Plata ratelor la banca la data scadenta trebuie sa fie o prioritate pentru romanii care nu vor sa aiba “cazier bancar”. Desi nu multi au fost convinsi ca sistemul va functiona, surprizele au aparut in momentul in care s-au vazut respinsi de la un nou credit, pentru ca erau trecuti cu restante la Biroul de Credit.
La ora actuala, majoritatea bancilor trimit date referitoare la rau-platnici catre Biroul de Credit . Daca la inceput Biroul putea oferi date doar despre neplata ratelor, acum poate pune la dispozitia celor interesati si numarul creditelor contractate de o persoana. Conform reglementarilor, catre Biroul de Credit sunt raportate intarzierile mai mari de 30 de zile la plata ratelor. Chiar si in aceste conditii, trebuie sa stiti ca daca intarziati doar cateva zile cu plata ratelor, banca va va sanctiona. Contractul de creditare pe care l-ati semnat cu banca prevede o dobanda penalizatoare pentru intarzierea la plata. Valoarea acesteia este stabilita de fiecare banca in parte si variaza intre 2 si 5%, dar in general nu e mai mica de 50 lei noi sau 10 euro.
Bancile pot raporta ca restanta chiar si o suma de cativa lei. De exemplu, daca ati intar-ziat intr-o luna plata si ati fost penalizat, dar nu ati aflat acest lucru si nu ati platit aceasta suma in plus. Sau banca a marit dobanzile, iar dv nu ati stiut si ati platit exact suma pe care stiati ca o aveti de platit inainte de majorare. Aceste mici sume neplatite in decurs de o luna va pot crea neplaceri mari, pentru ca, dupa 30 de zile, banca va va raporta la Biroul de Credit.
Ce se intampla daca sunteti pe lista neagra? Reprezentantii Biroului de Credit spun ca bancile vor decide acordarea sau neacordarea unui credit. Tot ele sunt si cele care au dreptul de a modifica, in situatii pe care le considera justificate, datele pe care le-au transmis Biroului de Credit.
Cum arată buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale din 24 noiembrie!