În cele ce urmează îți vom prezenta un ghid cu privire la semnificația marcajelor și simbolurilor de pe flancul cauciucurilor care sperăm că te va ajuta să alegi cea mai bună anvelopă.

Ce semnifică marcajele de pe flancul anvelopei?

Indiferent de producător, pe flancul fiecărei anvelope se regăsesc anumite marcaje specifice care fac referire la dimensiunile și caracteristicile acesteia.

Iată care sunt aceste marcaje (am ales o anvelopă de vară cu dimensiunile 205/55/R16/91V):

  1. Producător (marcă comercială sau siglă).
  2. Numele produsului.
  3. Dimensiune:

205 – Lăţimea anvelopei, în milimetri, măsurată de la un flanc la altul;

55 – înălțimea talonului anvelopei, exprimat în procent din lățimea sa;

R – tipul construcţiei carcasei anvelopei (în cazul de față Radial);

16 – diametrul anvelopei exprimată în inch;

  1. 91 – indicele de greutate/sarcină al anvelopei.

V – indicele de viteză (în acest caz, anvelopa rezistă la o viteză de maximă de 240 km/h). Este important să alegi anvelope cu indice de viteză superior vitezei maxime pe care o poate atinge mașina ta.

  1. Anvelopă tubeless (anvelopă fără cameră de aer).
  2. Anvelopele Continental sunt marcate în conformitate cu reglementările internaționale. Flancul anvelopelor destinate utilizării în Europa este marcat cu un cerc care conține litera E și numărul țării de omologare. Acest marcaj este urmat de un număr de omologare format din mai multe cifre.
  3. Cod producător:
  • Fabrică de anvelope, dimensiunea și tipul anvelopei;
  • Data fabricației (săptămână / an);
  • 2013 înseamnă a 20-a săptămână din 2013;
  1. TWI – Indicator de uzură a benzii de rulare. Un număr de bare mici ridicate traversează canelurile principale. Barele au o înălțime de 2/32 „(1,6 mm) și devin treptat la nivel cu restul benzii de rulare pe măsură ce anvelopa se uzează.
  2. Țara de fabricație
  3. Codul DOT (Department of Transportation) – acest marcaj este utilizat de Departamentul de Transporturi din SUA pentru a urmări anvelopa, din faza de producție, în cazul unor rechemări sau retestări. Conține informații despre data de fabricație a anvelopei, numele producătorului și țara de proveniență.
  4. Evaluare de încărcare pentru sarcina max. (615 kg pe roată = 1356 lbs.)
  5. Bandă de rulare: sub care sunt 4 straturi
  6. Presiunea maximă de umflare – se referă la volumul maxim de aer pe care îl acceptă un pneu fără să fie afectat:
  • 51 psi (1 bar = 14,5 psi)
  • Informații pentru consumatori pe baza valorilor de comparație cu anvelopa de referință standard (proceduri de testare standardizate)
  • Clasificarea uniformă a calității anvelopelor (UTQG)
  1. Bandă de rulare – se notează cu Treadwear și reprezintă indicele de rezistență a profilului de rulare, testat și notat în comparație cu un standard. Indicele este urmat de un număr de referință, care este de la 100 în sus. Cu cât acesta este mai mare, cu atât durata estimată de exploatare este mai mare.
  2. Indicele de tracțiune – se notează cu AA, A, B sau C. Indică o apreciere/evaluare a comportamentului anvelopei la frânare în linie dreaptă pe drum umed. Cea mai bună performanță, cel mai bun comportament este notat cu AA, la polul opus fiind C..
  3. Indicele de temperatură – se referă la capacitatea anvelopei de a rezista la temperaturi ridicate la viteze mari și este marcat cu A, B sau C, de la cel mai bun, la cel mai slab.

În cazul anvelopelor de iarnă, acestea au inscripționate pe flanc inscripția M+S sau Mud + Snow (n.n. – Noroi + Zăpadă). În unele cazuri apare marcajul M S sau M&S.

Acest marcaj atestă faptul că anvelopa a fost testată cu succes în condiții de zăpadă și de drum noroios și că poate fi folosită în aceste situații.

De asemenea, pe flancul cauciucului mai apre un simbol sub forma unui pisc de munte cu un fulg de zăpadă în interior. Acesta este un marcaj facultativ adăugat de producător și semnifică faptul că anvelopele oferă performanțe superioare pe timp de iarnă (zăpadă și gheață).

Atenție la eticheta energetică a anvelopei!

Eticheta enegetică a anvelopei îți oferă cele mai importante informații despre un pneu, și anume:

  • Aderența pe carosabil umed – este marcată cu litere de la „A” (pentru cele mai bune performanțe) la „G”. În condiții de ploaie, distanța de frânare de la 80 km/h la 0 km/h poate fi cu 30% mai scurtă pentru anvelopele din clasa „A” decât cele din clasa „G”;
  • Consumul de carburant – este marcată cu aceleași litere. Trebuie să știi că diferența de consum între o anvelopă de clasă „A” și una de clasă „G” este de 7,5%;
  • Nivelul de zgomot la rulare – zgomotul este marcat în dB și reprezintă nivelul de zgomot generat în exterior de anvelope atunci când rulează la o viteză de 80 km/h.

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News