Medicul Ramona Andronache (foto), de la Clinica RomGerMed, vă spune de care insecte trebuie să vă feriţi.
Pe Bianca, o fetiţă de 8 ani ce se plimba acum câteva zile prin parcul Tei din Bucureşti, tânţarii au ciuruit-o până i-a dat sângele. “Ce rău m-a înţepat ţânţarul!”, ne-a spus micuţa supărată din cauza senzaţiei de mâncărime.
Puricii dau mâncărimi
Muşcătura de purice produce mâncărimi. Ca să scăpaţi de ele, trebuie să tamponaţi locul cu mixtură mentolată.
Înţepătura de albine afectează respiraţia
Zona înţepată se înroşeşte şi se umflă. Locul afectat se tratează cu Aerius, Claritin sau cu mixtură mentolată pe care le cumpăraţi de la farmacie. Persoanele alergice pot face şoc anafilactic (li se umflă gâtul, ochii, nu mai pot respira bine).
Căpuşele pot produce paralizie
Grijă mare când mergeţi în parcuri, fiindcă aceasta e perioada de maximă activitate pentru căpuşe. Dacă vă ştiţi alergic, feriţi-vă de căpuşe fiindcă muşcătura lor vă poate provoca şoc anafilactic. Mai mult, specialiştii susţin că se poate ajunge la paralizie. Dacă aveţi febră sau stări de vomă mergeţi urgent la medic.
Ţânţarii vă lasă umflături
Deşi nu par periculoşi, ţânţarii vă pot băga în spital. În cele mai mute situaţii, femelele, singurele care înţeapă, lasă urme roşii pe piele, care nu sunt aşa de periculoase, ci doar supărătoare pentru că provoacă mâncărimi. Totuşi, dacă sunteţi mai sensibili, protejaţi-vă pielea, ca să evitaţi un posibil şoc anafilactic. Dacă v-au ciupit taponaţi locul cu alcool sanitar.
Ce fac autorităţile
Firmele de dezinsecţie, care au contracte cu primăriile, sunt obligate să împrăştie în parcurile din oraşe soluţii împotriva insectelor, pentru a proteja populaţia. În această perioadă, societăţile ar trebui să-şi intensifice activitatea din cauza vremii schimbătoare.
L-au omorât albinele pe care le creştea
Un bărbat de 49 de ani, din Brăila, a murit, în urmă cu două zile, după ce a fost înţepat de mai multe albine pe care le creştea în curte. Potrivit medicilor de la Spitalul de Urgenţă din Brăila, unde se va efectua necropsia, albinele pot deveni foarte agresive din cauza căldurii, acesta fiind cel mai probabil motivul pentru care omul a fost atacat. (Alex Mischievici)