Când polițiștii căutau probe în dosarul în care Victoraș Micula, fiul magnatului Viorel Micula, era cercetat pentru nerespectarea regimului armelor și munițiilor, au găsit și două înregistrări video care-l arătau pe Micula junior cum se plimba cu mașina poliției, cu sirena și girofarul pornite.
„Mafioții din Oradea”
Filmulețele erau în telefonul vloggerului orădean Virgil Halacu, cel care filmase întrecerea cu mașini din Oradea, la care Victoraș Micula participase. Tot atunci, milionarul a tras și cu arma.
Înregistrarea video se numea „Mafioții din Oradea”.
La audieri, Virgil Halacu a declarat că, în perioada respectivă, era cunoscut în mediul online ca „jurnalist auto”. În acest context, a fost abordat într-o seară din decembrie 2014 de către Victoraș Micula, cu care era prieten.
Micula l-a invitat să urce în autoturismul lui, un Maybach, pentru a filma o „mașină adevărată”. Victoraș Micula avea pe atunci 19 ani și deținea permis de conducere de un an.
Micula s-a lăudat cu înregistrările făcute în mașina poliției
După ce Halacu a filmat cu telefonul său interiorul mașinii lui Micula jr, acesta din urmă l-a invitat la un restaurant de lângă Teatrul de Stat din Oradea. Acolo milionarul i-a arătat vloggerului și aventura sa cu mașina de poliție.
„În acea împrejurare, Micula Victor i-a prezentat martorului cele două fișiere video stocate pe telefonul său iPhone, reprezentând filmări personale realizate de Micula Victor cu telefonul său cu o seară înainte, cu scopul de a se lăuda «cu ce m-am plimbat aseară în oraș». În acele filmări, martorul Halacu a văzut că Micula Victor se afla la volanul unei autoutilitare Dacia Logan, ce părea să aparțină unei instituții publice (fie poliție, fie jandarmerie), iar Micula Victor era îmbrăcat în polițist, conducând autoutilitara pe strada Nufărului din Oradea. De asemenea, martorul a văzut pe bancheta din spate a acelei autoutilitare mâncare de la McDonalds, iar pe finalul filmării, a observat că Micula Victor butonează un dispozitiv care acționează sunetele și luminile specifice unei mașini de poliție”, se precizează în hotărârea instanței.
Impresionat, vloggerul i-a cerut permisiunea să filmeze cu telefonul său cele două înregistrări. „Pentru a i le arăta și soției”. Victoraș nu s-a împotrivit.
Întrebat dacă nu a fost curios să afle ce polițist i-a oferit uniforma și autospeciala, Halacu le-a declarat anchetatorilor că nu, afirmând că, încă de atunci, era de notorietate că Victoraș Micula se afla în relații apropiate cu polițiștii din Oradea.
Ce conțineau înregistrările
Micula s-a înregistrat plimbându-se cu mașina poliției în noaptea de 30 noiembrie spre 1 decembrie 2014. Filmarea era făcută la ora 3.37.
În imagini este surprins milionarul conducând o autospecială de poliție, pe timp de noapte, îmbrăcat cu o uniformă de poliție. Se afla singur în mașină.
În timp ce conducea autospeciala, Micula filmează aparatura din dotare, respectiv stația de emisie-recepție aflată în funcțiune, aparatul radar, precum și dispozitivul de acționare a girofarului și a sirenei.
Micula se aude spunând: „Tocmai ce am furat o mașină de Poliție și suntem în gaz” și „Tocmai vom… da o tură… în gaz”.
Cel de-al doilea fișier, cu o durată de 43 de secunde, îl arată pe Micula jr la ora 3.40, aceeași dată – 1 decembrie 2014. Era tot singur și filma interiorul autospecialei.
Pe înregistrare se aude tot Micula: „Prin oraș… după domnișoare… Am fost să-mi cumpăr ceva de mâncare de la Mac, muream de foame și sunt de serviciu, mă plictisesc”. Filmează inclusiv pachetul cu mâncare cumpărat de la McDonalds.
