Interdicţiile vin şi cu sancţiuni, pentru cei care încalcă regulile.
Astfel, persoanele fizice riscă între 100 și 5.000 de lei amendă, dacă încalcă interdicţia de circulaţie pe perioada nopţii. Persoane juridice riscă amenzi între 1.000 și 70.000 de lei.
Din ce motive poţi ieşi din casă, în intervalul orar 22.00 – 6.00
În intervalul orar 22.00 – 06.00, circulaţia persoanelor în afara locuinţei / gospodăriei este permisă, începând de luni, 23 martie, ora 22.00, numai pentru următoarele motive:
- deplasare în interes profesional, atunci când activitatea profesională este esențială și nu poate fi amânată sau desfășurată de la distanță
- deplasare pentru asigurarea de bunuri care acoperă necesitățile de bază ale persoanelor și animalelor de companie/domestice, precum și bunuri necesare desfășurării activității profesionale
- deplasare pentru asistență medicală care nu poate fi amânată și nici realizată de la distanță deplasare din motive justificate, precum îngrijirea/însoțirea copilului, asistența persoanelor vârstnice, bolnave sau cu dizabilități ori deces al unui membru de familie
- deplasări scurte, în apropierea locuinței/gospodăriei, legate de activitatea fizică individuală a oamenilor și nevoile animalelor de companie/domestice
Deplasările pe timp de noapte, doar cu declaraţie pe proprie răspundere sau de la angajator
Pentru verificarea motivului deplasării în interes profesional, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, legitimaţia de serviciu, adeverinţa eliberată de angajator sau o declaraţie pe propria răspundere.
În cazul deplasării în interes personal, persoanele sunt obligate să prezinte, la cererea personalului autorităţilor abilitate, o Declaraţie pe propria răspundere, completată în prealabil.
Iată cum arată DECLARAŢIA PE PROPRIE RĂSPUNDERE
Declaraţia pe propria răspundere trebuie să cuprindă numele şi prenumele, data naşterii, adresa locuinţei/ gospodăriei/ locului activităţii profesionale, motivul deplasării, data completării şi semnătura.
Declarația poate fi completată integral olograf („de mână”), cu preluarea tuturor elementelor prevăzute în model
Declarația completată se va afla în posesia persoanei care efectuează deplasarea, împreună cu documentul de identitate, și va fi pusă la dispoziția reprezentanților Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale la momentul legitimării.
Reprezentanții Poliției Române, ai Jandarmeriei sau ai Poliției Locale pot efectua fotografirea documentelor (declarație pe proprie răspundere și act de identitate) la momentul legitimării persoanei.
Ce categorii sunt exceptate
Fac excepţie de la aceste prevederi personalul din cadrul Administraţiei Prezidenţiale, Parlamentului României, Guvernului României, Ministerului Public, instituţiilor sistemului naţional de apărare, ordine publică şi securitate naţională, corpului diplomatic şi personalul care asigură serviciile de utilitate publică.
Măsura se aplică începând cu data de 23 martie 2020, ora 22.00, ora României.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro