Cuprins:
31 de ani membră a Parlamentului german
În calitate de fost cancelar, Angela Merkel primește o pensie lunară de aproximativ 15.000 de euro. Această sumă este rezultatul lungii ei cariere politice, care a durat decenii. Potrivit „prosieben.de”, Asociația Contribuabililor a confirmat această cifră și a explicat că drepturile sale la pensie rezultă din perioada petrecută în Bundestag, ca ministru federal și cancelar. Cu 31 de ani în parlament, Merkel a atins valoarea maximă a pensiei. Potrivit secțiunii 20 din Legea membrilor Parlamentului, ea are dreptul la 65 la sută din remunerația parlamentară, diferitele drepturi de pensie fiind compensate unele cu altele.
Pe lângă pensie, Merkel are dreptul la un birou, un director de birou, doi asistenți, o dactilografă și un șofer. Acest sprijin este disponibil tuturor foștilor cancelari și președinți federali. Rămâne de văzut dacă va folosi cu adevărat aceste servicii. La urma urmei, Merkel pare să vrea să se bucure din plin de pensionarea ei, fără agitația marilor politici.
Moștenirea lui Merkel ca manager de criză
Merkel va fi amintită ca un manager de criză. Mandatul ei a fost marcat de provocări precum criza financiară, criza euro, criza refugiaților și, cel mai recent, pandemia corona. În special, dezastrul reactorului de la Fukushima din 2011 a dus la o reorientare drastică a politicii nucleare germane. Merkel a decis să elimine treptat energia nucleară. Dar politicile ei nu au fost întotdeauna necontroversate. Criza refugiaților a dus la tensiuni în cadrul Uniunii și la o scădere a ratingurilor sondajelor.
După pensionarea ei politică, Merkel plănuiește să se concentreze asupra lucrurilor care au fost neglijate în timpul mandatului de cancelar. Într-un interviu acordat „Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung”, ea a dezvăluit că așteaptă cu nerăbdare să călătorească, să citească și să se odihnească. „Acum caut să mă asigur că urmează câteva lucruri care au fost oarecum neglijate când eram cancelar”, a spus ea în 2021. Merkel dorește, de asemenea, să exploreze vestul Germaniei, o regiune pe care a vizitat-o rar fără un scop în timpul petrecut în timpul său. birou. Ea așteaptă cu nerăbdare să viziteze locuri precum Loreley sau Catedrala din Trier.
Călătorii și noi aventuri
De asemenea, Merkel plănuiește să viziteze toate orașele în care a primit doctorate onorifice. Acestea includ Nanjing în China, New York și Baltimore în SUA și Haifa și Ierusalim în Israel. Din punct de vedere financiar, aceasta nu ar trebui să fie o problemă, pentru că, având o pensie de 15.000 de euro pe lună, își poate permite cu ușurință aceste călătorii.
Angela Merkel s-a pensionat după o carieră politică lungă și plină de evenimente. Cu o pensie generoasă și beneficii suplimentare, ea poate aștepta o pensie confortabilă. Planurile ei arată că așteaptă cu nerăbdare noi aventuri și descoperiri. Merkel rămâne una dintre cele mai influente figuri din politica germană, a cărei moștenire ca manager de criză va dura mult timp de acum încolo.
DTTL • 03.01.2025, 16:40
Politica Germaniei la nivel de UE din perioada Merkel a dus la criză energetica declansată imediat după începerea războiului ruso - ucrainean. Acest lucru afectează în prezent toată Europa centrală și de Est. Se pare că politicienii nu au nicio responsabilitate pentru deciziile lor, oriunde s-ar afla.
gri57 • 03.01.2025, 15:08
ditamai cancelarul nici măcar cat Enache de la CCR nu are sau cat ia un procuror la pensie din Romania Cea mai mare pensie specială aflată în plată era, la nivelul lunii septembrie 2024, de 69.343 de lei (suma brută), față de 58.191 de lei – în ianuarie 2024, . Venitul de aproape 70.000 de lei este acordat în baza Legii 303/2022 privind statutul procurorilor și judecătorilor, deci este încasat de un fost magistrat. Cea mai mare pensie specială înregistrată în România de la 1 septembrie: 69.343 de lei brut.