„Maria se trezeşte în fiecare dimineaţă întrebând unde e mama ei. Încă nu-şi dă seama ce s-a întâmplat. Pe 4 aprilie, va împlini 4 ani”, își începe Alexandra Dubcenko relatarea. Alexandra e sora Irinei Dubcenko, o jurnalistă cunoscută în regiunea Zaporojie din Ucraina. 

Irina colabora cu mai multe publicaţii din oraș, unde scria despre crimele armatei ruse şi despre curajul militarilor ucraineni. Irina crede că asta i-a înfuriat pe militarii ruşi. Aşa că, pe 26 martie, aceştia au luat-o chiar din locuinţa sa. 

Deşi restul familiei se ascundea de bombardamentele ruseşti în buncărele din oraşul Zaporojie, jurnalista alesese să rămână în satul Rozivka din sud-estul Ucrainei, pentru a-şi îngriji bunica bolnavă.

Rozivka se află în estul regiunii Zaporojie, aproape de portul Mariupol. La începutul lunii martie, localitatea a fost ocupată de armata rusă. Sora Irinei spune că ocupanţii i-au lăsat pe locuitori fără curent, telefonie şi internet, aşa că familia rămăsese fără vreo posibilitate de a o contacta pe Irina.

Alexandra Dubcenko, sora Irinei

Cum au găsit-o militarii ruşi pe Irina Dubcenko

„Pe 7 martie, eu şi părinţii mei am încercat să le luăm de acolo pe Irina, Maria şi pe bunica bolnavă, dar, în drum spre Rozivka, ocupanţii au început să tragă în maşină, aşa că n-am mai putut trece”, povesteşte sora jurnalistei. Mai multe gloanţe au lovit parbrizul maşinii, iar unul dintre ele a străpuns paşapoartele şi alte documente ale familiei, remarcă Alexandra cu ironie.

Paşaportul rupt

„Pe 26 martie, Irina a reuşit să mă sune. Mi-a spus că ocupanţii au venit la ea acasă chiar în acea dimineaţă. Au găsit-o imediat, pentru că vecinii le-au indicat unde stă. Toată lumea ştia despre ea, despre activitatea sa de jurnalist şi despre poziţia sa civică”, povesteşte Alexandra Dubcenko.

Cred că salvarea ei a fost, de fapt, micuţa Maria. «Ai noroc că ai un copil mic, că ai fi fost împuşcată pe loc», i-au spus soldații, ne-a povestit bunica familiei, martor la răpire. Ştiau că are un copil mic. Ştiau totul despre ea.

Alexandra Dubcenko, sora jurnalistei Irina Dubcenko:

Judecată la Donețk pentru ce a scris

În dimineaţa zilei de 28 martie, părinţii au reuşit să ajungă în localitatea Rozivka, însă în casa Irinei se mai afla doar bunica bolnavă. „Vecinii susţineau că nu ştiu şi că nu au văzut nimic. Aşa că părinţii mei au mers la comandantul soldaţilor ruşi, care gestionează ocupația militară. 

El le-a spus că Irina fost dusă la Doneţk ca să fie judecată pentru activitatea ei jurnalistică. Mai mult de atât nu ştim, nu ni s-a spus locul exact unde se află. Nu ne-a rămas decât să mergem la toate autorităţile şi să ne rugăm să o găsească şi să ne-o aducă înapoi”, se amărăşte Alexandra Dubcenko.

De o săptămână, Alexandra şi părinţii săi au pornit o adevărată campanie pentru eliberarea Irinei Dubcenko. Au vorbit cu autorităţile din regiune şi cu mai multe instituţii media. Se gândesc că doar atenţia publică îi poate face pe militarii ruşi să o elibereze pe Irina Dubcenko.

În sprijinul jurnalistei au venit şi colegii de breaslă. Uniunea Naţională a Jurnaliştilor din Ucraina a transmis un comunicat care-i îndeamnă pe „ocupanţii ruşi să oprească represiunea împotriva ucrainenilor şi masacrul jurnaliştilor”. Liderul Uniunii, Serghei Tomlienko, a prezentat povestea jurnalistei şi a adăugat că aceasta ar fi fost acuzată că ascundea un soldat ucrainean.

De asemenea, liderul Administraţiei Militare din regiunea Zaporojie a promis, într-un interviu pentru canalul de televiziune TV5, că va face toate demersurile necesare pentru a-i convinge pe răpitori să o elibereze pe Irina Dubcenko în schimbul unor prizonieri ruşi.

În teritoriile ocupate, armata rusă caută jurnalişti”

În ultima lună, mai mulţi jurnalişti ucraineni care transmiteau de pe front au fost răpiţi de militari ruşi, iar alţii au fost răniţi în timpul bombardamentelor, susţine Serghei Tomilenko, liderul Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din Ucraina. „Un lucru e clar: în teritoriile ocupate, armata rusă caută jurnalişti. Acţiunile sunt cunoscute de toţi colegii de pe teren. În aceste regiuni, ruşii fac liste”, arată Tomilenko într-o declaraţie pentru Federaţia Europeană a Jurnaliştilor. Acesta crede că aşa a fost găsit şi fotojurnalistul Maks Levin, dispărut din 13 martie.

Serghei Tomilenko, liderul Uniunii Naţionale a Jurnaliştilor din Ucraina

Pe pagina sa de Facebook, Tomilenko mai vorbeşte despre jurnalistul Constantin Rizenko, care şi-a stabilit un mesaj automat pe aplicaţia Telegram, care să fie distribuit în cazul în care nu mai are acces la telefon. „Dacă citeşti asta, înseamnă că ceva s-a întâmplat”, a apărut joi, 31 martie pe canalul jurnalistului din Herson.

Tomilenko a anunţat şi dispariţia, la 23 martie, a tatălui Svetlanei Zalizetskaya, redactorul-şef al unei cunoscute publicaţii din oraşul Melitopol, RIA Melitopol. Acesta a explicat că militarii ruşi l-au luat ostatic pe tatăl Svetlanei şi au cerut ca jurnalista să se prezinte singură în faţa ocupanţilor, pentru ca tatăl său să fie eliberat. În cele din urmă, bărbatul a fost eliberat.

Bătut, înfometat, însetat, ameninţat cu moartea

Şi Oleg Baturin, jurnalist al publicaţiei Novy Don, a povestit pentru Le Monde felul în care a fost capturat de militari ruşi, pe 12 martie: „Au sărit la mine din spate, m-au ameninţat cu arma, mi-au răsucit braţul şi mi-au ordonat să îngenunchez. Apoi, am fost interogat de mai mulţi oameni. Cei care conduceau interogatoriile purtau măşti şi, de cele mai multe ori, aveau capul acoperit”. Acesta le-a povestit jurnaliştilor francezi că între militarii ruşi se aflau şi agenţi ai FSB. 

Oleg a fost eliberat după opt zile în care spune că a fost bătut, înfometat, însetat şi ameninţat cu moartea.

Şi jurnalista Victoria Roshcina a fost reţinută timp de nouă zile. După eliberarea sa, media proruse au publicat un video în care Victoria neagă că a fost ţinută captivă şi spune că ofiţerii ruşi i-au salvat viaţa. Hromadske, publicaţia pentru care lucrează jurnalista, a susţinut că filmarea a fost o condiţie a eliberării sale.

Urmărește pe Libertatea LIVETEXT cu cele mai noi informații despre războiul din Ucraina

 
 

Urmărește-ne pe Google News