Specialiștii OMS precizează că vaccinurile Pfizer și Moderna, dezvoltate prin tehnologia ARN mesager, pot fi administrate persoanelor care la doza inițială au primit un vaccin pe bază de vector viral, cum este AstraZeneca. Schema poate fi folosită și invers.

De asemenea, vaccinurile pe bază se ARN mesager, precum și cele pe bază de vector viral pot fi folosite după ce la prima doză a fost utilizat un ser cu virus inactivat, precum Sinopharm.

Recomandările OMS vin după publicarea unui studiu care arată că administrarea unei scheme cu prima doză din vaccinul AstraZeneca sau Pfizer, urmată de o doză din serul Moderna, la nouă săptămâni, poate declanșa un răspuns imunitar puternic.

Ulterior, agenţiile europene de reglementare din domeniul medical au recomandat folosirea unor seruri diferite atât la schema inițială, cât și la administrarea dozei a treia sau boosterul.

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) şi Centrul European pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor (ECDC) au transmis, printr-un comunicat comun, că o combinație între vaccinurile ARN mesager și cele cu vector viral poate conduce la o protecție ridicată anti-COVID. Experții precizează însă că este nevoie de studii aprofundate pentru a stabili dacă schema ”mix-and-match” poate fi aplicată și în cazul persoanelor cu probleme de imunitate, al vârstnicilor sau al pacienților cu boli cronice.

Totodată, reprezentanții OMS au subliniat că folosirea unei astfel de scheme trebuie să țină cont de nivelul de aprovizionare și de accesibilitatea vaccinurilor.

Trimite celor dragi mesaje de Anul Nou 2025, iar pentru cei sărbătoriți pe 1 ianuarie, vezi urări de Sfântul Vasile 2025!
 

Urmărește-ne pe Google News