Libertatea a relatat despre cazul unui agent de poliție din Turnu Măgurele care în urmă cu doi ani a fost supus unor presiuni uriașe de către șefii săi după ce l-a surprins pe omul de afaceri Ioan Niculae circulând cu 148 km/h, pe un drum unde limita de viteză era de 90 km/h. Miza? Milionarului să nu-i fie suspendat dreptul de a conduce.
Fostul șef al Poliției Turnu Măgurele, Cătălin Voinea, a avut calitate de suspect în dosarul instrumentat de DNA, însă la finalul cercetărilor, doar șeful Biroului Rutier a fost trimis în judecată și condamnat în primă instanță la 3 ani și două luni de închisoare cu suspendare.
„Confirm că domnul comisar Voinea și-a încheiat relațiile de muncă, prin pensionare, cu instituția în decembrie anul trecut. De asemenea, și domnul comisar Pințoiu. Dumnealui, ceva mai devreme”, a declarat, pentru Libertatea, comisar-șef Iulian Orbeșteanu, purtător de cuvânt al IPJ Teleorman.
Atât în timpul anchetei, cât și în fața instanței, agentul rutier a indicat că atât șeful Poliției Turnu Măgurele de la acea vreme, comisarul Voinea, cât și șeful Biroului Rutier, comisarul Pințoiu, i-au cerut să anuleze procesul-verbal în care consemnase contravenția și sancțiunea pentru omul de afaceri, respectiv să modifice datele consemnate inițial.
Informațiile din dosar arată, de altfel, că imediat după ce a fost oprit de echipajul rutier, milionarul Ion Niculae l-a sunat direct pe comisarul Voinea. A profitat că îl cunoștea de pe vremea când acesta ocupase funcția de șef al Poliției Zimnicea, au punctat procurorii DNA în rechizitoriu.
Când a aflat de la omul de afaceri că polițiștii vor să îi ia permisul, comisarul Voinea i-a transmis „să aștepte acolo”. Apoi a mers la șeful Biroului Rutier și i-a cerut să îl însoțească „deoarece este o problemă”.
Înscrisul care demonstra că radarul era conform, pregătit pentru distrugere
Conduita celor doi șefi din poliție, de a merge la locul constatării unei contravenții, nu era una uzuală, au declarat polițiștii rutieri audiați ca martori în dosar.
În fața judecătorilor însă, comisarul Pințoiu a declarat că „nu a avut niciun moment intenţia să săvârşească o faptă penală, în mintea sa fiind clar evitarea unui abuz”.
Fostul șef al Poliției Rutiere Turnu Măgurele susține că nu este vinovat și că nu a făcut decât să-și îndeplinească atribuțiile de serviciu.
„Răspundeam de biroul respectiv şi îmi doream să nu existe plângeri”, a afirmat comisarul Victor Pințoiu la pledoaria finală de la proces.
Deși s-a apărat dând vina pe aparatul radar că ar fi fost defect, probele din dosar l-au contrazis.
„În procesul-verbal întocmit de inculpatul Pințoiu la 09.06.2020, respectiv la 11 zile de la momentul incidentului, care a fost ridicat cu ocazia percheziției domiciliare, se menționează, printre altele, constatarea că autospeciala WV Polo cu nr. MAI 40858 dotată cu aparatura radar este fără probleme. Acest înscris a fost găsit în locul de depozitare a înscrisurilor ce urmau a fi distruse la percheziţia domiciliară, deşi un exemplar a fost înaintat către conducerea IPJ Teleorman”, au consemnat judecătorii.
În plus, instanța a subliniat că și în cazul în care ar fi constatat eventuale defecțiuni la aparatul radar, obligația sa era să îl îndrume pe șofer să conteste procesul-verbal, nu să își forțeze subalternul să modifice documentul.
Intervenția pe lângă subalterni pentru a modifica viteza din procesul-verbal, astfel încât să nu se depășească limita pentru suspendarea permisului, a fost demonstrată dincolo de orice urmă de îndoială, au concluzionat judecătorii.
Ioan Niculae a fost surprins de radar circulând cu 148 km/h în dimineața de 29 mai 2020. După presiuni uriașe, procesul-verbal a fost modificat, fiind consemnată o viteză mai mică surprinsă de radar: 106 km/h. Niculae a fost sancționat, dar nu i s-a mai suspendat dreptul de a conduce.
Ioan Niculae, martor în dosar
Milionarul a avut doar calitate de martor în dosar. La fel ca șeful Poliției Rutiere, omul de afaceri a dat vina pe aparatul radar, declarând pentru Libertatea că a fost victima unui abuz al agenților care l-au oprit.
Potrivit sentinței pronunțate pe 28 martie de Tribunalul Teleorman, pe lângă condamnarea de 3 ani și două luni aplicată comisarului Victor Pințoiu, instanța a dispus și anularea procesului-verbal falsificat. Ioan Nicolae nu mai poate fi sancționat pentru contravenția respectivă, pentru că au trecut mai mult de 6 luni de la constatare, iar fapta s-a prescris.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
cucudan • 10.04.2023, 17:26
Sper ca cei 2 politisti condamnati au beneficiat de pensii speciale!!
mrc.inl • 10.04.2023, 08:49
Se mai face uneori dreptate în țara asta?! Mai rămâne să le mai și recalculeze Ciolacu și Ciucă pensia specială a celor doi impostori, pe baze contributive. Vom vedea asta? Nu cred, dar poate că UE se ține tare și nu acceptă simulacrul de recalculare a pensiilor speciale care i s-a oferit de PSD-PNL-UDMR.