenia cetelor îngereşti, voievod al puterilor cereşti, al heruvimilor, al serafimilor şi al tuturor îngerilor, fii mie păzitor, ajutător la nevoie, în singurătate, la drum și pretutindeni. Izbăveşte-mă, mare Arhanghel, de toate înşelăciunile viclene ale diavolului şi auzi-mă pe mine, păcătosul (se rostește numele celui care se roagă), care mă rog ţie şi chem numele tău cel sfânt.
Grăbeşte-te spre ajutorul meu şi auzi rugăciunea mea! Pe toţi cei ce-mi stau împotrivă biruieşte-i cu puterea cinstitei şi de viaţă făcătoarei Cruci, cu rugăciunile Preasfintei Născătoarei de Dumnezeu, cu ale sfinţilor îngeri şi cu ale Sfinţilor Apostoli. Apără-mă de cutremure, de potop, de războaie, de orice rău și izbăveşte-mă de cel viclean, acum şi pururea şi în vecii vecilor. Amin.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro