OMS folosește sintagma ”o urgență de sănătate publică de interes internațional” pentru a face referire la ”un eveniment extraordinar” referitor la sănătatea publică, explică Mediafax.ro.
Criteriile care trebuie îndeplinite
Există două criterii pentru ca un asemenea eveniment să poată fi considerat o urgență. În primul rând, epidemia trebuie să afecteze cel puțin două țări. În al doilea, este necesar ca epidemia să impună ”un răspuns internațional coordonat”.
Potrivit OMS, starea de urgență se referă la ”o situație serioasă, neobișnuită sau neașteptată”.
Ce măsuri trebuie luate
O astfel de decizie poate determina statele lumii să impună restricții asupra comerțului și libertății de mișcare a populației, deși OMS face, de obicei, tot posibilul pentru a evita restricțiile impuse comerțului.
Totodată, autoritățile din fiecare țară ar putea introduce măsuri suplimentare de scanare în aeroporturi și în alte spații publice, pentru monitorizarea stării de sănătate a populație.
Recomandările OMS sunt temporare și sunt revizuite din 3 în 3 luni.
Precedentele ”stări de urgență”, din cauza Ebola și Zika
Din 2009 până în prezent, starea de urgență a fost declarată de OMS de cinci ori: în 2009 din cauza pandemiei de gripă porcină, în 2014 din cauza epidemiei de poliomielită și apoi din cauza celei de Ebola din Africa de Vest, în 2015 din pricina epidemiei de Zika, iar în 2018, din nou, din cauza răspândirii Ebola.
Declararea stării de urgență vine în contextul în care coronavirusul a ajuns în 20 de țări, a infectat aproape 10.000 de oameni și a făcut până acum 213 morți.