Pe 23 iunie 2023, Prigojin şi-a mobilizat oamenii pentru un marş spre Moscova, în ceea ce a fost considerată o încercare de răsturnare a lui Vladimir Putin de la putere, după luni de tensiuni în creștere cu liderii militari de la Moscova.
„Marșul pentru dreptate”, așa cum l-a numit Prigojin, a durat aproximativ 24 de ore, timp în care mercenarii au cucerit orașul Rostov din sudul țării. Prigojin l-a încheiat brusc, susţinând că a vrut să evite vărsarea de sânge, și a plecat în Belarus.
Două luni mai târziu, pe 23 august 2023, Evgheni Prigojin a murit într-un accident de avion între Moscova şi Sankt Petersburg. În avionul prăbușit și-au pierdut viața și alți câțiva membri de rang înalt ai Wagner, ceea ce a aruncat viitorul grupului de mercenari în incertitudine.
Dr. Sorcha MacLeod, membră a grupului de lucru al ONU privind mercenarii și lector la Universitatea din Copenhaga, a declarat că fostele trupe Wagner s-au fragmentat pe teritoriul statului rus.
„Wagner s-ar putea să nu mai existe exact în forma în care a existat anterior, dar o versiune – sau chiar versiuni ale sale – continuă să existe”, a declarat ea pentru BBC.
„A existat acest tip de dispersie în rândul statului rus, astfel încât nu există un controlor general. Grupul Wagner a fost incredibil de important din punct de vedere geopolitic și economic pentru Rusia, așa că nu avea să dispară niciodată, așa cum au sugerat unii”, a adăugat specialista.
Mercenarii, mutați în „armata privată” a lui Putin
Prigojin a fondat grupul Wagner în 2014, responsabil iniţial de treburile murdare ale Kremlinului în Africa şi Orientul Mijlociu, iar mai apoi fiind mobilizat pe frontul din Ucraina începând cu februarie 2022.
De la sfârșitul anului 2022 și până la începutul anului 2023, Wagner a fost esențial pentru puținele victorii ale Rusiei pe câmpul de luptă. Forțele sale – alcătuite în mare parte din foști deținuți – au reușit să cucerească orașul estic Soledar, înainte de a se împotmoli în luni de lupte intense în cucerirea Bahmut.
La apogeul său, Wagner avea aproximativ 50.000 de mercenari în Ucraina, potrivit Consiliului Național de Securitate al SUA.
Acum, experții spun că operațiunile Wagner din Ucraina au fost subsumate de alte unități paramilitare și de stat rusești.
Un fost comandant Wagner a declarat pentru BBC că mercenarilor li s-a ordonat „să se alăture Ministerului Apărării” sau să plece.
Oficiali britanici din serviciile de informații au sugerat că unele dintre unitățile de infanterie ale grupului au fost absorbite de Rosgvardia (Garda Națională a Rusiei). Unitatea, înființată în 2016, a fost descrisă ca fiind „armata privată” a lui Putin și este controlată de fosta sa gardă de corp, Viktor Zolotov.
Ministerul britanic al Apărării a declarat că elemente ale grupului Wagner au început să intre sub controlul Gărzii Naționale în octombrie 2023. Denumite „formațiuni de voluntari”, fostele trupe Wagner urmau să fie trimise în Ucraina cu contracte de șase luni și în Africa având contracte de nouă luni.
Anton Yelizarov – un membru Wagner pe termen lung despre care se spune că a comandat operațiunile sângeroase ale mercenarilor în Bahmut – a părut să confirme integrarea câteva zile mai târziu.
Într-un videoclip postat pe un canal Telegram legat de Wagner, el a declarat că a fost prezent la construirea unei tabere în care trupele Wagner vor „lucra pentru binele Rusiei” și se vor alătura unităților Gărzii Naționale într-o nouă formațiune.
Oficialii britanici au declarat că „încorporarea fostelor detașamente de asalt Wagner în Corpul Voluntarilor din Rosgvardia a indicat foarte probabil că Wagner a fost subordonat cu succes în Rosgvardia, sporind controlul statului rus asupra Grupului Wagner”.
Alte foste forțe Wagner s-au înrolat pentru a lupta alături de omul lui Vladimir Putin în Cecenia – Ramzan Kadîrov – și de forțele sale Akhmat, a constatat o investigație recentă a BBC.
În zilele de după revoltă, Prigojin ar fi încheiat o înțelegere cu Putin pentru a concentra operațiunile grupului său în Africa, sprijinind regimurile și asigurând resurse pentru Rusia.
După moartea sa, ministrul adjunct al apărării, Yunus-Bek Evkurov, ar fi făcut un turneu în capitalele africane, asigurând oficialii că serviciile furnizate de grup nu se vor risipi.
La începutul acestei luni, think tank-ul Institutul Polonez pentru Afaceri Internaționale (PISM) a observat că, în urma morții lui Prigojin, „atenția statului rus în (Africa) nu numai că nu a slăbit, dar s-a consolidat”.
În februarie, BBC a obținut documente care dezvăluiau că Moscova oferea un „pachet de supraviețuire a regimului” în schimbul accesului la resurse naturale de importanță strategică – o abordare favorizată anterior de gruparea Wagner.
„Africa Corps”
Planul era oferit de un așa-numit „grup expediționar” rus – supranumit Africa Corps – și comandat de fostul general GRU Andrei Averianov. Acesta a supervizat anterior operațiuni secrete specializate în asasinate țintite și destabilizarea guvernelor străine.
Experții au declarat pentru BBC că Africa Corps a înlocuit efectiv Wagner în Africa de Vest. Pe Telegram, unitatea s-a lăudat că oferă recruților salarii de până la 110.000 de ruble pe an și servicii „sub conducerea unor comandanți competenți cu o vastă experiență de luptă”.
În ianuarie, a anunțat prima sa desfășurare de 100 de soldați în Burkina Faso. Alți 100 ar fi sosit în Niger în aprilie.
Ruslan Trad, analist de securitate în cadrul Atlantic Council, a declarat pentru BBC că, de fapt, Wagner „a devenit Africa Corps și servește acum scopurile complete ale serviciilor de informații militare” și ale Ministerului Apărării.
PISM a remarcat că Africa Corps este destinat să fie utilizat „mai deschis” decât Wagner pe continent, cu intenția de a înlocui influența occidentală – și în special franceză – în Africa.
Fiul lui Prigojin „undă verde” să ducă mai departe munca tatălui
BBC Rusia a relatat că doar în Republica Centrafricană (RCA) Wagner mai operează în vreo umbră a formei sale de odinioară, presupus controlată de fiul lui Prigojin, Pavel.
„Moscova i-a dat moștenitorului undă verde să continue să facă ceea ce a făcut tatăl său în Africa, cu condiția să nu contravină intereselor Rusiei”, a declarat pentru BBC o sursă care a lucrat cu Evgheni Prigojin.
Catalin08 • 23.06.2024, 17:53
Atat de multe asasinate politice au avut loc si au loc sub regimul putinisto-fascist instaurat de Putin... si cand te gandesti ca sunt unii care-l *** pe putinache 24/24.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
dumitru.serban • 23.06.2024, 20:15
Catalin08 • 23.06.2024, 17:53
Atat de multe asasinate politice au avut loc si au loc sub regimul putinisto-fascist instaurat de Putin... si cand te gandesti ca sunt unii care-l *** pe putinache 24/24.
Acest comentariu a fost moderat pentru: limbaj vulgar sau jignitor.
Te freaca pe tine grija. Daca oamenii de acolo sunt multumiti ce vrei? Tu doar repeti cuvinte al mass-mediei aservite: putinist, fascist, de ai reușit sa faci alaturarea 'putinisto-fascist". Curat-murdar
Sfantul_Cuvios_Pafnutie • 24.06.2024, 06:32
dumitru.serban • 23.06.2024, 20:15
Te freaca pe tine grija. Daca oamenii de acolo sunt multumiti ce vrei? Tu doar repeti cuvinte al mass-mediei aservite: putinist, fascist, de ai reușit sa faci alaturarea 'putinisto-fascist". Curat-murdar
Rușii au mai fost ei mulțumiți, conform rapoartelor și propagandei, și pe vremea lui Nicolae al II-lea. Vrei să explici clasei ce a pățit?
Covid23 • 24.06.2024, 02:43
dumitru.serban • 23.06.2024, 20:15
Te freaca pe tine grija. Daca oamenii de acolo sunt multumiti ce vrei? Tu doar repeti cuvinte al mass-mediei aservite: putinist, fascist, de ai reușit sa faci alaturarea 'putinisto-fascist". Curat-murdar
Esti agresiv in discutii,stii cine face astta? Vreun trol sau putinist ...