Cei ce au grija permanent de silueta lor urmaresc numarul de calorii si continutul de grasime mentionate pe ambalajul produselor, fara a avea idee cat de usor putem fi pacaliti de etichete. De exemplu, multi cred ca un produs etichetat drept “fara colesterol” sigur este bun pentru organism.

Exista insa snackuri care au un continut bogat in grasimi saturate, daunatoare pentru sistemul cardiovascular. Prin urmare, desi nu contin colesterol (acesta e prezent doar in alimentele de origine animala), snack-urile sunt daunatoare pentru unii bolnavi si au multe calorii.

De altfel si etichetele de pe sticlele obisnuite de ulei nu vin decat cu o informatie cunoscuta de toata lumea: “nu contine colesterol” e un lucru perfect adevarat, nici o grasime vegetala nu are colesterol.

Mai gasim in magazine produse cu eticheta “natural”. Asta nu inseamna intotdeauna sanatos sau ca nu ingrasa, asa cum sunt si etichetele “indulcitori naturali”. Multi medici nutritionisti mi-au atras atentia ca si zaharul e un indulcitor natural, insa asta insa nu-l face mai putin periculos pentru cei care au diabet ori sunt supraponderali si trebuie sa slabeasca rapid. Asa cum naturale sunt si mierea, melasa sau xilitolul.

Cand cautam batonul de cereale ideal, hranitor, dar cu minimum de calorii, ne ducem direct la cele “diet”. Atentie insa: chiar daca nu contin zahar, multe au siropuri de amidon bogate in fructoza, asa ca verificati numarul de calorii! Iar daca tineti la sanatatatea dv., alegeti-le pe cele care nu contin uleiuri hidrogenate. Ideal este sa cumparati cel mai simplu musli si sa-l “imbogatiti” cu un iaurt degresat.

Uleiurile partial sau integral hidrogenate sunt foarte daunatoare pentru organism, ascunzand grasimi trans, mai periculoase chiar decat cele de origine animala, al caror consum a fost corelat cu accidentele cerebrale, ateroscleroza si bolile cardiovasculare. Se gasesc in principal in biscuiti, prajituri de cofetarie, gogosi, merdenele si prajeli de fast-food.

Produsele organice au inceput timid sa apara si pe piata noastra. Acest termen e legat in principal de felul in care sunt cultivate plantele si crescute animalele, in sensul ca nu pot fi create ori modificate genetic, supuse iradierii sau hranite cu hormoni de crestere, antibiotice etc., asa cum sunt de altfel crescute sau create o serie alte produse “neorganice”.

Aceste produse organice sunt asadar mai scumpe, se gasesc in cantitati mai mici, dar asta nu le modifica in nici un fel continutul in grasimi, calorii sau carbohidrati, pe scurt nu sunt produse dietetice, asa cum unii cumparatori au inteles in mod gresit.

Un alt pericol pentru sanatate il reprezinta bauturile racoritoare. Au aparut diverse sucuri, unele chiar de la aceeasi firma, cu simbolul “dietetic” pe ele, altele “fara zahar adaugat”, altele “100% natural”. Pe care le alegem? Evident, pe cele dietetice, daca avem grija caloriilor consumate, dar de preferat ar fi ca necesarul zilnic de lichide sa ni-l asiguram din apa plata.

La ce secție de votare votezi duminică și cum poți vota dacă nu ești în localitatea de domiciliu pe 24 noiembrie la alegerile prezidențiale!
 

Urmărește-ne pe Google News