Documentul asumat de PSD, PNL și UDMR prevede acordarea unor subvenții pentru familiile tinere, reduceri de taxe, finanțarea achizițiilor de mașini familiale (cu 7 locuri), dar extinderea programelor de tip after school.
„Stimularea natalității prin susținerea familiilor trebuie să devină un obiectiv național și o prioritate pentru guvern. Statul trebuie să-și asume un rol important în sprijinirea tinerilor, pentru ca aceștia să poată face față provocărilor financiare și sociale pe care le presupune întemeierea unei familii și creșterea copiilor, prin măsuri concrete care să ofere ajutor real familiilor și să conducă la creșterea ratei natalității”, scrie în programul de guvernare, la capitolul dedicat Ministerului Familiei.
Măsurile pe care intenționează să le adopte Ministerul Familiei sunt justificate prin nevoia de stimulare a natalității, pe fondul sporului negativ pe care îl are România după 1989.
„Statisticile indică faptul că până în 2050 România este în pericol să aibă o populație de doar 15 milioane, din care o treime vor fi pensionari. Anul 2020, marcat de criza de sănătate, este al 31-lea an în care sporul natural este negativ. În acest sens, România se confruntă cu câteva fenomene negative: scăderea numărului de nou născuți și creșterea numărului de decese și migrația masivă a populației în ultimii ani”, mai scrie în programul de guvernare.
Măsurile propuse de Ministerul Familiei, Tineretului și Egalității de Șanse în programul de guvernare nu sunt însă însoțite de termene de implementare sau de impactul bugetar estimat.