- adună resturile vegetale şi, în funcție de calitatea lor, fie le pui în saci și le dai la gunoi, fie le depozitezi în spaţii special amenajate pentru a face compost din ele. Aici trebuie să ai grijă ca aceste resturi să provină de la plante sănătoase, care nu au avut boli sau dăunători.
- acum poți elimina plantele sau legumele care nu mai dau rod, s-au uscat sau nu mai vrei să le plantezi anul viitor. De exemplu, dacă ai căpşuni şi nu vrei să îi înmulţești rupe-le stolonii (tulpini care prin rădăcini) şi îndepărtează-i. Dar, nu aduna frunzele lor uscate fiindcă vor proteja plantele de îngheț, la iarnă. Lasă-le până la primăvară.
- după ce aduni resturile din grădină poți aduce îngrăşământ de grajd deja uscat pe care îl încorporezi prin săpare acum, toamna. Primăvara se sapă din nou. Gunoiul poate fi de vacă, de oaie sau de cal. Cel mai bun e de cal, dar e mai rar de găsit.
- acum e momentul să aduni seminţele de la plantele aromatice din grădină (busuioc, mărar, cimbru etc) şi de la flori (regina nopţii, cârciumărese, crăiţe etc), pentru a le replanta la anul.
- bulbii de gladiole, lalele şi dalii se scot din pământ şi se ţin peste iarnă în casă, într-o cutie de carton sau în pungi din plastic.
Ce să faci toamna în grădină. Mușuroiește trandafirii
- trandafirii se tund toamna, târziu și se mușuroiesc. Adică, se adună pământ mai mult la baza tulpinii, formând un muşuroi care se bătătoreşte uşor pe lângă tulpină, că să nu pătrundă aerul rece.
- trandafirii se pot planta și toamna, dar trebuie protejaţi peste iarnă cu bidoane de plastic de 5 l tăiate la bază și muşuroite bine cu pământ de jur-împrejur. Bidoanele se dau la o parte în aprilie sau mai.
- vița-de-vie se muşuroieşte şi ea, în special cea tânără. Dacă vrei să plantezi butuci noi, toamna este o perioada bună.
- pomii fructiferi tineri trebuie protejaţi iarna prin muşuroire în primii doi-trei ani de viaţă. Dacă vrei să plantezi pomi fructiferi, în octombrie-noiembrie este cea mai bună perioadă. Alege locul potrivit, ca să nu facă umbră mai târziu altor plante din grădină.
- dacă ai copaci tineri şi au tulpină subţire, ar fi bine să îi fixezi cu nişte lemne că să rămână drepţi şi să nu se rupă în timpul iernii. Pentru ca lemnele să nu rănească scoarţă, îmbracă-i cu fâşii de material. Dacă ai arbuşti sub formă de coloană, leagă-le ramurile de tulpină din loc în loc înainte să cadă zăpada, ca să nu se rupă din cauza greutăţii acesteia.
- dacă ai muşcate în jardiniere sau ghivece, înainte de a da bruma, trebuie băgate în casă. Curăţă-le de uscăciuni şi pune-le la adăpost. Udă-le mai rar!
- dacă ai tufe de zmeură sau mure în grădina, trebuie toaletate toamna, după adunarea ultimelor fructe. Dacă tuflele sunt mari, se tund până la înălţimea de 1,5 m.
Ce mai poți semăna toamna
Dacă vrei ca la primăvară să ai trufandale, e momentul să semeni: ceapă, usturoi, salată. În caz că pui ceapă şi usturoi, înfige în pământ arpagicul şi căţeii de usturoi mai adânc, că să nu îngheţe. Pe la începutul lui aprilie vor fi numai bune de consum.
Tot acum e bine să semeni și gazon, până la sfârşitul lui octombrie. Se udă abundent până când încolţeşte, apoi, dacă până în iarnă creşte mai înalt de 10 cm, se poate tunde o dată. Când temperatura scade sub 5 grade gazonul nu se mai tunde până la primăvară.