Ai auzit vreodată de programul de televiziune Americas Most Wanted? Este vorba despre o emisiune complexă și interactivă, care s-a ocupat multă vreme (1998-2012, adică 25 de sezoane) de căutarea infractorilor fugari, telespectatorii, care vedeau o reconstituire a cazurilor, având posibilitatea să se implice în rezolvarea investigațiilor – de exemplu, sunând și identificând o persoană sau alta.
Ei bine, creatorul și gazda acestui show, John Walsh, a devenit interesat de o astfel de activitate după ce fiul său, în vârstă de 6 ani, a fost ucis fără ca făptașul să fie descoperit multă vreme. Dacă urmărești poveștile celor care au creat fundații sau alte proiecte umanitare sau care au ca scop să facă dreptate într-o lume nedreaptă, vei vedea că povestea lui Walsh nu este un caz singular. Foarte mulți dintre ei au trecut prin experiențe dificile, traumatizante, care le-au dat imboldul să schimbe ceva în jur.
Este și cazul lui J.K. Rowling, autoarea seriei Harry Potter, care a creat un ONG ce se ocupă cu dezinstituționalizarea copiilor din orfelinate. Deși nu a trecut ea însăși prin experiența pierderii familiei, cunoscuta scriitoare a cunoscut momente de sărăcie și depresie și s-a arătat mereu atentă la nevoile copiilor, după cum demonstrează și literatura pe care o scrie.
Pe de altă parte, numeroase fundații sunt create de oameni de afaceri, care, în drumul lor spre succes, își doresc să dea ceva înapoi societății. Unii dintre aceștia sunt foarte tineri, cum este cazul lui Iustin Paraschiv, cunoscut ca antreprenor, dar la fel de implicat și în activitatea Fundației Carmistin, care derulează programe educaționale pentru copiii defavorizați.
Indiferent în care dintre aceste situații te afli, dacă îți dorești să ajuți, o poți face – de pildă, punând în practică una dintre următoarele idei:
- Proiecte pentru o planetă mai verde – Există un număr mare de organizații care activează în această direcție, cum ar fi World Wide Fund, și cu toate acestea, este încă loc pentru forțe noi, asta pentru că industrializarea, încălzirea globală și despăduririle au creat probleme greu de reparat.
- Proiecte pentru sănătate – Sunt încă multe de făcut și aici, în special într-o țară ca România, unde sistemul de sănătate are nevoie de reforme serioase. Poți, de exemplu, să vii cu idei pentru populația de la sate – începând cu localitatea unde se află părinții sau bunicii tăi.
- Îngrijirea bătrânilor – Să construiești și să obții toate autorizațiile pentru un azil, mai ales unul la standarde înalte, nu este chiar cel mai simplu lucru, dar există cerere pentru astfel de servicii în țara noastră, așa că poate fi un moment bun.
- Educație pentru categoriile defavorizate – De la copii, la adulți care își doresc să continue studiile, dar nu au posibilitatea să o facă, poți identifica ușor câteva categorii care vor aprecia ajutorul. Pe termen lung, astfel de proiecte reprezintă mai mult decât un sprijin acordat acestor oameni – ele sunt și o investiție în viitor.
Ce alte idei crezi că sunt binevenite acum, în țara noastră?
Sursa foto: Shutterstock