Cum au descoperit polițiștii DGA cui aparținea autospeciala „furată” de Micula
Cei care au pus cap la cap imaginile și au deslușit ițele anchetei au fost polițiștii Serviciului Județean Anticorupție Bihor din cadrul DGA. Mașina de poliție pusă la dispoziția lui Victoraș Micula a fost identificată după ce polițiștii au analizat stația pe care acesta a filmat-o în autospecială. Fiind în funcțiune, pe ecran i s-au distins detaliile esențiale: numărul și județul.
În urma vizualizării, s-a stabilit, între altele, că autospeciala de poliție avea la momentul efectuării înregistrărilor un kilometraj de 148.739 km, iar apoi 148.740 km.
Procurorii au solicitat Serviciului Logistic din cadrul IPJ Bihor toate foile de parcurs din perioada noiembrie-decembrie 2014 corespunzătoare autospecialelor de poliție marca Dacia Logan, echipate cu aparat radar și cu mijloace de avertizare optico-acustic, având kilometrajul cuprins între 148.730 km și 148.750 km.
Din datele comunicate de IPJ Bihor, în perioada vizată, au fost identificate două mașini de poliție cu aceste date de referință: una din dotarea Biroului Rutier Oradea și o alta de la Poliția Salonta.
Cum cea de la Salonta efectuase kilometrajul cuprins între 148.730 – 148.750, în cursul zilei de 17 noiembrie 2014, în intervalul orar 14.30 – 21.30, a ieșit din calculul anchetei.
Singura mașină care corespundea indiciilor anchetatorilor a rămas cea a Biroului Rutier Oradea.
Cine e polițistul care i-a dat mașina milionarului
În urma verificărilor, s-a stabilit că mașina Poliției Rutiere Oradea efectuase kilometrajul indicat de bordul din înregistrarea lui Micula în cursul zilei de 30 noiembrie – 1 decembrie 2014, în intervalul orar 22.00 – 6.00. Exact în noaptea în care se plimbase și Micula jr.
Autospeciala fusese utilizată de agentul Adrian Hărăguș, un fost taximetrist intrat în poliție în urma angajărilor din sursă externă.
Hărăguș era responsabil de autospecială și forma echipaj cu un alt agent, Ștefan Ruszbach.
Adrian Hărăguș a negat că i-ar fi dat uniforma și mașina de poliție lui Victoraș Micula să se plimbe prin oraș. A susținut că nici nu ar fi avut cum să îi împrumute uniforma, fiindcă nu l-ar fi încăput. Nu a putut oferi explicații plauzibile în legătură cu ce s-a întâmplat în noaptea respectivă, spunând că nu își mai amintește.
Nici colegul nu și-a amintit ce au făcut în noaptea respectivă
Când i s-au arătat imaginile cu Micula la volanul mașinii cu care își desfășurau activitatea, colegul lui Hărăguș, agentul Ștefan Ruszbach, a declarat că nu își amintește ca el sau colegul să-i fi încredințat autoutilitara de serviciu lui Victoraș Micula în acea noapte. Sau cu o altă ocazie.
Ruszbach a declarat că, dacă s-a întâmplat ca Adrian Hărăguș să-i fi dat mașina lui Micula jr, cu siguranță el se afla în acel moment în altă parte. Ar fi putut fi la constatarea unei tamponări la sediul Poliției Rutiere. A mai susținut și că nu îl cunoștea personal pe Micula și că a aflat despre el din mass-media.
Acasă la Micula cu mașina poliției. Scuza agentului: milionarul era informator
Agentul Ruszbach a recunoscut, în schimb, că a mers acasă la Victoraș Micula cu mașina de poliție, în timp ce era de serviciu cu Adrian Hărăguș. A motivat că el doar l-a însoțit pe colegul său.
Întrebat ce a căutat acasă la Victoraș Micula, în timpul serviciului, Adrian Hărăguș a afirmat că scopul întâlnirii a fost „culegerea de informații” despre persoane care încalcă legislația rutieră. Polițistul a invocat că milionarul îi furniza informații, însă nu a putut preciza ce date a obținut și în ce măsură au fost valorizate.
