George Cristian Curcă, directorul Institutului Național de Medicină Legală (INML) din Capitală, susține că instituția sa nu are nicio problemă, în ciuda protestelor de la poarta institutului și a unui memoriu depus de un grup de legiști la Ministerul Sănătății.
Documentul a fost publicat joi de Libertatea. Curcă nu a răspuns joi apelurilor ziarului, solicitând să răspundă în scris. După publicare, a trimis atât răspunsurile, cât și un drept la replică, pe care ziarul le publică, integral, la finalul acestui articol.
În răspunsurile sale, trimise joi, aproape de miezul nopții, Curcă susține că, în cazul protestului părinților, „s-au făcut cercetări și s-au constituit răspunsuri care au fost îndreptate către reprezentanți astăzi, 23.06.2022”. Ziarul a scris că el s-a întâlnit cu reprezentanții a trei cazuri a doua zi după protest, pe 2 iunie, însă nu a dat vreun răspuns până pe 9 iunie, data promisă.
Roxana Burnei, una dintre persoanele care s-au întâlnit cu Curcă pe 2 iunie, a precizat pentru Libertatea că a primit răspunsul în cursul zilei de vineri, după ce l-a contactat pe medic.
„Au răspuns anterior către instanță. Nu am primit răspuns după depunerea obiecțiunilor de aproape o lună”, a menționat fosta noră a medicului Gheorghe Burnei. Acesta vrea să-și opereze propriul nepot, deși alte păreri medicale arată că băiatul nu necesită intervenție chirurgicală.
Legislația e de vină
Curcă spune că de vină pentru întârzieri ar fi legislația, unele expertize fiind blocate la INML luni sau chiar ani de zile.
„Căile procesuale prevăzute de către legislație, prima expertiză, suplimentul de expertiză, noua expertiză medico-legală, avizul comisiei de avizare și control, avizul comisiei superioare medico-legale, expertul recomandat de părți și numit de instanță, toate aceste etape aduc contradictorialitate și posibilitatea unor opinii diferite, ceea ce duce, în final, la clarificări necesare justiției. De aceea, de multe ori, aceste tipuri de expertize sunt lungi”, a spus Curcă.
Concluziile medico-legale, ca și cele ale justiției, nu se scriu însă în stradă. Ne vom face datoria ori de câte ori justiția va dispune diferitele etape ce trebuie parcurse.
George Cristian Curcă, director general INML București:
Neagă problemele
Într-un drept la replică trimis vineri, George Curcă neagă problemele pe care mai mulți medici le-au indicat într-un memoriu către Ministerul Sănătății.
„Niciun medic legist din I.N.M.L. «Mina Minovici» București nu a fost nevoit să-și cumpere singur ustensilele necesare autopsiei. Niciun medic legist nu a fost nevoit să lucreze cu instrumente improvizate vreo autopsie sau să facă vreo autopsie, autopsiile se efectuează de către autopsieri sub coordonarea medicilor legişti”, a adăugat acesta.
Despre lipsa de personal, Curcă susține că a angajat „5 medici legişti, 2 medici psihiatri, 3 asistenţi medicali, 1 registrator, 3 îngrijitoare, 2 şoferi, 8 brancardieri, 1 magaziner etc”. El nu vorbește însă despre plecările din aceeași perioadă.
Mai mult, neagă ceea ce medicii susțin, că nu există un radiolog angajat al INML. În memoriu, medicii susțin că serviciul a fost externalizat la Spitalul Floreasca.
O „informație falsă”
În final, Curcă se referă la o „informație falsă” prezentată de ziar, susținând că profesorul Valentin Iftenie nu a condus un grup de lucru care să fi avut ca scop schimbarea legislației din medicina legală.
Ziarul publică ordinul „pentru constituirea grupului tehnic de lucru pentru armonizarea legislației în domeniul medicinei legale”, cu Iftenie președinte și trei membri: medicii Călin Scripcaru, Marius Popa, Mihnea Costescu.
Legiștii susțin că există un proiect paralel, la care se referă și medicul Curcă în răspunsul său, însă acesta n-a fost susținut de Ministerul Sănătății „câtă vreme s-a constituit un grup separat”.
Iată, mai jos, dreptul la replică trimis de George Cristian Curcă și răspunsurile sale la întrebările ziarului Libertatea:
Drept la replică
Răspunsuri la întrebările Libertatea
Foto: Vlad Chirea
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro