- Măsuri mai stricte în Portugalia și Marea Britanie, din cauza numărului mare de cazuri de COVID generate de mutația descoperită în Regatul Unit.
- Austria și landul Bavaria au hotărât că în magazine, precum și în transportul public, vor deveni obligatorii măștile superioare FFP2.
- Premierul Boris Johnson a declarat că varianta britanică a noului coronavirus, mai contagioasă, pare a avea o mortalitate cu 30% mai mare.
- Bulgaria va institui obligativitatea prezentării unui test negativ pentru COVID-19 tuturor persoanelor care sosesc în ţară.
În București s-a decis relaxarea restricțiilor începând de luni, după ce incidența cazurilor a scăzut sub 3 la mia de locuitori, pentru prima oară în ultimele 4 luni. Asta înseamnă deschiderea teatrelor, cinematografelor și a restaurantelor în interior (cu capacitatea redusă la 30%), dar și a sălilor de jocuri de noroc. Despre redeschiderea școlilor se vorbește la nivel național. Guvernanții au lansat data de 8 februarie. Adică la 3 săptămâni de la lansarea etapei a doua a campaniei de vaccinare, în care sunt incluse și cadrele didactice, Însă o decizie finală este așteptată abia pe 2 februarie, așa cum a declarat premierul Florin Cîțu la Europa FM.
Relaxarea pare în contrasens cu ce se întâmplă în jumătate de Europă. „Suntem în cel mai periculos moment de până acum”, a avertizat luni premierul Portugaliei, Antonio Costa. Cuvintele acestuia vin în contextul în care autoritățile s-au văzut nevoite să impună măsuri mai stricte la doar trei zile după intrarea într-o nouă etapă de lockdown pe coasta Atlanticului.
Iar circulația rapidă a virusului determină inclusiv intervenția statului în ceea ce privește calitatea măștilor de protecție purtate de populație. Austria și landul Bavaria au hotărât că în magazine, precum și în transportul public, vor deveni obligatorii măștile superioare FFP2.
În Germania, Angela Merkel a impus obligativitatea măștilor chirurgicale și tip FFP2 (renunțarea la măștile din material textil), o decizie pe care o are în vedere și Emmanuel Macron, în Franța.
Ce se întâmplă cu valul al treilea în țările din Europa?
Marea Britanie, lockdown până pe 31 martie
În septembrie, cercetătorii britanici au detectat o mutație a virusului SARS-CoV-2. Potrivit BBC, în doar două luni de la descoperire, mutația a devenit responsabilă pentru un sfert dintre noile cazuri apărute în zona metropolitană Londra.
Deși mutația nu generează o gravitate mai mare virusului, îl face până la 70% mai contagios, a spus premierul Boris Johnson, bazându-se pe cifrele Colegiului Imperial din Londra. Asta se vede în statistici. Căci, din noiembrie până în ianuarie, media săptămânală de noi cazuri s-a dublat în Marea Britanie, așa cum arată datele sintetizate pe site-ul Guvernului.
În fața celor aproximativ 20.000 de noi cazuri zilnice din a doua jumătate a lunii octombrie, Boris Johnson a decis că noiembrie va însemna lockdown pentru Anglia. Restricții similare au fost implementate în Țara Galilor, în vreme ce la Edinburgh s-a ales o variantă ceva mai relaxată a unui lockdown complet pentru Scoția.
După ridicarea lockdown-ului, la început de decembrie, și implementarea de restricții locale, numărul cazurilor a atins un nou maxim. De Sărbători, medicii trăgeau un semnal de alarmă legat de supraaglomerarea unităților spitalicești ale NHS (Serviciul Național de Sănătate) din Londra.
Și, în timp ce restricțiile se lăsau așteptate pe Downing Street, țările europene au început să ia măsuri dure pentru a limita importul noii variante britanice a virusului SARS CoV 2. În săptămâna dinainte de Crăciun, Franța a suspendat activitatea feriboturilor și a închis complet circulația prin tunelul de sub Canalul Mânecii. Alte țări s-au alăturat imediat în impunerea de restricții pentru călătorii din Regatul Unit, printre ele Olanda, Germania, Irlanda, Austria, Italia și Belgia.
Pe 21 decembrie, inclusiv România a suspendat zborurile cu Marea Britanie.
La doar o lună după ieșirea din lockdown, măsurile restrictive au fost repuse în loc de către premierul Boris Johnson.
„În timp ce vă vorbesc, spitalele noastre se află sub cea mai mare presiune de la începutul pandemiei. Noua mutație se răspândește la un nivel alarmant”, avertiza șeful executivului în prima săptămână a Anului Nou. În următoarele zile, un lockdown complet a intrat în vigoare și în celelalte țări: Scoția, Țara Galilor și Irlanda de Nord.
În Anglia, măsurile vor rămâne în picioare cel puțin până pe 31 martie. Asta înseamnă școli închise, restricții de deplasare și recomandarea generală de a sta în case. Boris Johnson susține că este prea devreme pentru a putea spune dacă lockdown-ul va lua sfârșit în primăvară.
În ciuda lockdown-ului, nu există nicio măsură la nivel național care să-i oblige pe britanici să poarte mască în spațiu liber.
O decizie în acest sens poate fi luată doar după încheierea vaccinării pentru primele patru grupuri prioritare – rezidenții și angajații din azile, populația de peste 70 de ani, lucrătorii sanitari din prima linie, asistenții sociali, precum și alte persoane extrem de vulnerabile în ceea ce privește dezvoltarea unei forme grave de COVID-19.
Franța – deplasarea interzisă în intervalul 18:00-6:00
Pe 15 decembrie, după o lună și jumătate de lockdown național, autoritățile franceze respirau ușurate că au coborât bilanțul zilnic de noi îmbolnăviri. S-a ajuns de la aproape 50.000 de cazuri la aproximativ 15.000.
Imediat, Franța a implementat restricții dure pentru a limita răspândirea variantei britanice a virusului SARS CoV 2, blocând complet circulația rutieră dinspre Regatul Unit. Și, abia după zile întregi de criză, a permis îmbarcarea pe feriboturi a tiriștilor care puteau prezenta un test negativ PCR.
Dar liniștea nu avea să dureze mult. La sfârșit de 2020, numărul de cazuri a explodat, ajungând la 26.000. De atunci, puține bilanțuri zilnice au scăzut sub 20.000.
Pentru a evitat un nou lockdown, autoritățile naționale au anunțat, la sfârșitul săptămânii trecute, noi măsuri restrictive, cea mai importantă vizează interzicerea deplasărilor între orele 18:00 și 6:00. Între timp, barurile și restaurantele rămân închise, iar toți călătorii din țările UE trebuie să prezinte un test negativ PCR sau antigen la intrarea în Franța.
Rămân în schimb deschise școlile primare și gimnaziale. Capacitatea liceelor de a ține cursuri față în față a fost redusă la 50%. În vreme ce cursurile universitare se desfășoară doar online.
Joi, 21 ianuarie, autoritățile franceze au recomandat purtarea în public a măștilor chirurgicale, în locul celor din material textil, care nu oferă o protecție suficientă împotriva noilor tulpini COVID.
Olanda suspendă toate zborurile cu Marea Britanie, Africa de Sud și America Latină
Deși numărul de îmbolnăviri zilnice este într-o scădere ușoară de la sfârșitul lunii decembrie, autoritățile olandeze au decis restricționarea circulației între orele 21.00 și 4.30. Măsura, care intră în vigoare începând de sâmbătă, 23 ianuarie, este una dintre cele mai dure de până acum. Aceasta a fost impusă pentru a limita răspândirea variantei britanice a virusului SARS CoV 2.
De asemenea, rămân închise întreprinderile comerciale neesențiale, restaurantele și școlile până pe 9 februarie, iar Guvernul a decis suspendarea tuturor zborurilor spre/din Marea Britanie, Africa de Sud și America Latină, relatează Deutsche Welle.
Germania, restricții până pe 14 februarie
În ultimele trei luni, situația a progresat de la un „lockdown relaxat” în noiembrie la măsuri stricte de Crăciun și restricții mult mai dure în noul an. Marți, autoritățile federale au decis prelungirea actualelor măsuri de lockdown până pe 14 februarie.
„E dificil că oamenii trebuie să treacă prin asta din nou, dar principiul precauției este prioritar pentru noi”, a declarat Angela Merkel, citată de Deutsche Welle.
În acest moment, restricțiile vizează închiderea magazinelor și suspendarea serviciilor neesențiale. Creșele și școlile rămân cu obloanele trase. Angajatorii sunt încurajați să le permită muncitorilor să lucreze de acasă.
Iar purtarea de măști chirurgicale și FFP2 a devenit obligatorie în magazine și în transportul public din Germania, după ce o primă decizie în acest sens a fost luată la nivel local de către autoritățile din Bavaria.
Angela Merkel a venit și cu un mesaj către ceilalți lideri europeni odată cu prelungirea lockdown-ului, îndemnându-i să-și coordoneze măsurile pentru limitarea răspândirii noilor mutații ale virusului SARS CoV 2.
Dacă anumite țări vor urma o altă cale, trebuie să fim pregătiți să reluăm controalele la frontieră. Sigur că nu vrem asta. Vrem un acord cu partenerii noștri. Dar nu putem nici permite creșterea infecțiilor din import, pentru că alte țări au ales o altă cale.
Angela Merkel:
În ultima lună, media săptămânală a bilanțurilor noilor îmbolnăviri a rămas constantă. Astfel, în fiecare săptămână apar undeva între 120 și 140 de mii de noi cazuri în Germania.
Austria face obligatorii măștile FFP2 în magazine și transport în comun
În prima jumătate a lunii noiembrie, autoritățile austriece înregistrau cele mai sumbre bilanțuri de la începutul pandemiei, depășind pentru prima dată cifra de 10.000 noi cazuri zilnice pe 13 noiembrie. Se întâmpla în ciuda unui lockdown național, care a intrat în vigoare pe 3 noiembrie, și a fost relaxat pe 7 decembrie, odată ce bilanțul zilnic a scăzut sub 3.000.
Bucuria a fost de scurtă durată, căci lockdown-ul a fost reluat începând cu a doua zi de Crăciun.
Noile măsuri, care vor rămâne în vigoare până pe 7 februarie, vizează restricții de deplasare, fiind permisă părăsirea locuinței doar pentru motive bine întemeiate.
Rămân deschise doar magazinele esențiale, iar, începând de luni, purtarea măștilor FFP2 va deveni obligatorie atât în spațiile comerciale, cât și în mijloacele de transport public din Austria.
Surprinzătoare este decizia legată de stațiunile de schi, care rămân deschise. Însă, sporturile de iarnă pot fi practicate în fapt doar de localnici, întrucât hotelurile sunt închise pentru turiști. Iar această măsură va rămâne în picioare până la sfârșitul sezonului de schi din Alpi.
Portugalia închide toate școlile
Ultimele trei săptămâni au adus o explozie de noi cazuri în Portugalia. Pe 21 ianuarie, autoritățile au înregistrat un nou record negativ – 14.600 de noi îmbolnăviri și 219 decese.
Pentru această criză, autoritățile arată cu degetul spre decizia de relaxare a restricțiilor de Crăciun. „Dacă știam ce se va întâmpla, nu aș fi susținut niciodată acele măsuri”, a spus premierul Antonio Costa.
Acest record vine la scurt timp după intrarea în vigoare a unor măsuri de lockdown, care presupun restricționarea activităților comerciale neesențiale, interzicerea staționării în parcuri și deplasarea spre muncă doar în baza unei adeverințe de la angajator. De asemenea, circulația persoanelor în afara districtelor de reședință este strict interzisă în timpul weekendului, iar autoritățile locale trebuie să limiteze accesul pe plajă, relatează Portugal Resident.
„Suntem în cel mai periculos moment de până acum al pandemiei. Acesta nu este un moment pentru a găsi căi de a evita legea”, a avertizat luni premierul Antonio Costa, nemulțumit că primul weekend de restricții a însemnat o scădere cu doar 30% a deplasărilor, scrie France24.
Vineri a adus și închiderea tuturor școlilor din Portugalia.
Spania – carantină locală
Ultima săptămână a adus cel mai ridicat bilanț de la începutul pandemiei, 233.500 de noi îmbolnăviri în perioada 14-20 ianuarie, relatează El Pais.
La nivel național rămâne în vigoare starea de alertă, care interzice deplasările între orele 23 și 6 și obligă purtarea măștii tot timpul. Dar, în lipsa unor măsuri mai dure de la centru, autoritățile regionale au încercat să preia frâiele, impunând carantină în cele mai afectate orașe. Alte restricții au fost blocate de Guvern, care a intervenit pentru a opri punerea în aplicare a unei decizii locale, care viza impunerea unor restricții de circulație începând cu ora 20 în Castilia și Leon.
Însă măsurile luate de autoritățile regionale nu sunt unitare.
Castilia și Leon, Andaluzia și Murcia se gândesc la implementarea unui lockdown ca-n primăvară, dar viața-n Madrid se desfășoară cu cele mai puține restricții, deși situația epidemiologică se înrăutățește zilnic în Capitală.
„Nu contați pe mine să distrug și mai tare industria ospitalieră”, a declarat președinta comunității Madrid, Isabel Diaz Ayuso.
Italia – circulația interzisă între 22:00 și 5:00
În ultima lună, bilanțul de îmbolnăviri zilnice a rămas stabil, autoritățile italiene reușind să evite o explozie de cazuri după Crăciun. Acest lucru se datorează și măsurilor stricte impuse de sărbători. Astfel, în perioada 24 decembrie – 6 ianuarie, italienii nu au putut să-și părăsească orașele de reședință decât pentru motive bine întemeiate. Iar circulația persoanelor a fost restricționată între orele 22 și 5 pe tot teritoriul Italiei, scrie The Local.
De altfel, interdicția de circulație în timpul nopții rămâne în vigoare. Purtarea măștii în spațiul public rămâne, de asemenea, o măsură obligatorie.
Pentru a limita răspândirea infecției, autoritățile au impus carantine regionale în cele mai afectate zone. În ultima săptămână, au devenit zone roșii Lombardia, Sicilia și Tirolul de Sud.
Bulgaria cere teste negative tuturor cetățenilor
La vecini, numărul de îmbolnăviri a scăzut drastic în ultima lună. 7 ianuarie a fost ultima zi cu peste 1.000 de cazuri. Iar guvernanții bulgari au în vedere o relaxare treptată a restricțiilor, inclusiv redeschiderea școlilor gimnaziale, a liceelor și a sălilor de fitness. O decizie în acest sens nu se va lua înainte de sfârșitul lunii. Cu toate acestea, guvernul bulgar a cerut ca la intrarea în țară, toți cetățenii să prezinte un test negativ COVID.
În schimb, vor rămâne închise mall-urile, cafenele și restaurantele, forțate să-și tragă obloanele încă de la sfârșitul lunii noiembrie, scrie Euronews.
Grădinițele, școlile primare și centrele after-school s-au deschis de la începutul lui 2021.
Grecia prelungește lockdown-ul
Autoritățile elene sunt într-un lockdown continuu de la începutul lunii noiembrie. Măsurile restrictive au dus la reducerea substanțială a infectărilor, de la un bilanț săptămânal de 17.000 de cazuri la mijlocul lui noiembrie la doar 4.000 de noi îmbolnăviri în perioada 11-16 ianuarie.
Deși bilanțul a scăzut, guvernanții au decis, săptămâna trecută, prelungirea pe termen nedeterminat a lockdown-ului.
Singura relaxare vizează redeschiderea magazinelor din mall-uri, dar doar pentru clienții care primesc aprobarea de a-și părăsi locuințele prin SMS, scrie AP.
Tot de săptămâna trecută, grădinițele și școlile primare și-au redeschis porțile. Însă rămân în online cursurile pentru liceeni.