Budăi a spus că PSD a propus o creştere de 10% pentru care partidul dispune de „o fundamentare foarte solidă”, dar aşteaptă şi fundamentarea PNL, care a avansat un procent de 15%, a informat news.ro.
Întrebat despre categoriile defavorizate, adică de persoanele cu pensii foarte mici, ministrul a explicat că „pensiile nu se pot majora diferenţiat pentru că este neconstituţional” și a precizat că va fi crescută valoarea punctului de pensie cu 10% pentru a încuraja şi contributivitatea.
Întrebat pentru ce procent de creştere a pensiilor se va bate el ca ministru al muncii, Budăi a răspuns: „Cel puţin 10%. Cel mult nu există, pentru că pensiile sunt foarte mici”. Cu referire la posiblitatea ca pensiile să fie indexate cu 15%, demnitarul a replicat că rămâne rezervat și că „nu am să intru într-o licitaţie de procente pe seama nevoii seniorilor noştri”.
PSD și PNL nu se înțeleg pe procente
Cele două partide se contrează de câteva zile pe tema creşterii pensiilor de la 1 ianuarie 2023.
Potrivit legii, inflația de referință care trebuie luată în calcul pentru majorarea pensiilor de la 1 ianuarie 2023 trebuie să fie cea din 2021, adică 5,1%, deși rata inflației este acum de 15,9%.
În acest context, ministrul PSD al muncii, Marius Budăi, a declarat recent că procentul de majorare va fi de cel puțin 10%.
Iar premierul și liderul PNL, Nicolae Ciucă, a declarat la începutul lunii octombrie că în Partidul Național Liberal s-a decis că procentul maxim cu care vor fi majorate pensiile este de 11%.
Ulterior, pe 21 octombrie, Ciucă a admis pentru prima dată că procentul de creştere a pensiilor poate fi de 15%.
Iohannis: „Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%”
Președintele Klaus Iohannis a spus pe 20 octombrie, de la Bruxelles, că în contextul în care România se confruntă cu o inflație mai mare de 15%, „ar fi rezonabil ca această creştere a pensiilor de la 1 ianuarie să ţină cont de această inflaţie. Şi atunci creşterea, după părerea mea, trebuie să fie o mai mare decât a fost ea până acum vehiculată”.
El a precizat însă că nu crede că bugetul pe 2023 va permite un procent de 15%: „Nu ştiu dacă bugetul permite o creştere de 15%, aşa cum s-ar aştepta lumea ca să existe o compensare corectă cu inflaţia, dar eu cred că merită luate în considerare toate opţiunile şi venit cu o creştere care compensează în bună măsură inflaţia”.
au pensii lunare sub 3.000 de lei, în timp ce 3,3 milioane de români au sub 2.000 de lei.
În România sunt 4.794.670 de pensionari, iar pensia medie lunară este de 1.733 de lei, conform datelor oferite de Casa Naţională de Pensii Publice pentru luna iulie 2022.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro