O trista amintire pentru noi, obiectiv turistic pentru straini, Palatul Parlamentului e cea mai fotografiata locatie a Capitalei de catre turisti. Libertatea s-a interesat prin randul acestora care este cea mai fotografiata atractie a Capitalei, Casa Poporului fiind urmata de Muzeul Satului si Ateneul Roman. Se pare ca intentia din luna martie a ministrului turismului de a face din Bucuresti o destinatie turistica a reusit, in respectivele obiective ‘roind’ zeci de calatori veniti din toate colturile lumii pentru a ne vizita.
‘Pentru a deveni atractiv, Bucurestiul trebuie sa scape cat mai repede de gropi. Apoi, politistii sa nu mai amendeze autocarele parcate la obiective turistice’, spune Dragos Anastasiu, presedintele Asociatiei Nationale a Agentiilor de Turism.
‘Bucurestiul este o destinatie de turism de tip business bineinteles, dar vrem sa profitam de prezenta turistilor aici si sa dezvoltam si alte zone’, ne-a spus in primavara Monica Barbuletiu, fostul presedinte al Autoritatii Nationale pentru Turism.
Formula propusa atunci si aplicata cu succes in prezent prevede ca turistii veniti in Bucuresti sa poata vizita destinatiile din afara Capitalei in timpul saptamanii, din cauza aglomeratiei. Iar in week-end, cand Bucurestiul e decongestionat si destinatiile turistice din tara se aglomereaza, acestia sa poata reveni linistiti pentru a vizita Capitala.
JAPONEZI
Fata de arhitectura cu care sunt obisnuit in Japonia, tot ce am intalnit in Romania e cu totul diferit. Cel mai mult
mi-a placut Palatul Parlamentului. E pur si simplu imens. Dimensiunile acestei cladiri pot fi cu greu cuprinse de obiectivul aparatului foto, tocmai de aceea am facut cel putin 120 de fotografii pe care le voi arata tuturor cand ma intorc acasa. Bucurestiul e foarte frumos si exista multe atractii care trebuie imortalizate, insa Parlamentul m-a impresionat cel mai mult, nu degeaba este a doua cladire ca marime din lume, ne-a spus Harei.
FRANCEZI
Mi-am dorit de mult sa vizitez palatul facut de Ceausescu. E o cladire unde poti sa faci multe poze si tot nu reusesti sa surprinzi tot. Noi am facut vreo 20 de poze, ne-a zis Anthony.
ITALIENI
Sunt locuri frumoase. La Parlament am facut 70 de poze. Ne place aceasta cladire pentru ca e destept construita. Bucurestiul imi aduce aminte de Roma, dar am remarcat si influente franceze, ne-a zis Sandro.
ENGLEZI
In Bucuresti, cel mai mult ne-a atras Palatul Parlamentului. Nu ne-am imaginat ca atunci cand te apropii de ea soarele nu se mai vede, ne-a zis Collier.
BELGIENI
Am fost si la Oradea si in Sibiu. Bucurestiul e foarte aglomerat, acolo era mai frumos, cu adevarat boem. Noua nu ne place Palatul Parlamentului. E o cladire mult prea mare si nu cred ca e atat de utila. Cel care a construit-o cu siguranta era nebun, ne-a zis amuzata Marion.
Cand am fost la Muzeul Satului chiar ne-am simtit bine, era o oaza de liniste in orasul vostru aglomerat,
a spus Camille.
BRITANICI
Aveti un oras foarte frumos, partea veche ne-a placut cel mai mult, insa arata destul de rau. Nu ar trebui sa daramati, ci sa reconstruiti, pentru ca acele cladiri dau identitate acestui oras. Ne place foarte mult Ateneul, e superb. Parlamentul nu ne-a placut deloc. E o cladire mult prea mare si nu o putem compara cu Muzeul Satului, unde sunt niste biserici vechi extrem de interesante, ne-a zis Margaret.
Anastasiu vrea sa dezvolte turismul din Capitala
Primaria Capitalei impreuna cu Asociatia Nationala a Agentiilor de Turism din Romania (ANAT) lucreaza la o strategie pentru transformarea Bucurestiului in destinatie turistica. ‘Vom infiinta un centru de informare turistica, vom instala panouri cu harti ale orasului pe care sa marcam obiectivele culturale’, a declarat Dragos Anastasiu, presedintele ANAT. La inceput se va merge pe turismul de weekend, prin programe de tip ‘City Break’, asa cum se practica in toate capitalele europene. Conceptul City-Break reprezinta o forma de minivacanta, mai exact turistul are ocazia sa viziteze in 2-3 zile ceea ce de obicei i-ar luar o saptamana.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro