Implicarea într-un astfel de eveniment rutier reprezintă o experiență nedorită foarte neplăcută indiferent dacă tu ești cel care ai provocat accidentul ori ai fost implicat din postura de victimă. Și mai neplăcută poate deveni experiența dacă nu știi ce trebuie să faci într-o astfel de situație.

De aceea, ne-am gândit să-ți oferim cele mai utile informații care sperăm să te ajute să iei măsurile legale potrivite pentru a trece mai ușor peste un astfel de episod nedorit.

Ce este un accident de circulație

Ordonanţa de Urgenţă a Guvernului nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările și completările ulterioare este „Biblia Șoferului”.

Cunoscut publicului larg și sub denumirea de Codul Rutier, actul legislativ stabileşte, între altele, și obligaţiile legale ale șoferilor în cazul producerii unui accident.

Potrivit art. 75 din Codul Rutier, un accident de circulație este evenimentul rutier care întrunește cumulativ mai multe condiții, și anume:

  • s-a produs pe un drum deschis circulației publice ori si-a avut originea într-un asemenea loc;
  • a avut ca urmare decesul, rănirea uneia sau a mai multor persoane ori avarierea a cel puțin unui vehicul sau alte pagube materiale;
  • în eveniment a fost implicat cel puțin un vehicul în mișcare.

Ce faci în cazul în care ești implicat într-un accident de mașină

Înainte de toate trebuie să știi că, în cazul producerii unui accident de circulație, șoferii implicați au la dispoziție două posibilități pentru a întocmi documentele de constatare a evenimentului rutier.

Prima dintre acestea se referă la utilizarea de către conducătorii auto implicați în accident a formularului de „Constatare amiabilă de accident”, dacă sunt îndeplinite următoarele condiții:

  • în accident au fost implicate doar două autovehicule înmatriculate/înregistrate și care au asigurare obligatorie RCA;
  • din accident au rezultat doar pagube materiale la ambele automobile implicate;
  • cei doi șoferi implicați sunt de acord să folosească această procedură de constatare a producerii accidentului.

Formularul „Constatare amiabilă de accident” completat și semnat va fi folosit în relația cu asiguratorii în vederea obținerii despăgubirii în baza poliței RCA a persoanei vinovate sau în baza asigurării CASCO, după caz.

Este important de știut că, prin completarea și semnarea formularului „Constatare amiabilă de accident” șoferii implicați vor descrie un cumul de elemente și de fapte referitor la cicumstanțele în care s-a produs accidentul, care vor contribui la soluționarea dosarelor de daună.

Aceasta nu reprezintă o recunoaștere a răspunderii în producerea accidentului de unul sau de către ambii conducători auto. Stabilirea culpei va reveni în sarcina asiguratorului.

Cea de-a doua variantă se referă la prezentarea la secția de poliție pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de 24 de ore de la producerea evenimentului în toate celelalte cazuri în care nu sunt îndeplinite condițiile pentru utilizarea „Constatării amiabile de accident”.

Ce faci în caz de accident de mașină soldat cu pagube materiale

În conformitate cu prevederile legale în vigoare, conducătorii auto care sunt implicaţi într-un accident de circulaţie în urma căruia au rezultat doar avarierea autovehiculelor şi/sau alte pagube materiale au o serie de obligaţii.

Astfel, el este obligat să scoată imediat vehiculele în afara părţii carosabile ori, dacă starea vehiculelor nu permite acest lucru, să le deplaseze cât mai aproape de bordură sau acostament, semnalizându-le prezenţa.

De asemenea, trebuie să se prezinte la unitatea de poliţie competentă pe raza căreia s-a produs accidentul în termen de cel mult 24 de ore de la producerea evenimentului pentru întocmirea documentelor de constatare.

Excepție de la aceste prevederi fac conducătorii vehiculelor care încheie o constatare amiabilă de accident, în conditiile legii și cei care dețin o asigurare facultativă CASCO, iar accidentul de circulație a avut ca rezultat numai avarierea propriului vehicul.

Aceste persoane sunt exceptate de la obligaţia prezentării la unitatea de poliţie dacă există o asigurare facultativă în baza căreia pot fi despăgubite pentru avarierea respectivelor autovehicule.

Agenții de la „Rutieră” vor efectua demersurile necesare pentru identificarea autovehiculului implicat în evenimentul rutier şi a conducătorului auto care nu s-a prezentat la poliţie în vederea constatării.

Dacă automobilul tău a fost avariat în timp ce era staţionat sau parcat este necesar să te deplasezi la volanul acestuia la sediile menţionate pentru declararea evenimentului şi pentru efectuarea documentelor de constatare.

Ce faci în caz de accident de mașină soldat cu victime

Conducătorul auto implicat într-un accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau vătămarea integrităţii corporale ori a sănătăţii unei persoane este obligat să anunţe de urgență poliţia.

În același timp, nu trebuie sub nici o formă să modifice sau să șteargă urmele accidentului și nici să părăsească locul faptei.

Orice persoană care este implicat sau are cunoştinţă de producerea unui accident de circulaţie în urma căruia a rezultat moartea sau rănirea uneia sau a mai multor persoane, dar şi în situaţia în care în eveniment este implicat un vehicul care transportă mărfuri periculoase este obligată să anunţe de îndată poliţia la numărul naţional unic de urgenţă 112.

Totodată, în cazul producerii unui accident soldat cu decesul sau rănirea uneia sau a mai multor persoane este interzisă modificarea în vreun fel a poziţiei mașinii implicate în accident, să modifice starea locului și nici să şteargă urmele accidentului fără încuviinţarea poliţiei care cercetează accidentul.

Foto:123rf.com

Citeşte și: Codul Rutier 2022 – care sunt noile limite de viteză și ce sancțiuni riști dacă le încalci

Vezi rezultatele alegerilor prezidențiale – turul 1 și află când este turul al doilea al votului pentru președinție!
 

Urmărește-ne pe Google News