Automobilele “second-hand” atrag cumparatorii datorita pretului scazut, dar achizitionarea unei astfel de masini poate fi riscanta, atat din punct de vedere tehnic, cat si juridic. Daca aveti de gand sa faceti o investitie atat de costisitoare, e bine ca inainte sa dati banii, sa verificati anumite detalii ale autoturismului. Astfel, veti fi scutiti de eventualele probleme.
Riscul tehnic e reprezentat de starea necorespunzatoare din punct de vedere tehnic a autovehiculului. Multi din cei ce vand asemenea autoturisme stiu sa le “cosmetizeze” bine inainte, sa ascunda aceste vicii tehnice si sa dea astfel impresia ca o masina a fost bine intretinuta si putin rulata.
Exista riscul ca vehiculul sa fie furat
Riscul juridic este acela ca masina pe care doriti sa o achizitionati ar putea sa fi fost furata (din Romania sau din strainatate), seriile de identificare a automobilului modificate, iar actele falsificate. Pentru a nu deveni victimele “vanzatorilor” de autoturisme second-hand, Politia va recomanda urmatoarele:
– Cand mergeti sa cumparati un autoturism, solicitati vanzatorului sa va prezinte un act de identitate in original, precum si actele de identitate ale autoturismului tot in original (certificat de inmatriculare, carte de identitate);
– Confruntati datele din actul de identitate al vanzatorului cu cele din actele de identitate ale autoturismului;
– E de preferat ca autoturismul sa fie inmatriculat in Romania (numarul de inmatriculare sa fie acelasi cu cel din certificatul de inmatriculare, atentie la cifre sau la ordinea literelor, in special al unor litere ca “X”, “Y”, “W”, “K”);
– Seriile inscrise (poansonate) pe motor, caroserie, sasiu trebuie sa fie aceleasi cu cele existente in cartea de identitate si certificatul de inmatriculare ale autoturismului (fiti foarte atenti la acestea pentru ca pot fi modificate).