Siguranța națională a unei țări nu este o glumă pentru niciun Guvern din lume, fapt pentru care se alocă bani grei de bugetul statului, nu numai pentru armată, poliție sau jandarmerie ci și pentru anumite structuri speciale care au un rol decisv în menținerea ordinii de drept.
Printre serviciile speciale care au un cuvânt cheie de spus în ceea ce privește siguranța națională este și Serviciul Român de Informații, pentru care în acest an Guvernul Grindeanu a alocat 1,706 miliarde lei, mai puțin cu aproape 1,9 miliarde lei față de cât avusese SRI în 2016. O scădere de aproximativ 10% față de anul trecut.
Șeful Comisiei pentru controlul SRI a anunțat în Parlament că e posibil ca la rectificările bugetare din acest an, SRI să mai primescă fonduri, dar a avertizat că va monitoriza modul în care SRI va consuma bugetul în acest exercițiu bugetar.
El a precizat că, deşi solicitările SRI au fost mai mari, fiind solicitate fonduri pentru activităţi operative, pensii şi salarii, s-a convenit că acest buget acoperă minimul necesar de funcţionare.
Din acești bani o parte destul de mare se cheltuie pentru lefurile spionilor interni, ”sereiștii”, cum li se spune în popor.
Șefi SRI vor mai cheltui și pe educația viitorilor spioni, aceștia alocând bani pentru Academia Națională de Informații, pentru sănătatea lor, întrucât Spitalul Agripa Ionescu va intra în renovări și dotări de ultimă generație.
Eduard Hellvig, directorul SRI va trebui să și pună contabilii să le plătească pensii destul de frumoase, care nu sunt sub 2500 de lei lunar, foștilor spioni lăsați acum la vatră.
Acesta va da bani și colegilor lor care au acționat în afara țării, celor de la Serviciul de Informații Externe, SIE, întrucât în cârca, ”internilor” a fost pasată această sarcină.
În total, din bugetul SRI se vor plăti pensii la peste 10.000 de foști spioni interni și externi. Unul dintre favorizații sistemului este și fostul prim-adunct al SRI, generalul Florian Coldea care are deja o pensie ce ajunge, potrivit unor surse, la 30.000 de lei lunar.
Serviciul de Informații Externe are pentru 2017 un buget de 247.061.000 lei. Suma este mai mică cu 10,61% față de anul precedent. Din această sumă, 136.518.000 reprezintă cheltuieli de personal, iar 79.395.000 sunt cheltuieli pe bunuri și servicii.