Alexia Dumitrescu, Cristian Dinuță și Mihnea Pasere (foto) sunt elevi în clasa a X-a și au înființat firma Lets Uni prin care vor să ofere asistență elevilor care, asemenea lor, vor să plece la studii în străinătate. Au o echipă de consultanți, studenți la universități din toată lumea, care îi pot ghida individual pe viitorii candidați.
În fiecare an, în jur de 4.000 de elevi români sunt admiși la universități de peste hotare. În anul universitar 2017-2018, erau 128.000 de studenți în anul întâi în România. Asta înseamnă că pleacă peste hotare la studii doar puțin peste 3% dintre absolvenții de liceu. Alexia, Cristian și Mihnea cred că procentul ar crește dacă elevii români ar fi mai informați. Au făcut un studiu de piață detaliat, ca să vadă cine le-ar putea deveni clienți.
„70% dintre persoanele care promovează Bac-ul promovează cu medii peste 8 și asta înseamnă că avem piața cu cel mai mare potențial. O persoană care ia peste 8 la Bac poate să învețe la universități din afară”, crede Mihnea, director de dezvoltare la Lets Uni.
„Am mers la consultanța educațională de pe piață, ne-am interesat și am observat că într-adevăr dacă vrei să studiezi în străinătate, mulți spun că e mult de făcut, e extrem de greu, că nu prea se găsesc burse. În plus, consultanța educațională actuală de pe piață este extrem de costisitoare, vorbim de diferențe de preț de zece ori mai mari în comparație cu ce avem noi”, a spus și Cristi, CEO-ul companiei lor, pentru Școala 9.
După Brexit, taxele în Marea Britanie s-au triplat pentru europeni
Cu siguranță experiența lor de acum le va oferi un avantaj la înscrierea la facultate. Toți trei vor să plece peste hotare, Alexia și Cristi în SUA, să studieze managementul afacerilor, iar Mihnea s-a oprit la Cambridge, pentru computer science. În munca lor de documentare pentru firmă, au aflat și cum va fi experiența lor. Iar lucrurile deja s-au schimbat în anul pandemiei în anumite țări.
Din cauza Brexit, de exemplu, să studiezi în Marea Britanie a devenit aproape prohibitiv. „Până anul trecut eram convins că o să mă coste undeva la 9.000-10.000 de lire pe an, care este o sumă să zicem cât de cât rezonabilă, dar acum cu Brexit-ul suntem considerați studenți internaționali și sumele au sărit undeva la 33.000 de lire pe an, adică de trei ori mai mult”, explică Mihnea. Speră că până termină el liceul, Marea Britanie să-și rezolve problemele birocratice post-Brexit și să facă un sistem de burse rezonabil.
Cei trei au observat că ieșirea Marii Britanii din UE a ridicat mingea la fileul altor țări. „De exemplu, la Sciences Po în Franța au crescut aplicațiile undeva la 20.000. Cei din țările europene se gândesc că poate nu-și mai permit să studieze în Anglia, dar se pot duce în altă parte în Europa. Olanda, Danemarca”, spune Cristi.
Și SUA au schimbări la admitere. „Nu mai este obligatoriu Bac-ul american, SATs sau ACTs, care era un examen standardizat pe care atât americanii, cât și studenții care voiau să studieze în SUA trebuiau să-l dea. Cum sunt la noi mediile, ei au un maximum de 1600 de puncte și fiecare avea propria cerință pentru a intra. Fac admiterea pe bază de eseu”, spune Cristi.
Din punctul lui de vedere, asta face admiterea chiar mai dificilă. „La o universitate din State de top aplică în jur de 30.000-35.000 de persoane anual, un număr extrem de mare. Pentru a se diferenția prin eseu, povestea persoanei contează. Asta e o mare schimbare în SUA”.
Mai multe despre ideea liceenilor, în Școala 9.
foto: 123rf.com
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro