Datele apărute în Monitorul Oficial privind banii băgați în campania electorală de candidați arată că în rândul liberalilor au fost cei mai mulți candidați care au putut să dea peste un milion de lei.

Cel mai mare finanțator al campaniei electorale pentru europarlamentare a fost Alexandru Ciprian Epure (locul 27 pe lista PSD-PNL), care a dat 2.475.000 de lei, bani proveniți din împrumuturi. Epure este finanțist și parte a filialei PNL Vrancea (fost consilier local). Pe locul al doilea este Alexandru Muraru (deputat și președinte PNL Iași, locul 21 pe lista PSD-PNL), cu 2.450.000 de lei (bani tot din împrumuturi), iar a treia sumă vine de la Rareș Bogdan, 2.239.230 de lei, prim-vicepreședinte al PNL și numărul doi pe lista PSD-PNL.

A patra persoană în topul contribuțiilor este Mara Mareș – 1.650.000 de lei (din care doar 50.000 din venituri proprii, restul din împrumuturi). Mara Mareș e șefa Tineretului Național Liberal, iar pe listă a fost pe locul 23, însă alianța PSD-PNL a obținut doar 19 mandate.

Alexandru Ciprian Epure

Borna de un milion a mai fost depășită de Vasile-Dorin Voicu (1.200.000 de lei), Daniel-George Surdu (1.245.000 de lei), Virgil Popescu (1.150.000 de lei) și Maria Togănel (1.100.000 de lei). Toți patru au făcut împrumuturi pentru a contribui la campania PNL.

Dintre toți cei menționați din rândul liberalilor, singurul care a prins un mandat în Parlamentul European este Virgil Popescu, care a prins locul la limită.

Virgil Popescu. Foto: Hepta

Omul lui Paul Stănescu, darnic pentru partid

Cel mai generos contributor al PSD este Gheorghe Cârciu, ales în Parlamentul European, care înainte de această funcție a fost șeful Departamentului pentru Românii de Pretutindeni. Cârciu, un apropiat al lui Paul Stănescu (secretar general al PSD), a furnizat pentru campania electorală 2.475.000 de lei, bani din propriile venituri.

Gheorghe Cârciu. Foto: Agerpres

Pe locul al doilea se află Ștefan Mușoiu, fost deputat de Ialomița, care a pus 2.463.650 de lei pentru campania electorală, bani luați din împrumuturi de la persoane fizice. Filiala Ialomița este în continuare controlată din umbră de Marian Neacșu, vicepremier și mâna dreaptă a premierului Marcel Ciolacu. Mușoiu a prins un loc în Parlamentul European.

Vasile Dîncu, președinte al Consiliului Național al PSD, a contribuit la campania electorală cu 2.000.000 de lei, bani din venituri proprii. Dîncu a fost pe unul din locurile fruntașe și va fi în Parlamentul European în următorii cinci ani.

Vasile Dîncu. Foto: Hepta

1.290.000 de lei a fost contribuția totală a eurodeputatului Victor Negrescu, bani din venituri proprii. Negrescu, care este la al treilea mandat în Parlamentul European, este recent ales și vicepreședinte al forului.

Milionarii din opoziție

Conform datelor apărute în Monitorul Oficial, în urma rapoartelor de venituri și cheltuieli înaintate Autorității Electorale Permanente, Uniunea Salvați România, Alianța pentru Unirea Românilor, REPER și Partidul S.O.S. nu au avut nicio persoană care să contribuie cu peste un milion de lei.

În schimb, la Partidul Mișcarea Populară, cel mai mare contributor al campaniei electorale este Cătălina Bozianu, secretar general-adjunct al formațiunii. 1.147.600 de lei este suma cu care a contribuit Bozianu, locul 14 pe lista Alianța Dreapta Unită, bani proveniți din împrumuturi, iar alți  324.000 de lei din veniturile proprii, ceea ce înseamnă un total de 1.471.000 de lei.

La Forța Dreptei, grosul banilor de la un candidat au venit de la Ion Ștefan, fost ministru al dezvoltării în Guvernul Orban. Acesta a dat 1.500.000 de lei la partid în campania electorală, bani proveniți din împrumuturi. Ștefan Ion a fost locul 39 pe lista ADU.

Ion Ștefan. Foto: Hepta

Cristian Terheș, candidat ales pe listele Alianței AUR, a contribuit cu 2.277.000 de lei, 1.300.000 fiind bani împrumutați, iar 977.000 de lei fiind din venituri proprii. Terheș este lider al Partidului Național Conservator Român, parte a Alianței AUR la ultimele alegeri europarlamentare.

De menționat că în conformitate cu legea privind finanțarea partidelor politice, partidele și candidații care reușesc să depășească pragul de 3% din voturi își recuperează sumele cheltuite de la bugetul statului.

Urmărește-ne pe Google News