Aproximativ 50 de ani Victor Socaciu i-a dedicat muzicii. Artistul începuse chiar din liceu să compună diverse melodii. „Atracția mea față de folk a început în 1972, când l-am auzit cântând la radio pe Mircea Florian. El a fost cel care mi-a atras atenția asupra folkului autohton”, mărturisea acesta pe blogul său.
S-a făcut remarcat în liceu, la Brașov se înființase pe atunci Cenaclul Dacia-Felix. Cânta o melodie „Va veni o zi, când fiecare va simți că a devenit o țintă…”. Piesa a ajuns și la București, la urechile lui Adrian Păunescu. Cei doi s-au întâlnit, Adrian Păunescu a apreciat talentul lui Victor Socaciu, care a avut primul spectacol la Teatrul Național. Acesta afirma că în seara respectivă i-a cunoscut pe Mihail Stan, Florian Pitiș, Pino Caramitru, Eugen Cristea. De aici, Victor Socaciu a început să cunoască succesul. A colaborat cu toți folkiștii din Cenaclul Flacăra, cenaclu în care a fost membru până în 1982.
Muzician, interpret și compozitor, Victor Socaciu a avut o carieră impresionantă. A lansat o mulțime de piese, a susținut multe concerte și în afara României, în China, Coreea, Germania, Republica Moldova, a fost realizatorul unei emisiuni la TVR, „Vânare de vânt” și producător al emisiunii „Insula copiilor”, de la Național TV. Tot el a semnat și multe generice ale unor emisiuni la radio și la TV. În anul 2004 a primit Meritul Cultural în grad de Cavaler de la președintele României.
„Chiar dacă nu am făcut politică la modul concret, prin cântecele mele făceam politică”
Pe lângă activitatea sa de interpret, muzician și compozitor, Victor Socaciu a fost și politician. Acesta declara cu peste zece ani în urmă că se simțea un „om al cetății” și de aceea s-a înscris într-un partid politic. Socaciu a fost deputat în Parlamentul României în legislatura 2008-2012, fiind ales în circumscripţia electorală nr. 28 Mureş, din partea PSD.
„Sper să nu par lipsit de modestie, dar m-am simțit întotdeauna om al cetății. Așa am vrut să fiu și ca artist. Sunt un om implicat în tot ce înseamnă nevoile și grijile cetății. Chiar dacă nu am făcut politică la modul concret, prin cântecele mele făceam politică. Și într-o zi, absolut normal, m-am dus și m-am înscris în partid. Am ales stânga, pentru că om de stânga eram, așa am fost educat, nu mai spun că am și trăit într-un mediu sărac.
Om bogat nu sunt, și nu pot să zic că mi-aș apăra niște interese. Ani și ani am fost un simplu membru de partid care și-a plătit cotizația, care se prezența la ședințele de partid care erau uneori săptămânale, alteori lunare; care lua poziție în ședințele de partid și își spunea părerile și care, încet, încet, a început să fie băgat în seamă de propriul partid. Și pentru că nu trebuia să fiu un novice în ale politicii concrete, și pentru că îmi place să fac orice lucru temeinic, am absolvit un masterat de management în politică”, declara în 2011 Victor Socaciu în Revista Tango.
Având în vedere activitatea lui profesională în două domenii, Victor Socaciu nu se mândrea cu o pensie foarte mare. „Trăiesc cu o pensie de 1.700 de lei. Atât mi-a dat statul după cei 50 de ani în care am activat ca artist. Sunt încă supărat pe faptul că indemnizația de parlamentar de 3.000 de lei, căci am fost parlamentar între 2008 și 2012, mi-a fost anulată. Cineva a considerat că este o pensie specială. Eu nu o văd altfel decât ca o indemnizație, nu ca o pensie. Atunci ce să mai spunem despre acele pensii de peste 30.000 sau 35.000 de lei? Acelora cum să le mai spunem dacă cele de 3.000 de lei sunt pensii speciale?”, se întreba retoric Victor Socaciu acum câteva luni, conform impact.ro.
„Mi-am reprezentat țara cât de bine am putut și ca parlamentar, nu doar ca artist. Nu înțeleg în baza căror argumente s-a luat decizia anulării indemnizației în cauză. Am fost și consul al României la Montreal. Să nu credeți că am în prezent vreun beneficiu material în urma acelui lucru. Nimic, absolut nimic!”, a mai adăugat el pentru aceeași sursă.
Rezultate Alegeri SUA – cine va fi noul președinte al Americii!
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro