Acesta a fost un caz fericit, care nu s-a soldat cu victime. Însă, deși legislația rutieră în vigoare impune obligativitatea ca toate mașinile să fie echipate cu extinctor, mulți dintre șoferi ignoră această prevedere fie din neglijență, fie din nepăsare ori pur și simplu pentru că nu consideră util acest obiect.

Ce să faci dacă îţi ia foc maşina

Din păcate, de-a lungul timpului, în toată lumea au avut loc o mulțime de astfel de incidente în care, din cauza unor scurtcircuite sau a unei defecțiuni tehnice, mașinile au luat foc, iar pasagerii nu au mai putut fi salvați pentru că nu au știut cum să reacționeze pentru stingerea incendiului.

Un automobil poate lua foc în doar câteva secunde, fără semnale dinainte și, în cele mai multe dintre cazuri, incendiul este foarte dificil de stins. În acest articol ne-am propus să-ți spunem cum ar trebui să acționezi în cazul în care îți ia foc mașina.

Care sunt cele mai frecvente cauze ale incendiilor auto?

Deși se petrec destul de rar, incendiile auto se pot întâmpla oricând, oricui, indiferent de cât de nou sau de performant este respectivul autovehicul. Cauzele pentru care o mașină poate lua foc sunt multiple, după cum urmează:

1. Scurgerile de carburant

Scurgerile care apar la nivelul sistemului de alimentare cu combustibil reprezintă una dintre cele mai frecvente cauze a incendiilor auto. O defecțiune la nivelul sistemului de alimentare poate fi urmată de o scurgere de lichid provocată de un conector defect, o conductă sau un furtun fisurat ori de o crăpătură. Atunci când carburantul se scurge peste piesele fierbinți din metal sau plastic se dezvoltă un amestec de oxigen și vapori de benzină/motorină, care se aprinde foarte ușor atunci cand întâlnește temperatura potrivită acestui proces.

2. Probleme la instalația electrică

A doua cea mai întâlnită cauză pentru care o mașină ia foc o reprezintă o defecțiune la nivelul instalației electrice. Fie este vorba despre un cablu supraîncărcat care topește în timp izolația, fie anumite fire nu sunt prinse corespunzător în zone cu frecare crescută și uzează în timp plasticul care le izolează.

3. Supraîncălzirea motorului

Când motorul se supraîncălzește șoferul este avertizat de un martor de bord luminos, care se aprinde în tabloul de bord, iar dacă mașina va fi oprită în timp util, cele mai grave daune vor consta în uzura subansamblelor propulsorului. Însă, în caz contrar, dacă vei continua să conduci un autoturism la care pompa de apă sau ventilatorul sunt defecte și acesta se supraîncălzește, lichidele inflamabile din evacuare pot lua foc foarte ușsor.

4. Supraîncălzirea catalizatorului

Supraîncălzirea catalizatorului (convertor catalitic) reprezintă un risc mare de incendiu, care este, din păcate, adesea neglijat de mulți șoferi. Cu toate acestea, trebuie să știi că un catalizator al sistemului de evacuare se supraîncălzește deoarece este fie înfundat, fie defect și, în aceste condiții, poate provoca explozia imediată a materialelor combustibile din jurul său, acesta fiind plin de resturi rezultate în urma procesului de ardere a combustibilului. Un catalizator suprasolicitat (sau înfundat) ajunge cu ușurință de la o temperatură normală la una de circa 650-900 de grade Celsius. Acest lucru provoacă daune pe termen lung nu numai piesei în sine, ci și părților înconjurătoare ale mașinii.

5. Accidente rutiere

În caz de accident, în funcție de locul unde a fost izbită mașina, aceasta poate lua foc foarte ușor. Un impact puternic poate provoca scurgeri de carburant, căldură, fum, etc., iar căldura degajată și lichidele scurse creează condiții perfecte pentru incendiu. Majoritatea zonelor de rupere ale automobilelor sunt proiectate destul de bine, astfel încât tabla absoarbe forța unui impact și protejează punctele interne vitale, dar şi cu risc ridicat de incendiu precum motorul, bateria, rezervorul de carburant, etc.

Cum trebuie să acționezi. Sfaturi de la experții în domeniul siguranței rutiere

  • Experții în domeniul siguranței rutiere spun că, dacă te afli în mers, în primele clipe nu vei sesiza focul, dar cu siguranță vei simți miros de ars, de încins. În acele momente trebuie în mod obligatoriu să oprești motorul, să scoți cheia din contact și să iei imediat extinctorul din portbagaj. Atenție! În astfel de situații, stingătorul este esențial și nu trebuie să lipsească din nici un automobil.
  • În mod obligatoriu trebuie să suni la numărul de urgență 112. Odată ce ai identificat sursa incendiului, până la sosirea pompierilor, va trebui să pulverizezi spuma din extinctor la baza incendiului. Dacă focul este prea puternic și nu reușești să-l controlezi va trebui să te îndepărtezi cât mai rapid de mașină deoarece există riscul ca rezervorul de carburant să explodeze.
  • Ca măsură de precauție, dacă vei întreține în mod corespunzătorul propriul automobil și vei face toate verficările și reviziile periodice la timp vei putea depista posibilele defecțiuni care ar putea conduce la un incediu.
  • În același timp, este important să verifici periodic starea bateriei și a cablurilor care fac parte din instalația electrică. De asemenea, verifică sistemul de admisie și cel de evacuare pentru a descoperi eventuale defecțiuni, urmărește să nu existe scurgeri de lichide la nivelul motorului, mașina să nu scoată fum în timpul funcționării și să depisteiz la timp zgomote ciudate.

Citește și:  Cele mai potrivite modele de mașini mici pentru femei

 
 

Urmărește-ne pe Google News