Cuprins:
Aceștia au precizat că regulile vamale au rămas același, personalul e neschimbat la început de 2025, dar au lăsat de înțeles că „așteaptă întăriri” de acum încolo și că responsabilitatea este mult mai mare.
Moldovenii cu buletin de România au liber în Schengen
Cea mai importantă schimbare vine pentru cetățenii Republicii Moldova, au explicat sursele consultate. Cei care au și cetățenie română vor putea trece, ca până acum, granița doar cu buletinul, dar vor avea astfel acces neîngrădit către toate statele care fac parte din Schengen.
„E valabil atât pentru Moldova, cât și pentru Ucraina, cu mențiunea că există, din ce știm, unele legi care limitează deplasarea unor anumite categorii de populație în Ucraina. Cu un pașaport biometric pot trece frontiera. Cei din Moldova cu dublă cetățenie, pot trece doar cu buletinul de România.
Există o obișnuință că majoritatea vin cu documente românești încât s-a format o imagine de ansamblu că toți din Moldova trec numai cu buletinul, dar e valabil doar pentru documente românești”, au precizat surse din cadrul ITPF Iași.
Nu se așteaptă la creșteri de personal în perioada următoare
Nu există în momentul de față discuții cu privire la mutarea personalului din alte puncte de frontieră din țară către cele care au rămas „graniță directă” a spațiului Schengen, spun oficialii ITPF Sighetu Marmației. Există însă o dorință de sprijin la nivel național, pe lângă patrulele mixte care vor fi formate la nivelul țării pentru controalele aleatorii. În Iași, surse din IPTF au precizat pentru Libertatea că au apărut deja astfel de patrule din țările partenere, dar sunt momentan doar contacte incipiente, nu și puncte comune de pază sau control la frontieră.
„Probabil că deciziile vor fi luate la București, pentru întreaga țara. Ține de legislație, care e în continuare în schimbare, dar și de reacția societății în contextul crizei economice care se anunță. Nu știm ce se va întâmpla, cert este că noi ne desfășurăm în continuare activitatea câți suntem, pe legislația actuala și cu tot ce ține de nivelul nostru. Nu vor fi schimbări majore decât în măsura în care am luat act, și avem o responsabilitate mult mai mare. Suntem practic prima și ultima barieră în Schengen”, au transmis oficialii de la ITPF Sighetu Marmației.
Din Moldova rămâne neschimbat: două pachete de țigări și 4 sticle de vin
Rămân valabile prevederile vamale care spun că din Republica Moldova poate fi introdusă în România, ca țară membră UE, doar o anumită cantitate din unele produse, fără a plăti taxe vamale suplimentare. Spre exemplu, fiecare persoană poate introduce în țară 40 de ţigarete, echivalentul a două pachete de țigări, sau maximum 100 de trabucuri cu greutate maximă de 3 grame fiecare, sau 50 de trabucuri mari sau 250 grame de tutun de fumat.
În ceea ce privește băuturile alcoolice, o persoană poate introduce în țară maximum un litru de alcool distilat sau băuturi spirtoase cu concentrația de peste 22%, cât și 2 litri cu concentrație de sub 22%. În paralel, poate avea, legal, la trecerea vămii, maximum 4 litri de vin și 16 de bere. Carburant, în afara celui din rezervorul mașinii, poate fi cel mult 10 litri într-un recipient portabil.
Dintr-o țară UE în alta românii pot transporta fără a plăti taxe vamale suplimentare la eventuale controale aleatorii 800 de țigări, cel mult un kilogram de tutun, 10 litri de băuturi spirtoase precum gin sau whisky, 90 de litri de vin și 110 litri de bere.
Foto: politiadefrontiera.ro
Ați sesizat o eroare într-un articol din Libertatea? Ne puteți scrie pe adresa de email eroare@libertatea.ro