Cercetătorii britanici susțin că ziua în care ai devenit adolescentă îți spune ce riscuri ai să faci boli cardiovasculare mai târziu. Potrivit studiului, femeile care au avut menstruație la vârste fragede, mai exact înaintea vârstei de 10 ani sau dimpotrivă, prea târziu adică după 17 ani, au un risc mai mare să dezvolte probleme cardiace, atac de cord sau tensiune crescută, decât celelalte, scrie Daily Mail.
Studiul a fost realizat pe un eșantion de femei cu vârste cuprinse între 50 și 64 de ani. Cele care au avut prima menstruație la vârsta de 13 ani, aproximativ 25 la sută din grupul studiat, au prezentat cel mai mic risc de probleme cardiace. Comparativ cu acestea un procent de 27 la sută dintre femei, care au spus că au avut prima menstruație la vârsta de 10 ani sau mai devreme, au prezentat un risc mult mai mare la astfel de boli. Probabilitatea de boli cardiovasculare a crescut și mai mult în cazul celor care au experimentat prima sângerare abia după vârsta de 17 ani.
Nu este prima analiză care stabilește o legătură între boli și vârsta primei menstruații. În 2011, cercetătorii din Norvegia au constatat că femeile care au avut prima menstruație la 10 ani sau mai devreme aveau o capacitate mai scăzută a plămânilor. Astfel, acestea erau predispuse să facă astm și alte boli respiratorii. În aceste condiții, aceste femei au o statură mai mică și sunt și dezvoltate decât celelalte fete de vârsta ei.
Același studiu arată că menstruația la vârste fragede este mai comună la fetele din sudul Europei, care provin din familii mari. În plus, oamenii de știință au constatat și că fetele care se confruntă cu acest proces fiziologic tind să se apuce de fumat.