Instanţa a decis că şedinţa de judecată de azi va fi cu uşile închise, chiar înainte ca procesul să înceapă. S-a invocat pandemia de coronavirus şi „necesitatea protejării cu prioritate a sănătăţii persoanelor participante la procedurile judiciare”.
Dar sala de judecată de la Tribunalul Olt era destul de mare şi, pe lângă părţile din dosar, ar mai fi avut loc şi 4-5 reprezentanţi ai presei, cu respectarea măsurilor de distanţare fizică, ne-a precizat unul dintre cei care au participat azi la proces.
Masca lui Dincă arăta ca „un sac”
Tocmai din cauza pandemiei de COVID, toată lumea se aştepta ca Gheorghe Dincă şi Ştefan Risipiţeanu, acuzat de viol în acelaşi dosar, să fie audiaţi azi din penitenciar, prin videoconferinţă. Dar, spre surprinderea tuturor, ei au fost aduşi în sală de judecată şi băgaţi în boxa arestaţilor.
Ambii purtau măşti de protecţie confecţionate din pânză. „Cea de pe faţa lui Dincă era maro cu dungi, parcă avea un sac la gură”, ne-a declarat unul dintre avocaţi. Când au ajuns în sală, cei doi inculpaţi au primit şi viziere, ca să-şi protejeze întreaga faţă.
Dincă a încercat de câteva ori să-şi tragă masca de pe nas, ca să respire liber, până când judecătoarea a observat şi i-a atras atenţia.
În boxa arestaţilor, el „părea îngrijit, cu un tonus bun. Parcă a mai şi slăbit”, spune avocatul care a aflat că bărbatul din Caracal primeşte zilnic consiliere din partea unui psiholog la Penitenciarul Craiova.
Doar doi avocaţi au cerut proces public
Şedinţa de judecată de azi a durat, cu totul, cam o oră şi jumătate. Mai întâi, Dincă a solicitat amânare, pentru a-şi pregăti apărarea, deoarece avea un avocat din oficiu care nu apucase să studieze dosarul. Iar toată lumea din sală a fost de acord că trebuie să i se respecte dreptul la apărare.
Pe urmă, procurorul DIICOT a cerut declararea ședinței nepublice pentru tot cursul procesului, invocând moralitatea, protejarea vieții intime a victimei şi interesele minorilor şi amintind că Dincă e judecat pentru trafic de persoane, trafic de minori şi viol.
Singurii care s-au opus acestei cereri au fost avocatul lui Gheorghe Dincă şi Carmen Obârşanu, avocata familia Melencu. Însă instanţa a aprobat cererea DIICOT şi tot procesul lui Dincă a fost declarat cu uşile închise.
Familia Luizei Melencu a cerut strămutarea procesului
Mai departe, instanţa a pus în discuţie constituirea de părţi civile, iar rudele celor două fete pe care Dincă e acuzat că le-a ucis au indicat, prin avocaţi, ce fel de daune solicită şi cuantumul acestora.
Spre deosebire de altă dată, Dincă n-a mai îndrăznit azi să privească spre rudele victimelor. Erau cam la cinci metri distanţă. „Dar a fost obraznic”, spune mama Luizei Melencu.
În timp ce auzea ce sume de bani ar trebui să plătească, dacă va fi condamnat, Dincă replica ironic, prin gesturi. Dacă auzea, de pildă, că i se cer 100.000 de euro daune, el ridica două degete în sus, aratând că nu una, ci două sute e dispus să dea.
Avocatul Aurel Moldovan a depus la instanţă o cerere de disjungere a cauzei Alexandrei Măceşanu de cea a Luizei Melencu, unde nu există un certificat constatator al decesului, însă solicitarea a fost respinsă de instanţă.
De cealaltă parte, avocata familiei Melencu, Carmen Obârşanu, a cerut azi strămutarea procesului la o altă instanţă, motivând că dosarul nu poate fi judecat de Tribunalul Olt atâta vreme cât „au dispărut probe din mâna poliţiştilor care erau la IPJ Olt”. Cererea de strămutare va fi soluţionată de Curtea de Apel Craiova.
Având în vedere că Dincă a cerut amânare, pentru a-şi pregăti apărarea, instanţa a stabilit un nou termen al procesului, pentru data de 18 noiembrie 2020.
Dosarul a stat 9 luni în camera preliminară
La 15 ianuarie anul acesta, DIICOT l-a trimis în judecată pe Gheorge Dincă pentru trafic de persoane, trafic de minori, viol, omor calificat și profanarea de cadavre sau morminte. În acelaşi dosar, Ştefan Risipiţeanu e acuzat de viol.
Până la 30 septembrie, dosarul a stat în camera preliminară, unde s-a verificat dacă probele au fost legal administrate de procurori, iar procesul poate începe.
Familiiile victimelor ceruseră ca dosarul să se întoarcă la Parchet, pentru refacerea urmăririi penale, dar Curtea de Apel Craiova le-a respins definitiv solicitările şi a decis că Dincă poate fi judecat în baza probelor adunate de DIICOT.
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro