Recent, Cristina Șișcanu a făcut publică o fotografie în care apare în timp ce își alăptează fiica în public. Imaginea a stârnit numeroase controverse, Cristina Șișcanu fiid criticată dur în mediul online. Prezentatorul de televiziune Mădălin Ionescu a sărit imediat în apărarea soției sale.
În urma dezbaterii publice care s-a lansat, pe acest subiect, mai mulți parlamentari au depus în Parlament un proiect de lege privind alăptarea în spaţii publice. Iniţiativa este semnată de deputați și senatori de la PNL şi USR, printre care Ovidiu Raeţchi, Leon Dănăilă, Adriana Săftoiu, Alina Gorghiu (PNL) Cosette Chichirău, Cristina Prună, Cristian Ghinea (USR).
Ce prevede proiectul de lege: Împiedicarea unei mame de a alăpta bebelușul de până în doi ani poate aduce amenzi de până la 2.000 de lei pentru firme
Potrivit proiectului, faptele prevăzute şi sancţionate de către acesta constituie, în accepţiunea legiuitorului, discriminare şi încălcarea dreptului la hrană al copiilor. Astfel, constituie contravenţie şi se sancţionează evacuarea dintr-un spaţiu public a unei mame care are dreptul de a se afla în acel spaţiu şi care alăptează un copil de până la 24 de luni.
De asemenea, se pedepsește contravențional și interzicerea în orice mod a alăptării în spaţii publice a unui copil de până la 24 de luni și refuzul furnizării de servicii unei persoane care alăptează un copil de până la 24 de luni, în condiţiile în care persoana are dreptul de a beneficia de serviciul respectiv.
Nerespectarea acestor prevederi de către persoanele fizice ar urma să fie sancţionată cu amendă contravenţională de 100 – 500 lei, în timp ce persoanele juridice riscă amenzi de la 1.000 la 2.000 de lei.
Prevederile ar urma să se aplice indiferent dacă spaţiile publice au fost prevăzute cu camere tip „mama şi copilul”, fiind decizia mamei dacă le utilizează sau nu.
Persoanele responsabile din instituţiile şi unităţile care administrează spaţiile publice vor comunica tuturor angajaţilor aceste prevederi. Iar constatarea contravenţiilor şi aplicarea sancţiunilor urmează să fie făcută de către reprezentanţi ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorului sau ai Ministerului Afacerilor Interne.
Aleșii spun că în ultima vreme au fost relatate cazuri în care mame au fost date afară din hoteluri sau restaurante sau li s-a refuzat acordarea unor servicii în spaţii publice pentru că îşi alăptau copilul.
„Deşi un astfel de comportament este în mod clar discriminatoriu, iar legea permite alăptarea în spaţii publice, cadrul legislativ actual nu sancţionează aceste reacţii discriminatorii şi nu le protejează pe mamele care îşi alăptează copiii. Legi similare există deja de ani de zile în state europene precum Marea Britanie, Franţa, Spania sau Islanda. Periodicitatea alăptării zilnice a unui copil mic, precum şi durata acesteia nu permit hrănirea exclusiv acasă, iar o astfel de abordare reprezintă un abuz şi o discriminare şi ar izola social şi profesional mama”, spun parlamentarii în expunderea de motive.
Doar 12% dintre nou-născuții din România sunt alăptați în prima oră de la naștere, iar rata de alăptare exclusivă la sân în primele șase luni este de 16%
Acestea sunt cifrele prezentate recent de un raport publicat de UNICEF și de Organizația Mondială a Sănătății (OMS) în colaborare cu Global Breastfeeding Collective (Colectivul Mondial pentru Alăptare).
Potrivit raportului, nicio țară din lume nu îndeplinește integral standardele recomandate privind hrănirea bebelușilor la sân.
Tabloul alăptării la nivel mondial (Global Breastfeeding Scorecard), care examinează situația din 194 de țări, arată că doar 40% dintre copiii cu vârsta de sub șase luni sunt hrăniți exclusiv prin alăptare (primind doar lapte matern) și că rata de hrănire exclusiv prin alăptare depășește 60% în numai 23 de țări, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri AGERPRES de UNICEF.
Potrivit UNICEF, cele 23 de țări care au atins rate ale alăptării exclusive de peste 60% sunt: Bolivia, Burundi, Capul Verde, Cambodgia, Republica Populară Democrată Coreeană, Eritreea, Kenya, Kiribati, Lesotho, Malawi, Micronezia, Statele Federate ale Nauru, Nepal, Peru, Ruanda, Sao Tome și Principe, Insulele Solomon, Sri Lanka, Swaziland, Timorul de Est, Uganda, Vanuatu și Zambia.
Colectivul Mondial pentru Alăptare solicită țărilor să sporească fondurile alocate pentru creșterea ratelor de alăptare de la naștere până la vârsta de doi ani; să aplice în întregime Codul internațional de comercializare a substituenților de lapte matern și hotărârile din domeniu ale Adunării Mondiale a Sănătății, prin intermediul unor prevederi legale stricte, respectate de toți cei vizați și monitorizate independent de organizații care nu se află în conflict de interese.
De asemenea, Colectivul Mondial pentru Alăptare cere introducerea unor prevederi legale cu privire la concediul parental plătit și politici privind alăptarea la locul de muncă, pornind ca nivel minim de la măsurile de protecție a maternității recomandate de Organizația Internațională a Muncii, inclusiv prevederi aplicabile în sectorul informal; să implementeze cei zece pași către alăptarea cu succes în maternități, inclusiv asigurarea alăptării pentru nou-născuții bolnavi și vulnerabili; să îmbunătățească accesul la servicii de consiliere calificată cu privire la alăptare, ca parte a unor pachete cuprinzătoare de politici și programe în favoarea alăptării, aplicate în unitățile sanitare.