Nicolae Ceauşescu i-a întrebat, atunci, pe cei prezenți dacă sunt hotărâţi să lupte sau nu.
“Generalul Milea a plecat de la mine şi după două minute am fost informat că s-a împuşcat. Având în vedere şi comportarea sa în toată această perioadă, reiese că el, de fapt, a sabotat aplicarea măsurilor şi a lucrat în strânsă legătură cu străinii. Acest lucru reiese clar. S-a creat o situaţie gravă. În Capitală nu au aplicat nicio măsură, nu au aplicat dispoziţiile date. Şi reiese că tot ce am discutat noi, pentru Capitală, a fost folosit pentru a putea să se organizeze în alte părţi. Sigur, acum nu este timp să facem discuţii. Vreau să-i întreb pe cei prezenţi aici, din Comitetul Politic Executiv, care este hotărât să lupte şi care nu? (…) Cine nu se angajează sau nu s-a angajat faţă de alţii să spună. Că nu se poate merge mai departe aşa!”, a afirmat Nicolae Ceauşescu, conform stenogramei şedinţei.
Noi am hotărât că împotriva intereselor ţării nu există înţelegere
Nicolae Ceauşescu, pe 22 decembrie 1989:
După două ore de la începerea ședinței CPEx, oamenii iau cu asalt clădirea CC şi îi obligă pe soţii Ceauşescu să urce pe acoperiş şi să fugă cu elicopterul. Era ora 12.09.
Ulterior, Nicolae și Elena Ceaușescu sunt prinşi şi duşi la Târgovişte unde sunt judecaţi şi executaţi la 25 decembrie 1989.
Cum a început Revoluția, în Capitală
Scânteia Revoluției de la Timișoara a ajuns la București cu o zi înainte, în după-amiaza zilei de 21 decembrie 1989, când Nicolae Ceauşescu a convocat un miting în Piaţa Comitetului Central (CC) din Bucureşti, (actuala Piața Revoluției).
Atunci, după câteva fraze, este întrerupt de niște ţipete care veneau din spatele Pieței, iar vuietul ajunge până la balconul în care se afla șeful statului.
În acel moment, încearcă să facă apel la calm şi să își reia discursul, promițând încă 100 de lei la salariu.
Acesta este momentul când se declanșează revolta și în Capitală. Oamenii adunați, până atunci, în mod organizat pentru miting se transformă în manifestanţi și formează trei grupuri importante în centrul Capitalei: la Universitate, Piaţa Romană şi Piaţa Unirii, relatează Mediafax.
În acest timp, sunt organizate primele dispozitive de represiune.
Noaptea, manifestanţii ridică baricada de la Hotel Intercontinental. Aproape de miezul nopţii, ministrul Apărării Naționale, Vasile Milea, dă ordin de înlăturare a baricadei, se trage în manifestanţi şi apar primii morţi şi răniti.
Citește continuarea, pe revolutions.mediafax.ro