Peșterile au fost grupate în trei categorii, în funcție de gradul de dificultate. Cei care fac primii pași în speologie pot alege să viziteze peșterile Doboș și Gruieț din comuna Roșia. Traseele sunt considerate ușoare pentru că nu este nevoie de echipament special. Totuși, e indicat să aveți cască de protecție, lanternă, salopetă și cizme de cauciuc pentru a explora cavernele, informează bihon.ro.
Turiștii activi și cu condiție fizică au la dispoziție mai multe peșteri, însă gradul de dificultate crește. Una dintre variantele incluse în oferta de speoturism este Peștera Bătrânului, situată între localitățile Şuncuiuş şi Zece Hotare. Cu o lungime de peste 1.600 de metri, e considerată o peșteră „școală„ de către speologi. Doar 1.300 de metri au fost amenajați pentru vizitare, în prezența unui ghid, în urma proiectului finanțat cu bani elvețieni.
Potrivit speologilor, peștera Osoi, care se află în comuna Vârciorog, este asemănătoare ca frumusețe cu Peștera Urșilor. Puteți parcurge traseul de 1.300 de metri în aproape patru ore.
Ce peșteri pot fi vizitate în județul Bihor. Variante și pentru începători, dar și pentru dependenții de adrenalină
Dacă vreți să vă aventurați în labirinturi săpate în stâncă de Mama Natură, aveți la dispoziție peștera Moanei din localitatea Şuncuiuş. Are 1170 de metri lungime, însă doar 350 de metri au fost amenajați pentru vizitare. O puteți străbate în aproape două ore.
Cei care vor să cutreiere ore bune prin caverne, pot alege să viziteze peștera Gălășeni din localitatea Măgești. Un traseu de 2.000 de metri a fost amenajat pentru vizitare, iar parcurgerea acestuia durează între patru și cinci ore.
A treia categorie de peșteri, cea cu dificultate maximă, este dedicată speologilor experimentați. Cei care au creat proiectul de speoturism recomandă explorarea a patru peșteri. Una dintre ele se află în Şuncuiuş, iar alte trei în comuna Roșia.
Peștera Vântului este considerată cea mai lungă peșteră din România. Are peste 42.000 de metri, însă doar un traseu de 800 de metri a fost amenajat pentru a putea fi străbătut de turiști în două ore. Într-un anumit punct, traseul ajunge într-o zonă de conservare specială, interzisă turiștilor. În Peștera Vântului, principala atracție este „torpila”, o formațiune care coboară din tavan.
Creatorii rețelei de speoturism recomandă ce peșteri pot fi vizitate în județul Bihor
Pentru cei cu sete de aventură, speologii recomandă peștera Ciuc Ponor. Traseul este amenajat o distanță de 5.000 de metri și presupune, la un moment dat, parcurgerea unui curs activ subteran, coborârea unei cascade și a unor pasaje de escaladă. Este recomandat ca acest traseu să fie realizat cu ajutorul unui ghid.
Dacă vreți să vedeți cele mai mari stalagmite din țară, trebuie să ajungeți în comuna Roșia pentru a vizita Peștera Craiului. Traseul amenajat pentru speoturism are 2 km, cu timp estimat de parcurgere de şase ore.
Totodată, cei care vor să cutreiere aproape șase ore prin universul carstic pot alege Peștera Hârtopul Bonchii, situată tot în comuna Roşia. Traseul are 6.000 de metri și începe cu o porțiune abruptă, unde pot fi văzute fosile de scoici și melci.
Speoturismul este complet diferit de turismul de masă care se practică la peșteri, precum Peștera Urșilor sau Meziad. Paul Iacobaş, preşedintele Centrul pentru Arii Protejate și Dezvoltare Durabilă CAPDD Bihor, spune că accesul turiștilor în cele 10 peșteri amenajate se face în grupuri de maximum opt persoane. În schimb, peștera Vântului poate fi vizita, însă numai în prezența unui ghid.
- Afla ce treuie sa stii despre cele mai interesante pesteri din Romania!
sursă foto: bihon.ro