Ce spune șeful Poliției Rutiere Oradea
Audiat ca martor, șeful Poliției Rutiere Oradea a declarat că nu i s-a comunicat niciodată de către agenții din subordine că Adrian Hărăguș le-ar fi oferit informații despre persoane care au săvârșit abateri la regimul rutier.
A spus, de asemenea, că nu știe să fi existat situații în care agenții de poliție să se deplaseze cu autovehiculele de serviciu la domiciliul lui Victoraș Micula pentru a-i solicita acestuia informații. Într-o astfel de situație, lucrătorii de poliție ar fi trebuit să-și informeze înainte superiorul.
Polițistul Hărăguș a încercat să se apere invocând și foaia de parcurs aferentă nopții de 1 decembrie 2014, care era semnată de Ruszbach. Acesta din urmă însă a declarat că de fiecare dată semna el foile de parcurs, deși era atribuția lui Hărăguș, deoarece acesta nu întocmea niciodată foile.
Polițistul, condamnat cu suspendare
Analizând întreg probatoriul, judecătorul a stabilit că agentul Adrian Hărăguș este cel care i-a pus la dispoziție lui Victoraș Micula autospeciala Poliției Rutiere. Chiar dacă nu s-a putut stabili un prejudiciu concret, instanța a decis că polițistul se face vinovat de delapidare.
„Este evident că activitatea infracțională a inculpatului a produs o urmare imediată, adică scoaterea bunului din sfera patrimonială a Poliției Române și trecerea lui în stăpânirea unui terț, cu consecința imposibilității utilizării autospecialei în acțiuni specifice poliției rutiere pe perioada folosirii sale de acel terț”, a motivat instanța.
Judecătorul a avut în vedere și răspunsul Inspectoratului General al Poliției Române, care a comunicat că „faptele aduc atingere imaginii și credibilității instituției Poliției Române, dacă au fost săvârșite cu vinovăție”.
Găsit vinovat pentru delapidare, faptă pedepsită cu închisoarea de la 2 la 7 ani, polițistul Hărăguș a primit însă „un avertisment” din partea instanței: doi ani de închisoare cu suspendare. Prin hotărârea de condamnare i s-a interzis dreptul de a profesa, dar până la verdictul definitiv, el rămâne în poliție.
În prezent, agentul Adrian Hărăguș își desfășoară activitatea în cadrul Poliției Băile Felix.
Micula scapă, pentru că s-au prescris faptele
De cealaltă parte, deși cercetat pentru infracțiunea de uzurpare de calități oficiale, Victoraș Micula nu a fost trimis în judecată în acest caz, fiindcă a intervenit prescripția răspunderii penale.
Infracțiunea de uzurpare de calități oficiale se pedepsește cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă.
Cine este Victoraș Micula
Victoraș Micula este fiul magnatului Viorel Micula și, de-a lungul anilor, a fost protagonistul multor scandaluri. Procurorii din Bihor au cerut de mai multe ori arestarea sa, însă solicitările au fost respinse de judecători. Micula jr a fost trimis în judecată pentru 31 de infracţiuni privind nerespectarea regimului armelor şi muniţiilor, dar și pentru instigare la acces ilegal la un sistem informatic, instigare la divulgarea informaţiilor secrete de serviciu sau nepublice, acces ilegal la un sistem informatic şi uzurpare de calităţi oficiale.
Procurorii îl acuză că a accesat ilegal baze de date ale Ministerului de Interne și că a participat la o percheziţie cu cagulă și geacă de poliţist.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro
Nic12 • 14.12.2022, 13:33
"Duamna" ziarista, vă rog să căutați în DEX sensul cuvântului "violență" și al expresiei "incitare la violență"! Multă sănătate!
ivryernest • 14.12.2022, 11:26
România cred că este singura țară din lume cu un astfel sistem de justiție corupt. "Condamnări cu suspendare" va ajunge o specialitate tradițională românească, precum micii.
Eliade • 14.12.2022, 11:15
Nici in cusca la caine nu as tine un specimen din asta numit politist, da sa ma mai culc cu el