Tensiunile au escaladat recent între Coreea de Nord și SUA, după ce Phenianul a testat o rachetă balistică ce poate lovi SUA și a anunțat planuri de testare a unor rachete în apropiere de insula Guam.
La rândul său, președintele SUA Donald Trump a afirmat că ”arsenalul american este mai puternic ca niciodată” și a amenințat Coreea de Nord pe Twitter că va fi întâmpinată cu ”furie și foc” dacă Phenianul atacă Guam.
Pe de altă parte, Agenția de Spionaj a Armatei SUA (Defense Intelligence Agency) a arătat într-un raport recent că liderul nord-coreean Kim Jong-Un are la dispoziție un arsenal de 60 de focoase nucleare care ar putea fi lansate spre SUA, potrivit unui raport citat de către Washington Post.
Războiul nuclear, slabe șanse
Însă ce s-ar întâmpla în cazul declanșării unui război în Coreea de Nord? În primul rând, chiar dacă atât la coducerea SUA, cât și a Coreei de Nord, se află doi lideri impulsivi, riscul unui război nuclear este mic, deoarece acesta ar duce la anihilare totală și foarte multe victime.
Însuși șeful CIA, Mike Pompeo, a anunțat acest lucru, potrivit BBC. Pompeo a afirmat că nu există o amenințare imediată. Acesta a reiterat, însă, că nord-coreenii se miscă alarmant de repede de construirea unei rachete nucleare care să atingă SUA.
Însă un război neconvențional nu este deloc de neglijat, mai ales în contextul în care Coreea de Nord a torpilat și scufundat în 2010 un vas al armatei sud-coreene, iar focuri și proiectile au fost trase de mai multe ori de-a lungul graniței dintre cele două țări.
”Ploaia de foc”
Ei bine, în cazul în care SUA distruge poligoanele de rachete și teste nucleare ale Coreei de Nord, atunci cel mai probabil artileria acesteia va bombarda Coreea de Sud.
Iar în acest domeniu, Nordul chiar este un pericol letal. Coreea de Nord are 21.000 de elemente de artilerie, dispuse de-a lungul zonei demilitarizate dintre Nord și Sud. Acestea pot pune în pericol iminent capitala Seul și 25 de milioane de sud-coreeni până la o distanță de 56 de kilometri de graniță, după cum scria Vocea Americii în luna aprilie.
Pericolul economic
Iar în acest caz ar exista deja efecte pe care să le resimtă toată planeta. Și asta pentru că acum Coreea de Sud este unul dintre principalii producători de componente electronice din lume.
Coreea de Sud este patria-mamă a Samsung Electronics, care este cel mai mare producător de smartphone-uri și televizoare din lume.
Samsung este principalul producător de ecrane AMOLED din lume, cu 90% din piață. Presa a scris recent că viitorul iPhone 8, care urmează să fie prezentat în septembrie, va veni cu ecran OLED. Astfel, pe lângă perturbarea livrărilor propriilor telefoane Samsung cu ecrane OLED, am putea vedea și efecte în cadrul producției de iPhone-uri.
De asemenea, Samsung a devenit recent și cel mai mare producător de semiconductori din lume, depășind Intel. Mai exact, Samsung produce în uriașele sale fabrici procesoare pentru Qualcomm, acestea regăsindu-se în marea majoritate a smartphone-urilor din lume. De asemenea, Samsung este cel mai mare producător de memorii RAM și NAND, acestea regăsindu-se în cele mai multe smartphone-uri, tablete și laptopuri din lume.
Tot din Coreea de Sud se află și SK Hynix, aceasta fiind al treilea producător de memorii RAM din lume. Împreună, Samsung și SK Hynix asigură 50% din producția mondială de memorii flash, folosite pentru stocare în telefoane, tablete sau laptopurile de top.
Concomitent, Coreea de Sud este și patria grupului LG. Astfel, LG Electronics este al doilea producător de televizoare din lume și unul dintre cei mai mari producători de electrocasnice.
De asemenea, o altă companie din grup – LG Display – este cel mai mare producător de ecrane LCD din lume. Acestea se regăsesc atât pe gadgeturi produse de către Apple, dar și în televizoarele producătorilor din China.
În fine, LG Chem – cea mai mare companie chimică din Coreea de Sud – este producător de baterii. Acestea se regăsesc pe mașini electrice precum Chevrolet Volt sau Renault Zoe, și asta pentru că LG Chem este cel mai mare furnizor mondial de baterii pentru automobile electrice.
Presa a scris de curând că LG Chem va furniza din 2018 bateriile pentru Apple, gigantul american aprovizionându-se acum de la alt grup coreean, Samsung SDI.
În fine, Coreea de Sud mai este și patria producătorilor auto Hyundai și Kia, însă oferta este foarte diversificată la nivel mondial. O altă problemă ar fi, însă, șantierele navale, Coreea de Sud fiind cel mai mare producător de nave oceanice din lume.