„Dat fiind că prim-ministrul a fost învestit cu încrederea membrilor acestei coaliții, prerogativa constituțională a prim-ministrului privind trimiterea cererii de revocare a unui ministru către președinte se exercită după informarea prealabilă a formațiunii care l-a propus pe ministru, pe baza unor argumente cuprinse într-o evaluare obiectivă făcută de premier și după o dezbatere în coaliție”.
Această prevedere a fost introdusă, printr-un act adițional, în Acordul de guvernare al coaliției, în aprilie, la finalul primei crize majore din arcul guvernamental, provocată de demiterea fostului ministru al sănătății Vlad Voiculescu.
Un alt paragraf al actului adițional prevedea că premierul trebuie să acorde „un interval de timp rezonabil pentru asigurarea tranziției între titularii portofoliului ministerial”.
O nouă demitere bruscă
Premierul Florin Cîțu a anunțat însă, miercuri seară, la finalul unei ședințe de guvern boicotate de miniștrii USR-PLUS, că i-a transmis președintelui României decizia de revocare din funcție a ministrului justiției, Stelian Ion, reprezentant al USR-PLUS în Guvern.
„Stelian Ion este un ministru care nu a reușit să se impună în coaliție, nu a reușit să-și ducă la bun sfârșit proiectele, un exemplu este cel al Secției Speciale, care nici după 8 luni de mandat nu a fost desființată. A bloca activitatea guvernului doar pentru că nu ești de acord să dezvolți comunitățile înseamnă încălcarea mandatului dat de Parlament prin programul de guvernare. Nu voi permite ca poporul român să fie șantajat. Am informat liderii coaliției despre această demitere, nu mai accept pe nimeni în guvern care să șantajeze, pe nimeni care să înțeleagă că noi aici nu vorbim despre primari, ci despre comunități”, a declarat Florin Cîțu.
Problema demiterii ministrului Stelian Ion nu a fost dezbătută în cadrul unei ședințe a coaliției, așa cum prevede expres protocolul.
Barna: „Florin Cîțu trebuie să plece”
Copreședintele USR-PLUS Dan Barna a reacționat, printr-o postare pe Facebook, în care spune că „Florin Cîțu trebuie să plece”.
„Florin Cîțu a arătat în această seară că nu poate conduce nimic. Cu atât mai puțin un Guvern. Abuzul de putere, deciziile luate noaptea ca hoții nu sunt marca înregistrată a lui Liviu Dragnea. Iar Florin Cîțu a arătat că e mai rău decât Dragnea. Și asta pentru că înșală cu cinism și rea voință așteptările unui electorat care a cerut altceva. Florin Cîțu trebuie să plece”, a scris Dan Barna.
Miza celor 50 de miliarde
Florin Cîțu a solicitat, miercuri, în ședința de Guvern introducerea pe ordinea de zi suplimentară a Programului Național de Investiții Anghel Saligny, care nu deținea toate avea avizele necesare, între care și cel al Ministerului Justiției. Miniștrii USR-PLUS s-au opus introducerii pe ordinea de zi și au acuzat că a fost încălcat protocolul de colaborare din coaliție.
Premierul a declarat, miercuri, că a trimis proiectul privind Programul Anghel Saligny spre avizare ministerelor încă de pe 25 august.
Stelian Ion, ministrul justiției, l-a contrazis pe Florin Cîțu. „Legat de avizul MJ la Proiectul Anghel Saligny, nici până la această oră nu a venit la MJ originalul acestui proiect, deci nu avea cum să fie dat acest aviz, termenul stabilit prin HG este de 4 zile, deci, fiind un proiect atât de important şi având numeroase observaţii, eu cred că trebuie citit cu mare atenţie acest proiect, nu pe grabă”, a declarat Stelian Ion, miercuri, după ședința grupului USR, citat de Agerpres.
Programul Anghel Saligny prevede înființarea unui fond de 50 de miliarde de lei care urmează să fie alocat primăriilor pentru dezvoltare locală. Banii urmau să fie utilizați pentru asfaltare de drumuri, canalizare şi apă, pe o perioadă de cel puțin 6 ani.