Cuprins:
31 de partide și alianțe și 19 organizații sunt înscrise la alegerile parlamentare
Biroul Electoral Central a definitivat lista de candidați pentru alegerile parlamentare 2024, astfel că, în cursa pentru un loc în Parlamentul României s-au înscris 31 de partide și alianțe, dar și 19 organizații ale minorităților.
Partidele care s-au înscris la alegerile parlamentare 2024:
- Partidul Social Democrat;
- Partidul S.O.S. România;
- Partidul National Liberal;
- Alianţa pentru Unirea Românilor;
- Forţa Dreptei;
- Uniunea Democrată Maghiară din România;
- Uniunea Salvaţi România;
- Partidul Social Democrat Independent;
- Partidul National Conservator Român;
- Partidul România în Acţiune;
- România Socialista;
- Partidul Social Democrat Unit;
- Alternativa pentru Demnitate Naţională;
- Reînnoim Proiectul European al României;
- Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi;
- Alianţa National Creştină;
- Patrioţii Poporului Român;
- Partidul Oamenilor Tineri;
- Partidul Ecologist Român;
- Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate;
- Partidul Noua Românie;
- Liga Acţiunii Naţionale;
- Partidul Republican din România;
- Partidul Oamenilor Credincioşi;
- Partidul Verde;
- Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat;
- Uniunea Geto-Dacilor;
- Partidul Patria;
- Partidul Dreptăţii;
- Partidul Pensionarilor Uniţi;
- Partidul Phralipe al Romilor;
Organizațiile minorităților naționale înscrise la alegerile parlamentare 2024:
- Asociaţia Macedonenilor din România;
- Uniunea Elenă din România;
- Uniunea Democrată Turcă din România;
- Uniunea Democrată a Tătarilor Turco-Musulmani din România;
- Asociaţia Italienilor din România – RO.AS.IT.;
- Uniunea Croaţilor din România;
- Uniunea Democratică a Slovacilor şi Cehilor din România;
- Forumul Democrat al Germanilor din România;
- Uniunea Polonezilor din România;
- Uniunea Armenilor din România;
- Asociaţia Liga Albanezilor din România;
- Uniunea Ucrainenilor din România;
- Comunitatea Ruşilor Lipoveni din România;
- Uniunea Culturală a Rutenilor din România;
- Uniunea Bulgară din Banat – România;
- Uniunea Sârbilor din România;
- Federaţia Comunităţilor Evreieşti din România;
- Asociaţia Partida Romilor „Pro-Europa”;
- Forumul Cehilor din România.
Sursa: AFP
Partidul Social Democrat (PSD)
PSD a fost fondat în anul 1989, sub numele de FSN, devenit în 1992 FDSN, în 1993 PDSR și apoi în anul 2001 PSD. Președintele interimar al partidului este Victor Negrescu, iar pe poziția de prim-vicepreședinte se află Sorin Grindeanu și Daniel Băluță.
La nivel economic, Partidul Social Democrat propune, în programul lor de guvernare, programe de investiții de miliarde de euro, bani care ar urma să fie luați din fonduri europene și din bugetele locale și de stat.
De asemenea, ei susțin că vor să păstreze impozitul pe venit la 10%, impozitul pe profit la 16% și TVA-ul la 19%. Cu toate acestea, PSD susține că „orice modificare de taxe și impozite va fi discutată în prealabil cu mediul de afaceri”.
În ceea ce privește educația, PSD propune „investiții masive în infrastructura materială de învățământ”, extinderea Programului de învățământ dual, profesional și tehnic dar și consolidarea și revitalizarea liceelor agricole. Partidul susține și introducerea educației sexuale în școli.
În domeniul sănătății, PSD vrea să finalizeze mai multe spitale regionale dar și că construiască altele noi. În programul de guvernare PSD se mai regăsește, printre altele, și realizarea unei platforme unice de Asigurări de Sănătate, care să reformeze Colegiul Medicilor.
La capitolul justiție, PSD urmărește reducerea duratei de soluționare a dosarelor, înființarea graduală a unor tribunale specializate și a unui corp de specialiști pentru complete specializate în litigii pe achiziții publice.
În domeniul apărării, PSD susține continuarea colaborării cu SUA, o cooperare mai bună cu statele aliate, creșterea rolului României în NATO și în Uniunea Europeană.
Partidul S.O.S. România
Partidul S.O.S România a fost înființat în anul 2021 de către Diana Șoșoacă.
În ceea ce privește educația, partidul S.O.S. România propune un proiect de reformă educațională care include pregătirea tinerilor pentru viața de cetățean și profesională, cu un accent pe dezvoltarea gândirii critice.
Printre promisiuni se numără modernizarea infrastructurii școlare, adaptarea programei la standarde europene și consolidarea învățământului profesional.
În domeniul extern, SOS susține integrarea României în statele democratice și combaterea crizei ecologice.
De asemenea, partidul promite o reformă a justiției și depolitizarea sistemului de sănătate, revitalizarea Institutului Cantacuzino și reglementări stricte pentru produsele farmaceutice.
Partidul Național Liberal (PNL)
Partidul Național Liberal (PNL) a fost înființat în anul 1875, desființat în anul 1947 și reînființat în anul 1990. La conducerea partidului se află, în acest moment, Ilie Bolojan, ca președinte interimar.
PNL propune menținerea cotei unice de impozitare și reforme fiscale pentru stimularea angajaților, vizând creșterea salariului mediu net la 1.400 de euro până în 2028. Partidul promite, de asemenea, creșterea contribuției la Pilonul 2 de pensii și dezvoltarea Pilonului 3 și 4. În domeniul energiei, PNL vrea să construiască reactoarele 3 și 4 ale Centralei Nucleare de la Cernavodă și să adauge 1.200 de kilometri de autostradă până în 2028.
În educație, liberalii promit salarii competitive pentru profesori, integrarea tehnologiilor avansate și formarea a 100.000 de tineri în domenii relevante pentru economie. PNL vrea și un program național de formare continuă pentru profesori și actualizarea programei școlare.
În justiție, PNL susține continuarea luptei anticorupție și investiții în infrastructura instanțelor. Pe plan extern, partidul dorește să întărească relațiile cu SUA și să crească rolul României în UE. În sănătate, PNL promite modernizarea a 50 de spitale, îmbunătățirea managementului acestora și introducerea asigurărilor medicale facultative pentru a sprijini sistemul de sănătate.
Alianța pentru Unirea Românilor (AUR)
Partidul AUR a fost fondat în anul 2019. El este condus de către George Simion, iar în poziția de vicepreședinte este Marius Lulea.
AUR propune reducerea taxelor și contribuțiilor sociale pentru salariile mici, stabilind un impozit de 2% pe profit pentru firmele cu afaceri de sub 5 milioane de euro și impozite mai mari pentru companiile mari. Partidul susține crearea unui fond suveran de investiții pentru administrarea resurselor naturale ale României și propune ca statul să dețină pachetul majoritar în companiile strategice, cum ar fi OMV-Petrom. În agricultură, AUR vrea subvenționarea totală a exploatațiilor mici și sprijinirea industriei alimentare.
În educație, AUR promite salarii mai mari pentru profesori, locuințe de stat și reducerea birocrației. De asemenea, vizează construirea a 500 de școli noi și creșterea numărului de studenți cu 50% în următorii zece ani. Partidul intenționează să introducă uniforma școlară obligatorie și să asigure burse sociale mai mari.
În sănătate, AUR promite construirea de spitale, crearea de policlinici în fiecare comună și îmbunătățirea infrastructurii medicale. Salariile medicilor vor depinde de performanța acestora, iar serviciile stomatologice vor fi decontate. De asemenea, propune măsuri pentru reducerea timpilor de intervenție și reorganizarea Unităților de Primiri Urgențe.
În justiție, AUR vrea să introducă curți cu jurați și să aleagă prin vot judecătorii Curții Constituționale și ai Înaltei Curți de Casație și Justiție. Partidul susține răspunderea profesională a magistraților pentru erori judiciare. În domeniul apărării, AUR promite revitalizarea industriei naționale de apărare, îmbunătățirea echipamentelor pentru forțele de ordine și un accent mai mare pe interesele naționale în politica externă.
Forța Dreptei
Partidul Forța Dreptei a fost creat în anul 2021 de către Ludovic Orban, care este și președinte al partidului.
În domeniul economic, Forța Dreptei își propune reducerea costurilor de muncă și a taxelor, și introducere unei cote unice generalizate pentru toată economia. Forța dreptei mai promite și înființarea de instrumente financiare noi și sprijinirea micilor producători din agricultură și industria alimentară.
În domeniul educației, Forța Dreptei propune schimbarea sistemului de educația prin îmbunătățirea infrastructurii educaționale, regândirea sistemului de salarizare și formare al cadrelor didactice și programe de educație continuă pentru adulți (life long learning).
În domeniul sănătății, Forța Dreptei își propune creșterea finanțării sistemului de sănătate, reevaluarea programelor de finanțare din bugetul CNAS, dezvoltarea asigurărilor de sănătate complementare și facultative și stimularea investițiilor private din sănătate.
În ceea ce privește justiția, Forța Dreptei își propune eliminarea posibilității de pensionare anticipată a magistraților, o regândire completă a competenței instanțelor de judecată și implementarea dosarului electronic.
Uniunea Democrată Maghiară din România (UDMR)
Partidul UDMR a fost înființat în anul 1989, iar președintele lui este Kelemen Hunor.
UDMR propune reduceri fiscale semnificative pentru a sprijini atât angajații, cât și antreprenorii. Printre măsuri se numără reducerea impozitelor pe muncă, introducerea salariului bazat pe performanță și plafonarea contribuțiilor la asigurările de sănătate. De asemenea, formațiunea sugerează eliminarea suprataxării pentru munca part-time și reducerea contribuțiilor în funcție de numărul de copii din familie.
În domeniul administrativ, UDMR cere desființarea unor instituții precum prefecturile și agențiile fiscale regionale. Propune, totodată, ca veniturile realizate la nivel local să rămână în comunitățile respective și ca statul să plătească penalități pentru întârzierile administrative. De asemenea, cere ca industria de prelucrare să fie considerată un sector strategic.
În Educație, UDMR dorește reducerea numărului de ore școlare la maximum 30 pe săptămână și un Bacalaureat diferențiat pe două niveluri. În plus, formațiunea militează pentru îmbunătățirea manualelor de limba română pentru elevii din comunitatea maghiară și promovarea utilizării limbii maghiare în regiunile respective, la nivel public.
În domeniul Sănătății, UDMR propune implementarea unui sistem digital de programare în spitale, pentru o gestionare mai eficientă a resurselor. De asemenea, formațiunea susține îmbunătățirea accesului la servicii de sănătate, apărând ideea de a oferi infrastructura de bază – apă curentă, canalizare și internet – în fiecare localitate până în 2035.
Uniunea Salvaţi România (USR)
Partidul a fost înființat în anul 2015, sub numele de USB și redenumit în 2016 USR. Președintele partidului este Elena Lasconi.
USR propune o reducere semnificativă a taxelor pe muncă și o reformă a pensiilor speciale, care să fie bazate pe contribuții și venituri. Partidul dorește un guvern cu 12 ministere, desființarea a 198 de agenții și eliminarea privilegiiilor bugetarilor de lux. De asemenea, USR susține exploatarea resurselor de gaze naturale din Marea Neagră și îmbunătățirea schemelor de finanțare pentru fermieri.
În educație, USR vrea desființarea inspectoratelor școlare și transferarea responsabilității deciziilor către consiliile de administrație ale școlilor. Propune flexibilizarea curriculumului și o mai mare implicare a părinților în educație, extinderea programelor „Școală după școală” și crearea unor grupe speciale pentru elevii cu cerințe educaționale speciale.
În domeniul sănătății, USR propune ca românii să poată alege un alt asigurator decât CNAS și să transfere spitalele autorităților locale. De asemenea, vrea un sistem național de recrutare a personalului medical și introducerea unui sistem centralizat de anunțuri pentru posturi vacante. În plus, sunt promise programe de reabilitare și consiliere pentru dependențe.
USR plănuiește o reformă a justiției, cu un audit european la DNA și extinderea competenței parchetului pentru cazuri de corupție. Partidul propune și un sistem meritocratic pentru promovarea magistraților și reforma Consiliului Superior al Magistraturii. În domeniul extern, USR vizează consolidarea relațiilor cu UE și SUA și modernizarea Armatei, cu un buget mai mare pentru apărare și creșterea numărului de soldați profesioniști.
Partidul Social Democrat Independent (PSDI)
Partidul PSDI a fost înființat în anul 1946. Acesta a fost dizolvat în anul 1947 și reînființat în anul 2019. El este condus de Marian Vanghelie.
Prioritățile PSDI includ susținerea reformelor economice și sociale pentru o dezvoltare sustenabilă, sprijinirea agricultorilor și a întreprinderilor mici și mijlocii, și stimularea întoarcerii românilor din străinătate prin facilități fiscale. De asemenea, PSDI promovează protecția socială, educația, cercetarea, cultura și tradițiile naționale.
Partidul susține egalitatea de șanse între femei și bărbați și îmbunătățirea condițiilor pentru tinerii din școli. În sănătate, PSDI propune construirea și modernizarea spitalelor, sprijin pentru medicii tineri și asistență pentru persoanele cu dizabilități. Totodată, se dorește îmbunătățirea condițiilor de trai pentru pensionarii cu venituri mici.
Partidul Național Conservator Român (PNCR)
PNCR este un partid înființat în anul 2023. Președintele partidului este Cristian Terheș, care a fost și candidatul partidului la alegerile prezidențiale.
Principalele inițiative legislative ale partidului includ protejarea valorilor și familiei tradiționale, reducerea impozitării companiilor locale și stimularea economiei naționale și limitarea influențelor externe în deciziile politice și economice naționale.
În plus, programul de guvernare al PNCR se concentrează pe promovarea valorilor tradiționale, consolidarea identității naționale și protejarea suveranității țării.
Partidul Social Democrat Unit (PSDU)
Partidul Socialist Unit propune economisirea a 200.000 de euro lunar prin achiziționarea unui sediu propriu pentru Primăria Sector 5. De asemenea, intenționează să construiască un complex pentru evenimente și să modernizeze piețele agro-alimentare. În educație, partidul vrea să construiască școli și grădinițe moderne și să amenajeze parcuri în zonele Rocar și Antiaeriană.
Se propune, de asemenea, facilitarea accesului la locuințe noi pentru toate categoriile sociale și reabilitarea clădirilor vechi. Partidul va construi adăposturi pentru persoanele vulnerabile și animale abandonate și va reduce birocrația prin digitalizarea serviciilor publice. În plus, se vor amplasa coșuri ecologice și vor fi sprijinite inițiativele de protecție socială.
Alternativa pentru Demnitate Națională (ADN)
Promisiunile partidului sunt vagi, menționând faptul că ADN are o misiune bine definită, de a transforma România într-o mare familie, în care fiecare cetățean să se simtă respectat și reprezentat.
Principalele priorități sunt familia tradițională, educația și sprijinirea familiilor cu copii.
Reînnoim Proiectul European al României (REPER)
Partidul REPER a fost înființat în anul 2022, iar președintele partidului este Dragoș Pîrlaru, fondatorii fiind Dacian Cioloș, Ramona Strugariu, Dragoș Pîslaru, Alin Mituță și Dragoș Tudorache.
Partidul REPER își propune majorarea de investiții în educație și alocarea unui minim de 6% din PIB în educația românilor, proiecte de digitalizare. De asemenea, partidul REPER își dorește să facă pași spre aderarea României la euro, să sprijine IMM-urile și să construiască creșe și grădinițe pentru toate familiile tinere cu copii.
Dreptate şi Respect în Europa pentru Toţi (DREPT)
Partidul DREPT, înființat în anul 2023 de către Vlad Gheorghe vrea să aloce resurse suplimentare pentru profesori, să modernizeze programa școlară și să reformeze complet Evaluarea Națională care se dă la finele clasei a VIII-a și Bacalaureatul.
De asemenea, DREPT își propune simplificarea accesului la sistemul de justiție prin debirocratizare și digitalizare, politică penală axată pe confiscarea și recuperarea prejudiciilor și depolitizarea Curții Constituționale.
În domeniul sănătății, DREPT își propune promovarea accesului gratuit la contracepție și revigorarea industriei farmaceutice din România.
Alianța Național Creștină
Partidul Alianța Național Creștină promovează unitatea națională, suveranitatea României și respectarea tradițiilor creștine. Acesta susține că statul trebuie să apere familia, educația, economia și cultura națională, iar România trebuie să rămână o națiune liberă, cu o politică externă bazată pe interesele naționale.
Alianța se angajează să sprijine capitalul românesc, fermierii și micii meșteșugari, și să apere valorile creștine. Partidul va lupta pentru dezvoltarea țării, apărarea românilor din diaspora și consolidarea poziției României pe plan internațional.
Patrioții Poporului Român (PPR)
Partidul Poporului Român propune o schimbare radicală pentru a depăși criza profundă în care se află România. Aceasta include restabilirea suveranității naționale, părăsirea NATO și a altor structuri internaționale, și implementarea unor reforme politice, economice și sociale fundamentale.
Partidul se opune influenței externe și globalismului, pledând pentru o Românie puternică și independentă. Programul său promovează o Reconciliere Națională bazată pe valori conservatoare, care va proteja viitorul națiunii și va restabili demnitatea și libertatea poporului român.
Partidul Oamenilor Tineri (POT)
Partidul POT a fost înființat în anul 2023 de către Anamaria Gavrilă.
Partidul POT promovează zece principii fundamentale: libertatea individuală, egalitatea de șanse, bunăstarea cetățenilor prin servicii esențiale, statul funcțional cu instituții eficiente, statul de drept aplicat echitabil, piața liberă care încurajează prosperitatea, protecția drepturilor și libertăților, respectarea valorilor culturale, patriotismul civic prin implicare activă în societate, și protecția mediului înconjurător. Aceste principii susțin o societate în care fiecare cetățean poate prospera și contribui la binele comun, având un rol activ în dezvoltarea națională și protejarea resurselor naturale pentru viitor.
Partidul Ecologist Român (PER)
Partidul Ecologist Român s-a înființat în anul 1990, iar președintele interimar al formațiunii politice este Florin Mihail Secară.
Partidul PER propune un nou tip de gândire politică, adaptat contextului internațional și crizelor recente, pentru a dezvolta o strategie pe termen lung, axată pe mediu, infrastructură, agricultură, economie, educație și sănătate.
Această strategie va fi aplicabilă până în 2035 și va include sesiuni anuale de bilanț pentru a informa populația și mediul de afaceri despre progresul implementării și eventualele deficiențe sau întârzieri. Aceste măsuri sunt menite să asigure dezvoltarea sustenabilă și să îmbunătățească situația României pe termen lung.
Sănătate Educaţie Natură Sustenabilitate (SENS)
Partidul SENS a fost înființat în anul 2023 de către Andrei Macsut și susținut de europarlamentarul Nicu Ștefănuță.
Programul de guvernare al partidului SENS include măsuri pentru construirea de locuințe sociale pentru tineri și persoane vulnerabile, decontarea terapiei pentru sănătatea mintală, dezvoltarea unui sistem de transport public modern și susținerea drepturilor femeilor și ale comunității LGBTQIA+.
Se promovează un minim de 30 de metri pătrați de spațiu verde pentru fiecare cetățean și un buget de 6% pentru educație. Partidul susține prevenirea schimbărilor climatice, investiții în energie verde și accesibilitate pentru persoanele cu dizabilități. De asemenea, sunt promovate drepturile animalelor și dezincriminarea consumului de substanțe psihoactive.
Partidul Noua România (PNR)
Programul politic al partidului PNR include modernizarea sistemului de sănătate, sporirea calității în Învățământ, sprijinirea antreprenorilor și reindustrializarea României. În plus, partidul vrea să creeze să un sistem de justiție independent și echitabil prin consolidarea luptei împotriva corupției.
Liga Acţiunii Naţionale (PLAN)
Planul de guvernare al partidului PLAN se bazează pe cinci principii fundamentale: promovarea meritocrației, clarificarea competențelor executive în stat, implementarea rezultatelor referendumului din 2009 pentru restabilirea încrederii în mecanismele democratice, reorganizarea administrativ-teritorială a României și dezvoltarea și consolidarea clasei de mijloc.
Partidul Verde
Partidul Verde a fost fondat inițial în anul 2005, și relansat în anul 2022. La acest moment, formațiunea politică are doi președinți: Bogdan Botea și Rodica Bărbuță.
Planul de guvernare al partidului Verde se axează pe principiile statului de drept, democrației complete și instituțiilor eficiente. Promovează un mediu curat, cu apă, aer și soluri de calitate, și o economie verde, susținând tranziția ecologică. Partidul susține sănătatea accesibilă pentru toți, educația care dezvoltă spiritul critic și sprijină copiii și tinerii.
Cultura, turismul și sportul sunt considerate motoare pentru creștere sustenabilă, iar dezvoltarea teritorială se concentrează pe comunități durabile și bunăstare. Digitalizarea este văzută ca o sursă de competitivitate în toate domeniile.
Partidul Naţional Ţărănesc Creştin Democrat (PNȚCD)
Partidul a fost ănființat în anul 1989, și actualul președinte al formațiunii poltice este Aurelian Pavelescu.
Programul de guvernare al partidului PNȚCD susține suveranitatea României, considerând constituția națională ca fiind ne-negociabilă și subliniind prioritatea respectării drepturilor cetățenilor. Principalele obiective includ ieșirea din pactul fiscal european pentru a sprijini dezvoltarea economică, deschiderea minelor de cărbune până când întreaga UE le va închide și respingerea aplicării Pactului Verde dacă afectează locurile de muncă.
Partidul se opune ideologiilor LGBTQ și migrației, susținând în schimb întoarcerea diasporei în țară. De asemenea, PNȚCD refuză transformarea UE într-o organizație militară și va promova o politică externă bazată pe pace și bune relații internaționale.
Uniunea Geto-Dacilor (UGD)
Programul de guvernare al Partidului Uniunea Geto-Dacilor, fondat de Cicerone Marinescu, se concentrează pe sprijinirea comunităților locale, prin eliminarea impozitelor pe case și grădini, înlocuindu-le cu impozite mai mari pentru proprietarii externi sau afaceri în localități.
Partidul propune sprijin pentru tinerii care vor să se stabilească în localități și dezvoltarea Universității Zamolxiana pentru formarea celor care vor ocupa funcții politice.
Partidul Dreptății (PD)
Programul de guvernare al Partidului Dreptății se axează pe reforme structurale și economice, precum trecerea la un parlament unicameral, implementarea unui sistem progresiv de impozitare și protecția drepturilor salariaților. Acesta include și politici sociale precum creșterea salariului minim, dezvoltarea asistenței sociale și sprijinirea familiilor cu copii.
În domeniul mediului, partidul susține dezvoltarea energiilor regenerabile și îmbunătățirea infrastructurii. De asemenea, promovează valorile tradiționale, protejarea identității românești și securitatea națională. Agricultura va beneficia de sprijin financiar pentru fermieri și dezvoltarea unor facilități moderne pentru producție și procesare.
Partide care nu au programele de guvernare publicate
- Partidul România în Acțiune;
- România Socialistă;
- Partidul Republican din România;
- Partidul Oamenilor Credincioși;
- Partidul Patria;
- Partidul Pensionarilor Uniți;
- Partidul Phralipe al Romilor.
Vezi listele cu candidații partidelor la alegerile parlamentare din 1 decembrie 2024!