- Estimează costurile în mod realist
Perspectiva unui nou câine ne poate entuziasma, însă nu trebuie să pierdem din vedere și aspecte mai pragmatice. Ca să ne asigurăm că putem avea grijă în mod corespunzător de cățel, e bine să estimăm un buget de cheltuieli. Acesta diferă în funcție de rasă. Unii câini vor avea mai des probleme de sănătate și vor avea nevoie de vizite mai frecvente la veterinar. Alții au nevoie de un buget mai mare pentru mâncare, în funcție de greutate.
Ca să te asiguri că îi poți oferi hrana de calitate și asistență veterinară cățelului tău oricând are nevoie, va trebui să alegi în mod responsabil rasa, în funcție de buget. Printre rasele mai puțin predispuse la probleme de sănătate, se numără Beagle, Husky Siberian, Shiba Inu, Pudel și Bichon. Totodată, câinii de talie mare au nevoie de cantități mai mari de hrană decât cei de talie mică.
- Decide cât timp îi poți dedica câinelui
Probabil câteva rase ți-au atras deja atenția. Însă, înainte de a lua o decizie, e bine să iei în considerare ce nevoi are fiecare, nevoi pe care le poți apoi compara cu cât de multe ești dispus să faci. Poți prefera un câine care se întreține ușor sau poți decide că ești dispus să îi dedici mai mult timp, dacă rasa este cea potrivită. Unele rase au nevoie să fie tunse des, altele au nevoie de plimbări frecvente, pentru că au multă energie.
Pentru persoanele care au la dispoziție mai puțin timp pentru îngrijirea câinelui, rase potrivite pot fi Bullmastiff sau Teckel. În general, sunt potriviți câinii cu blana scurtă și cu un nivel mai redus de energie.
- Analizează mediul în care vei ține câinele
Mediul este important pentru câine, așa că trebuie să ții cont de ce îi poți pune la dispoziție. Locuiești la casă sau în apartament, ai curte sau spații verzi în apropierea blocului? E bine să știi că nu e complet adevărat că rasele de câini de dimensiuni mici sunt potrivite pentru apartament, iar cele de dimensiuni mari pentru casă și curte.
Nivelul de energie este de asemenea important. Prin urmare, sunt câini mici și energici pentru care un apartament cu două camere nu are suficient spațiu. O astfel de situație e neplăcută atât pentru câine, cât și pentru stăpân, care va avea de a face cu stricăciunile rezultate din energia neconsumată a câinelui. În plus, dacă stai la bloc, un câine zgomotos îți va deranja cu siguranță vecinii. Pe de altă parte, o astfel de rasă ar putea fi utilă la curte, pentru a descuraja intrușii. Prin urmare, nivelul de zgomot este un alt factor util în alegerea câinelui.
- Informează-te cu privire la temperamentul câinelui
Poate îți dorești să îți înveți câinele diverse trucuri sau pur și simplu să petreacă timp cu familia ta. Orice activități dorești să desfășori cu câinele, trebuie să iei în calcul că aceștia pot reacționa diferit. Pentru dresaj, ai nevoie de o rasă obedientă, dar inteligentă. Dacă acesta va petrece timp cu copiii, e bine să alegi o rasă prietenoasă și răbdătoare. Temperamentul este, pe de o parte, genetic, iar, pe de altă parte, se formează pe măsură ce crește cățelul. Astfel, e recomandat să te informezi cu privire la caracteristicile rasei, dar și să observi comportamentul cățelului înainte să îl cumperi.
Sursă foto: Shutterstock