Diploma a fost înmânată jurnalistei Andreea Archip, reporter special al Ziarului Libertatea, care a vorbit despre seria de articole care au apărut în paginile și în ediția online a ziarului Libertatea.

Este vorba despre un articol semnat de colegii mei Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan despre publicitatea mincinoasă la suplimentele alimentare și o să vă spun și ce s-a întâmplat a doua zi după ce a fost publicat acest material. A apărut un ziar fără publicitate, pentru noi a fost mare bucurie, pentru că materialele care așteptau la rând au putut să fie publicate în ziar, dar n-a fost mare bucurie pentru publisher.

Iar în scurtă perioadă, în câteva săptămâni, a reapărut publicitatea de la suplimentele alimentare, însă curățată și în cantități mai mici și ne bucurăm pentru asta. Dar, cu siguranță colegii mei nu sunt mulțumiți până la capăt și continuă, căci dacă tot am intrat în hora asta a jurnalismului de calitate jucăm bine, zic eu”, a spus Andreea Archip.

Nu putem decât să le ținem pumnii. Bravo! Adevărul e că nu e de colea diploma asta. Sigur, nu ne-a sponsorizat niciun produs alimentar care ne ajută să scăpăm de cancer, nu? Că asta era ideea”, a remarcat, cu o ușoară ironie, Mircea Toma, președintele Active Watch.

În data de 31 ianuarie, ziarul a început o investigație, semnată de jurnaliștii Alexandra Nistoroiu, Răzvan Luțac și Cătălin Tolontan, despre afacerea suplimentelor alimentare care promit că te vindecă de cancer. Unul dintre acestea era și Onconovical, al cărui producător era plătitor de publicitate în ziarul nostru.

Au fost expuse practicile incorecte de reclamă ale multor clienți din propriul ziar care aduceau buget de sute de mii de euro pe an.

Consecința investigației? Unele firme au scos publicitatea din ziar, dar majoritatea dintre ele doar până când au modificat-o conform legislației în vigoare. 

Luni seară, la Gala FreeEX 2019, au fost premiați și „repetenții” libertărții de exprimare. Printre aceștia s-au numărat, alături de unele partide și de jandarmerie, și DIICOT care au anchetat-o abuziv pe o redactoră de la Radio România, după ce aceasta a comunicat cheltuielile excesive ale fostului șef al Radioului Public. Gabriela Scraba trimisese către tolo.ro un document ce conținea informații publice, pe care conducerea le „secretizase” prin niște directive interne. Femeia a fost trimisă în judecată, însă a fost achitată de instanțele de judecată.

Cazul a fost adus în atenția publică în urmă cu două săptămâni, de o anchetă Libertatea.


Citește și:

Libertatea, premiată de ActiveWatch la Gala Libertății Presei pentru investigația despre publicitatea mincinoasă din propriul ziar! 

Lista câștigătorilor la Gala FreeEx 2019: printre premianți – PressOne și Comisia de etică din TVR, printre repetenți – jandarmeria. „Breaking news, breaking spinare”


 

Urmărește-ne pe Google News