Importanta contractului colectiv de munca, ca si a Codului Muncii, consta in inlocuirea clauzelor inserate de parti intr-un contract individual de munca, daca aceste clauze sunt contrare prevederilor legale in vigoare. Astfel, spre exemplu, daca prin contractul individual de munca se decide ca angajatul va avea 15 zile de concediu, aceasta clauza va fi nula si inlocuita cu prevederea continuta in contractul colectiv de munca la nivel national, care stabileste o alta durata minima a concediului de odihna. Asta inseamna ca inserarea intr-un contract de munca a unor clauze care acorda salariatului conditii inferioare celor stabilite prin contractul colectiv de munca la nivel national duce la anularea acestor clauze si inlocuirea lor cu cele stipulate in contractul colectiv de munca la nivel national.
Contractul colectiv de munca reglementeaza, printre altele:
Zilele libere – potrivit contractului colectiv de munca, salariatii au dreptul la zile libere platite pentru evenimente deosebite in familie, sau pentru alte situatii, dupa cum urmeaza: casatoria salariatului; casatoria unui copil; nasterea unui copil; decesul sotului, copilului, parintilor, socrilor; decesul bunicilor, fratilor, surorilor; donatori de sange (conform legii).
Concediul de odihna – salariatii au dreptul in fiecare an calendaristic la un concediu de odihna platit, de minimum 21 zile lucratoare.